Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ immatura

A ~ kórlefolyásának a lencse részleges elhomályosodásával járó szakasza.

~ imminens

fenyegető vetélés

~ immunglobulin

egészséges felnőtt donorok plazmájából előállított steril globulin oldat, passzív immunizáció

~ immunglobulin

egyetlen plazmasejtklón burjánzása eredményeképpen létrejövő homogén immunglobulinok, szérum elektroforézis során egy keskeny sáv vagy "tüske" látható, egyetlen osztályhoz tartozó nehéz és könnyű láncok jelenléte Szin.: M fehérje, monoklonális fehérje, paraprotein

~ immunglobulin

inaktivált rabiesvírust: humán diploid sejtkultúrán (HDC) tenyésztett Pitman-Moore törzs, v. tisztított csirke embrió sejteken tenyésztett Flury LEP törzs tartalmaz. (hazánkban). Pre-expozíciós profilaxis (veszettség fertőzés kockázata esetén), vagy valószínűsíthető ill. bizonyított veszettség fertőzés után adandó. Megelőzésként állatokkal foglalkozó szakemberek, laboratóriumi dolgozók stb. részére javasolt, ill. endémiás területen való hosszabb tartózkodás előtt.

~ immunitás

foetus szerzett immunitása a placentán átjutó maternalis IgG jelenléte miatt

~ impactatio

hörgőszűkület kialakulása a megvastagodott nyálkahártya következtében, ami akadályozza a légcserét, később az érintett terület légtelenségét, majd tüdőgyulladás kialakulását okozza. A mellkas röntgenfelvételen köteg vagy szőlőfürtszerű árnyékok láthatóak. Jellegzetesen cysticus fibrosisban, de más betegség kapcsán is előfordulhat

~ impar

A sympathicus törzs legalsó, páratlan ganglionja; nem mindig található meg. Syn ~ terminale (NA).

~ imperfecta

Veleszületett rendellenesség, melyben a fogak áttetszően szürkék vagy sárgás-barnák, és ez mind a tejfogakra, mind a maradandó fogakra érvényes. A zománc könnyen reped, törik, az így exponált dentin gyorsan elkopik. Röntgenvizsgálattal a pulpakamra és a csatorna elzáródottnak tűnik, a gyökerek rövidek és tompák. Gyakran társul osteogenesis imperfecta-val.

~ imperfecta

Örökletes, ectodermalis fejlődési zavar, amelynél a fogzománc képződése zavart szenved. Szinomima: enamelogenesis imperfecta

~ imperfecta

A csontok rendellenes törékenységével és plaszticitásával járó állapot, jellemzői az apró traumák által kiváltott ismételt csonttörések számos járulékos jellemzője van, mint pl. a hosszú csöves csontok deformitása, a sclera kéksége MIM 166200, az ízületi szalagok lazasága vagy az otosclerosis.

~ imperfecta congenita

Az előbbi kórkép súlyosabb formája MIM166230, melyben a csonttörések már születés előtt kialakulnak

~ imperfecta tarda

Kevésbé súlyos forma, a csonttörések a késői gyermekkorban alakulnak ki.

~ imperfecti

Ezen gombák szexuális szaporodása még nem ismert. Általában conidiummal szaporodnak.

~ imperforatus

végbélnyílás elzártsága fejlődési rendellenesség következtében; szinonima: analis atresia

~ impulzus

kóros sugallat, ami kóros vagy tiltott cselekvésre ösztönöz

~ in dente

A fogképződés fejlődési zavara, amelyben a corona alkotásában résztvevő epithelium invaginálódik a pulpa-térként kifejlődő részbe, a kalcifikálódás bekövetkezésekor a zománcnak és a dentinnek a pulpa üregbe történő invaginációja látható, amely a röntgen képen fog a fogban megjelenést mutat.

~ incipiens

kezdődő vetélés

~ incisivum

A canalis incisivus egyik nyílása. A fossa incisivaban több is lehet, általában négy látható.

~ incisivus

(NA) Az orrüreg fenekéről a maxilla palatinalis felszínére vezető csatornák egyike, a nn. nasopalatini, valamint az a. sphenopalatina septalis ágával anastomizáló a. palatina major fut benne.

~ incisivus, pl. dentes incisivi

Syn metszőfog.

~ incompletus

Befejezetlen vetélés, amely során fogamzás termékének egy része távozik a méhből, de egy része (általában a placenta) bennmarad.

~ increta

A ~ azon formája, amelyben a chorionbolyhok benyomulnak a myometriumba.

~ index

szövettani metszeten látható osztódó sejtek aránya egy adott területen, vagy a teljes sejtszámhoz viszonyítva

~ indolens

az inguinalis nyirokcsomó fájdalmas gyulladása

~ induced by vitamin K absence (PIVKA)

K-vitaminhiány indukálta ~ A koagulációs faktorok prothrombin csoportjának (II, VII, IX, X faktor) hatástalan prekurzor ~-je. K-vitamin hiányában a májban szintetizálódnak és hiányzik belőlük a karboxil-(COOH-Ż-)csoport, amely a faktornak a foszfolipid felszínhez kötődésénél szükséges.

