Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ gigantocellulare

Szokatlanul nagyméretű, anaplasiás sejtek alkotta malignus hámdaganat.

~ gingivalis

gingiva lágy szövetére kiterjedő tályog

~ gingivitis

csak a gingiva marginalis részét érintő gyulladás

~ glandis penis

A hímvessző makkjának jól elkülönülő, hátsó pereme.

~ glandulae lacrimalis

Az os frontale orbitalis lemezén lévő mélyedés, melyet a processus zygomaticus kiugró széle alkot és benne található a könnymirigy.

~ glandulae suprarenalis

mellékvese középső részét alkotó egymással összeköttetésben álló sejtek, melyek chromaffin reakciót mutatnak, az epinephrin és norepinephrin tartalmú granulumok miatt

~ glandulae suprarenalis

mellékvesevelő

~ glandulae thyroideae

A pajzsmirigy kis hólyagszerű részei, pajzsmirigy folliculusok. Epithelium béleli őket és eltérő mennyiségben tartalmaznak kolloidot. A kolloid a pajzsmirigyhormon prekurzor tárolásának ad helyet, ez a tireoglobulin.

~ glaseri

Syn ~ petrotympanica.

~ glaucoma

az iris és lencse kóros előretolódása következtében kialakuló másodlagos glaucoma, a csarnokvíz elvezetését gátolja

~ glaucomatosa

Abszolút glaucomában a lencse magjában legtöbbször megfigyelhető homály.

~ glenohumerale

A vállízület tokját elölről erősítő három kötőszövetes köteg, melyek a lapockán a tuberculum supraglenoidalénál kapcsolódnak a labrum glenoidalehoz és egyesülnek a tokkal a felkarcsont anatómiai nyakánál levő tapadásnál. syn ligamenta glenohumeralia (NA).

~ glenoidalis

1. A scapula fején látható bemélyedés, amelybe beillik a humerus fejecse. Ez képezi a vállízületet. 2. Syn ~ mandibulare.

~ glomerularis

A tágabban értelmezett nephron belső és külső rétegből álló, kezdeti szakasza: a visceralis réteg a kapilláris érgomolyagokat (glomerulusokat) övező podocytákból, a parietalis réteg egyrétegű laphámból áll, mely a tubulus csúcsán köbhámba megy át. Syn c. Malpighii.

~ glomerulonephritis

glomerularis basalis membrán megvastagodásával járó glomerulonephritis, subepithelialis immunglobulin depositumok, basalis membrán "tüske" képződés, klinikailag alattomosan kezdődő nephrosis-szindróma és proteinuria jellemzi. Leggyakrabban idiopathiás, de lehet másodlagos: rosszindulatú daganat, fertőzések, vagy SLE következtében

~ glomerulosa

A mellékvesekéreg külső rétege, közvetlenül a tok alatt; aldoszteront termel.

~ glossopharyngeus

(NA) A kilencedik agyideg; az agyból a nyúltvelő rostralis végénél lép ki, áthalad a foramen jugularen és ézőidegekkel látja el a garatot, valamint a nyelv hátsó harmadát; ezenkívül somatomotoros rostokat visz a musculus stylopharyngeushoz és presynapticus parasympathicus rostokat a ganglion oticumhoz.

~ gödör

a halántékcsont squamosus részén található lefelé tekintő porccal borított ízületi árok, ahol a mandibularis condylusok helyezkednek el Szin.: cavitas glenoidalis, fossa mandibularis

~ gonád

Szin.: testis

~ gonadalis

Az embryonalis ovarium vagy here cortexébe centripetalisan behatoló csíra- és follicularis sejtoszlopok.

~ gonococcica ~

Az ízületi üreg fertőződése Neisseria gonorrhoeae-vel. Jellegzetesen monoarticularis, de előfordulhat polyarticularis formája is.

~ gonorrhoica

A hiperakut, gennyes c. egyik formája.

~ gracilis

A funiculus posterior kisebb medialis része.

~ grádiens

a bal pitvar és kamra diastoles nyomáskülönbsége

~ granula

: 1. nem a festék jellegzetes színére festődő szemcse Lásd még metachromasia 2. néha a volutin szinonimájaként használják

~ granularum

Acholeplasma granularum korábbi elnevezése

~ granuloma

Szin.: lethalis középvonali granuloma

~ granulosa

Graaf-tüsző falát alkotó kis sejtes réteg Szin.: stratum granulosum folliculi ovarici vesiculosi

~ granulosa

A nukleus nucleonemájának granuláris és filamentosus része.

