Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ hypertonica

Splenomegalia nélküli hypertensióval járó ~

~ hypertrophica

A hosszú csöves csontok distalis végeinek vagy a teljes csontnak a megnagyobbodása, ami időnként az ízületi porcok erosiojával és a synovialis hártyák megvastagodásával, valamint villosus proliferációjával és gyakran dobverőujjak kialakulásával jár együtt ez a rendellenesség idült tüdő- és, szívbetegségben, valamint ritkán egyéb akut és krónikus megbetegedésekben fordul elő. Syn Bamberger-Marie kór.

~ hypogastricus

(NA) Egyike annak a két idegtörzsnek (jobb és bal), amely a plexus hypogastricus superiorból a kismedencébe vezet és ott a plexus hypogastricus inferiorhoz csatlakozik.

~ hypoglossus

(NA) A tizenkettedik agyideg; a nyúltvelő egy hosszanti magjából ered, a medulla oblongata pyramisa és olivaja között számos gyökérrel lép ki az agyból; végigfut a canalis hypoglossuson, majd lefelé és előrefelé halad, beidegzi a nyelv belső izmait és az öt külső nyelvizom közül négyet.

~ hypoglossus

A nervus hypoglossus lép ki rajta a koponyából. Syn canalis hypoglossalis (NA), foramen condyloideum anterior.

~ hypogonadismus

Szin.: eunuchoidismus

~ hypophyseale

Ld sella turcica. Az os phenoidale hypophysist befogadó mélyedése.

~ hypophyseopriva

Az agyalapi mirigy radikális eltávolítását követően kialakuló, a testhőmérséklet csökkenésével, az elektrolit-háztartás zavaraival és hypoglycaemiával járó, hypophysis-elégtelenség miatt kialakult, comaba torkolló, majd halált okozó állapot.

~ hypostatica

Vénás vér felhalmozódása a gravitációnak megfelelően. Syn hypostasis.

~ hypostaticus

A genny áttörve a tályogfalat a gravitációs erőnek megfelelően a szövetrésekben tovaterjed, ily módon újabb ~ keletkezik. Szinomima: ~ migrans, perforáló ~

~ hystericus

Nyelési nehézség, gombóc érzése a torokban, illetve a torok összeszorítottságának érzése; konverziós rendellenesség tünete.

~ I

Decapeptid, mely a tetradecapeptid angiotenzinogénből keletkezik 4 aminosav eltávolítása után, a reakciót a renin katalizálja; egy dipeptid (hisztidil-leucin) további lehasításával jön létre az ~ II, a fiziológiásan aktív forma.

~ I

Hurler-szindróma enyhe formájához hasonló autoszomális recesszív öröklődésű mucolipidosis, enyhe dysostosis multiplex, és mérsékelt szellemi visszamaradottság a neurominidáz hiány következtében Szin.: lipomukopoliszacharidosis

~ I H

Szin.: Hurler-szindróma

~ I H/S

Szin.: Hurler-Scheie-szindróma

~ I S

Szin.: Scheie-szindróma

~ I.

A véralvadás I. ~a, a fibrinogén. Thrombin hatására fibrinné alakul. Ld fibrinogén

~ icterus

Szin. obstructios icterus

~ ideg

nervus trigeminus harmadik ága, a ganglion trigeminaleból származó érző idegrostok, és a foramen ovaléból származó motoros gyökér alkotja. Ágai: meningealis, massetericus, mély temporalis, pterygoidalis lateralis és medialis, buccalis, auricotemporalis, lingualis, alveolaris inferior. Érzőrostok ellátják a fülkagylót, külső hallójáratot, dobhártyát, halántéki területet, arcot, állkapcsot fedő bőrt (kivéve a szögletet), nyelv elülső 2/3-t, szájfeneket, alsó fogakat és gingivát. Motoros rostjai beidegzi a rágóizmokat, m. mylohyoideust, m. tensores veli palatinit és tímpanit, valamint a m. digastricus elülső hasát Szin.: nervus mandibularis

~ ideg

mozgató ideg, ami az izmok összehúzódását létrehozó ingerületet továbbítja, az autonom idegrendszerben különböző mirigyek szekrécióját befolyásolja

~ idegrendszer

az idegrendszer része, ami az ontogenesis során a szelvényezetten elhelyezkedő szomitekből, vagy a feji területen a kopoltyúívekből fejlődött ki. A kifejezés vonatkozik idegi működésre is a gerincvelőn és agytörzsön belül (érző magok, motoros sejtcsoportok és a társuló interneuronok a formatio reticularisban), szigorú meghatározás szerint az autonom idegrendszer kivételével

~ idegsejt

idegsejt, mely axonja beidegzi a stimulusra reagáló, környéki sejteket, izomrostot vagy mirigysejteket

~ idiopathiás haemorrhagiás sarcoma

Szin.: Kaposi sarcoma

~ idiopathica

ismeretlen eredetű ~.