~ indurata

mélyen ülő ~ nagy papulákkal és pustulákkal, valamint hypertrophiás heggel

~ induratum

Visszatérő, kemény subcutan csomók, melyek gyakran szétesnek és necroticus fekélyeket képeznek, általában középkorú nők vádliján, kevésbé gyakran combján vagy karján jelennek meg; valószínűleg a nodularis vasculitis egy formája.

~ infantilismus

Szin.: infantilis hypothyroidismus

~ infantum purulenta

Syn ophthalmia neonatorum.

~ infarktus

általában egy koszorúsér elzáródását követően elhalt szívizom terület Szin.: szívinfarktus

~ infarktus súlyzó alakban

a septumot, és mind az alsó és elülső falat érintő elhalás, H vagy súlyzó alakot képezve Szin.: Roesler-Bressler infarktus

~ infectiosa ekzematoides

A bőr és függelékeinek pyogén fertőzést kisérő gyulladásos reakciója, melyet jelen ismereteink szerint a mikroorganizmus helyi érzékenyítése okoz.

~ infectiosum

Gyermekkori enyhe, fertőző exanthema, melyre erythemás maculopapularis eruptiok jellemzőek, melyek az arcon csipkeszerű kiütést vagy az úgynevezett "megpofozott arc" kinézetét eredményezik. A fertőzést láz és arthritis is kísérheti, okozója a Parvovírus B 19. Syn ötödik betegség.

~ infectiosus

fertőző vetélés

~ infectiosus

A szájzug gyulladása, ill. fissura kialakulása táplálkozási hiánybetegségek, atopiás dermatitis, Candida albicans infectio talaján. Szinonima: perlèche, cheilitis angularis

~ inferior nervii glossopharyngei

A nervus glossopharyngeus két érződúca közül az alsó, amely keresztülfut a foramen jugularen.

~ inferius

alsó végtag

~ inferius nervi glossopharyngei

A nervus tympanicusnak (n. glossopharyngeus) a fossula petrosa ossis pyramidalisaban fekvő kis érződúca.

~ infraclaviculare

Háromszög alakú mélyedés, amelyet a clavicula, a musculus deltoideus és -pectoralis major határolnak.

~ infraorbitale

A canalis infraorbitalis külső nyílása a maxilla testének elülső felszínén.

~ infraorbitalis

(NA) A sulcus infraorbitalisból kiinduló, az orbita alsó falában, majd a maxilla orbitalis pereme alatt futó és a foramen infraorbitaleban végződő járat; az arteria és nervus infraorbitalis fut benne.

~ infraorbitalis

(NA) A n. maxillaris folytatása azután, hogy az belép az orbitaba a fissura infraorbitalison keresztül, végighalad a canalis infraorbitalison és eléri az arcot; beidegzi a sinus maxillaris nyálkahártyáját, a felső metsző-, a szem- és premolaris fogakat, a felső ínyt, az alsó szemhéjat és conjunctivát, az orr egy részét, valamint a felső ajkat.

~ infratemporale

A koponya oldalán lévő mélyedés, amelyet lateralisan az arcus zygomaticus és a ramus mandibulae, medialisan a lamina pterygoidea lateralis része, elöl a maxilla processus zygomaticusa, hátul az os temporale tuberculum articulareja és a lamina pterigoidea lateralis, felülről az os temporale squama temporalisa és az os sphenoidale ala majorjan lévő crista infratemporalis határol.

~ infratrochlearis

(NA) A n. nasociliaris végága, mely a musculus obliquus superior trochleaja alatt az orbita elülső részébe futva, beidegzi a szemhʡk bőrét és az orrgyököt.

~ inguinale

syn inguinal ligament

~ inguinale

Specifikus g., a szexuális úton terjedő betegségek közé tartozik. Kórokozója a Calymmatobacterium granulomatis, mely a macrophagokban mint Donovan-test figyelhető meg; a kifekélyesedett, garnulomás elváltozások a nemi szerveken és az inguinalis régióban láthatók. Syn donovanosis, g. venereum.

~ inguinale

Inguinalis háromszög.

~ inguinale ~

A spina iliaca anterior superior és a tuberculum pubis között húzódó köteg, melyet a külső ferde hasizom bőnyéjének megvastagodott alsó szabad széle alkot; muscularis és vascularis csatornát hidal át; a canalis inguinalis falát alkotja; rajta erednek a belső ferde és a haránt hasizom alsó rostjai. syn. Poupart's ~.

~ inguinalis

(NA) A lágyékhajlat felett, a hasfal rétegei között ferdén futó csatorna; férfiban az ondózsinórt, nőkben a lig. teres uterit tartalmazza.

hirdetés