~ granulosa

Syn c. trachomatosa.

~ gravidarum

Terhességi hányinger.

~ gravidarum

terhesség alatt jelentkező chloasma

~ gravis

immunológiai alapon kialakuló neuromuscularis átvitel betegsége, melyre jellemző különösen a szem-, és arcizmokat, valamint proximalis végtagizmokat érintő izomgyengeség, fáradékonyság, ami jellegzetesen fokozódik a fizikai aktivitással Szin.: Goldflam-betegség

~ gravis

magas lázzal, deliriummal járó kórforma, súlyos hepatitisban és más súlyos májbetegségben fordul elő.

~ griseae (NA)

A gerincvelő lateralis felében hosszanti irányban haladó három, tarajszerű szürkeállomány tömörülés (elülső, hátsó és lateralis). A keresztmetszeti képen a szürkeállomány (ventralis vagy anterior, illetve dorsalis vagy posterior) szarvainak felelnek meg.

~ guttata

kicsiny, körülírt, fehér, viaszos, indurált bőrelváltozások, a rostos szövet helyi, degeneratív elváltozása miatt Szin.: fehérfolt-betegség

~ gyökér

Szin.: radix anterior, motoria

~ habitualis

Egymást követően fellépő 3, vagy több spontán abortus esetén nevezzük az ~-t habitualisnak, avagy szokványos vetélésnek.

~ habitualis

a rossz álló- és üló helyzeti tartásból származó ~.

~ haematuria

csak mikroszkóppal látható vörösvérsejtek nem katéterrel nyert vizeletben

~ haemoglobinuria

leggyakrabban fehérbőrűek között előforduló súlyos Plasmodium falciparum okozta malária, súlyos haemolysissel, félbeszakított quinin kezelést követően Szin.: haemoglobinuriás láz, Nyugat-Afrikai láz

~ haemolyticus

korábbi nevén Clostridium haemolyticum.

~ haemorrhagicum

Elvékonyodott, élénksárga luteinzóna által övezett haematoma, mely a vér fokozatos lebomlásával víztiszta bennékű cystává alakul át.

~ haemorrhoidalis

Az anus azon része, amely a rectalis vénás plexust tartalmazza.

~ halál

terhesség alatt vagy annak befejezését követő 42 napon belül bekövetkező halál, függetlenül a terhesség idejétől és a hálál okától. Két időszakot különböztetünk meg, az első periódus az 1. és 7. nap között, a második a 8. és 42. nap között. Lehet direkt ~ halál szülészeti szövődmény miatt a terhesség, szülés, gyermekágyi időszak alatt beavatkozás, helytelen kezelés miatt, vagy indirekt ~ halál, amikor már korábban vagy a terhesség alatt kifejlődő betegség a terhesség fiziológiás hatása miatt okoz halált

~ hamartoma szindróma

Szin.: Cowden-féle betegség

~ hang

a mamma medialis részén hallható fúvó jellegű systoles zörej késői terhesség és laktáció idején

~ hemiazygos

A ~ lumbalis ascendens sinistra és a ~ subcostalis sinistra egyesülésével, vagy a ~ cava inferiorral való közlekedés révén jön létre, átfúrja a rekeszizom bal szárát, az alsó mellkasi csigolyák testének bal oldala mentén halad felfelé, a nyolcadik csigolyánál az aorta, a ductus thoracicus és az oesophagus mögött keresztezi a középvonalat, majd a ~ azygosba ömlik, néha a ~ hemiazygos accessorius-al közösen.

~ hemiazygos accessoria

A 4-7. bal hátsó bordaközti vénák egyesüléséből jön létre, az ötödik, hatodik, és hetedik thoracalis csigolya teste mellett halad el, majd az aorta, az oesophagus, valamint a ductus thoracicus mögött keresztezi a középvonalat és a ~ azygosba ömlik, néha a ~ hemiazygos-al együtt.

~ hemorrhagica

SZIN idiopathic thrombocytopenic p.

hirdetés