~ II

Szin.: Hunter-szindróma

~ II

korai megjelenésű, a Hurler-szindrómához hasonlóan súlyos tünetekkel járó autoszomális recesszív öröklődésű mucolipidosis, a vizeletben mukopoliszacharidok ürítése normálisak, vakuolás lymphocyták, és zárványtestek láthatóak a fibroblast tenyészetekben, emelkedett a lizoszómális enzimek szintje a szérumban, liquorban és vizeletben, N-acetilglukozaminil-1-foszfotranszferáz enzim rendellenessége okozza

~ II

Vazoaktív octapeptid, mely az angiotenzin konvertáló enzim hatására alakul ki ~ I-ből; az érfalban lévő simaizomzat összehúzódását és fokozott aldoszteron szekréciót idéz elő.

~ III

Vazoaktív heptapeptid, mely a simaizomzatra gyakorolt hatását tekintve kevésbé hatékony, mint az ~ II, viszont az aldoszteron szekrécióra kifejtett hatása azzal megegyező mértékű.

~ III

autoszomális recesszív öröklődésű, enyhe Huler-szindrómáz hasonló tünetekkel jelentkező mucolipidosis, ízületi mozgáskorlátozottság, alacsony termet, dysplasiás csontváz, különösen csípőt érintő eltérések, gyakran társul aorta vagy mitralis szívbillentyű betegség, UDP-N-acetil glukozamin hiány, lizoszómális N-acetilglukozaminil-1-foszfotranszferáz enzim rendellenessége okozza Szin.: pseudopolydystrophia, pseudo-Hurler polydystrophia

~ III

Szin.: Sanfilippo-szindróma

~ III.

A véralvadás III. ~a, a thromboplasztin. Szöveti ~, amely elindítja az extrinsic alvadási utat azáltal, hogy a VII faktorral és kalciummal reagálva előállítja a VIIa (aktivált VII) faktort. Ld thromboplasztin.

~ ikrek

egyetlen megtermékenytett petesejtből származó azonos nemű és genetikai állománnyal rendelkező ikrek Szin.: monovularis, uniovularis, enzigotikus ikrek

~ ilei

Ld ~ jejunalis és ~ ileales.

~ ileocolica

A ~ mesenterica superior nagy mellékága, mely az arteria ileocolicaval párhuzamosan fut és a terminalis ileum, appendix, cecum, továbbá a colon ascendens alsó részének vérelvezetését biztosítja

~ ileum

csipőbél

~ ileus

bélelzáródás hátterében mechanikus ok áll, mint például bélcsavarodás, epekő, összenövések

~ ileus

magzati bélelzáródás a meconium besűrűsödése miatt, tripszin hiánya miatt cystás fibrosis esetén

~ iliaca

A csípőlapát hosszú, ívelt felső éle.

~ iliaca

(posterior, inferior) csípőtövis

~ iliaca interna

Az incisura ischiadica major felső határától a medence pereméig fut, ahol csatlakozik a ~ iliaca externahoz és együtt alkotják a ~ iliaca communist; az a. iliaca interna által ellátott terület nagy részének vérét elvezeti.

~ iliacum

A lehágó vastagbélnek a bal fossa iliacaban, a bal ilium és a medencebemenet között elhelyezkedő szakasza.

~ iliofemorale

Háromszög alakú szalag, csúcsa a spina iliaca anterior inferioron és az acetabulum ajkán van, bázisa pedig a combcsont linea intertrochantericáján. Az erős medialis rész a linea intertrochanterica medialis részén tapad, az erős lateralis rész a a linea intertrochanterica felső részén levő gumón és alatta tapad; a szalagok egymástól szétválva Y-alakot formálnak, a köztük levő rész gyengébb. Ez a test egyik legerősebb szalagja, a csípőízület nyújtásakor feszül meg. syn Y-shaped ~, Y-alakú szalag.

~ iliofemorale

iliofemoral ligament

~ iliohypogastricus

(NA) Az első ágyéki idegből ered; a hasizmokat és az elülső hasfal bőrének alsó részét idegzi be.

~ ilioinguinalis

(NA) Az első ágyéki idegből ered; áthalad a canalis inguinalison valamint az anulus inguinalis superficialison, beidegzi a comb felső, medialis részének, a mons pubis, a scrotum és a labium majus bőrét.

~ iliolumbalis

A hasonló nevű artériát követve anastomosist képez a ~ lumbalis-al és a ~ iliaca circumflexaval, majd a ~ iliaca internaba ürül.

~ iliotibialis

A comb lateralis felszínén a fascia lata rostos megerősítése, mely a csípőtaréjtól a tibia condylus lateralisáig terjed.

~ iliotrochanterica

Az Y-alakú ~ iliofemorale lateralis része; a linea intertrochanterica felső részén levő gumó alatt tapad.

~ imbricata

Egymást átfedő pikkelyekből álló koncentrikus gyűrűk alkotta exanthema, mely a testen elszórva papulosquamosus foltokat okoz. Trópusi éghajlaton fordul elő, okozója a Trichophyton concentricum nevű gomba.

~ iminopeptidase

A peptidek N-terminális helyéről az L-prolingyököket lehasító hidroláz enzim.

hirdetés