Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

epiduralis ~

Epiduralis vérzés. Syn extraduralis haemorrhagia.

epidurográfia

Az epiduralis tér megjelenítése röntgenvizsgálat során, kontrasztanyag lokális bejuttatását követően.

epifenomén

Kísérő tünet. Egy betegség lefolyása alatt megjelenő tünet, mely nem fordul elő gyakran és nem feltétlenül kapcsolatos a betegséggel.

epigastralgia

Az epigastrialis tájék fájdalma. (epigastrium + G. algos, fájdalom)

epigastrialis ~

A köldök felett a linea alban keresztülhatoló ~.

epigastricus

Az epigastriumra vonatkozó.

epigenesis

1. Az utód fejlődése a zigótából. 2. A génexpresszió aktivitásának szabályozása a génszerkezet megváltoztatása nélkül. (epi- + G. genesis, teremtés)

epigeneticus

Epigenesisre vonatkozó.

epiglotticus

Az epiglottisra vonatkozó.

epiglottidectomia

Az epiglottis eltávolítása. (epiglottis + G. ektome, kimetszés)

epiglottiditis

Syn epiglottitis.

epiglottis

Elasztikus porcszövetből álló, nyálkahártya borítással bíró levél alakú lemez a nyelvgyöknél, mely elterelő billentyűként szolgál nyelés közben a gége felső nyílása felett; folyadékok nyelésénél egyenesen áll, szilárd ételek esetében passzívan a gége nyílására borul. (G. epiglottis, eredete: epi- , -on, -en, -ön, + glottis, a légcső szájadéka)

epiglottitis

Az epiglottis gyulladása, mely légúti elzáródást okozhat, különösen gyerekeknél; gyakran B típusú Haemophilus influenzae okozza. Syn epiglottiditis.

epikeratophakia

A szem fénytörési hibájának javítása oly módon, hogy a beteg hámtól megfosztott szaruhártyájára egy donorból származó szaruhártyát helyeznek. (epi- + G. keras, szaru, + phakos, lencse)

epilalo

Szőreltávolító hatással bíró; epilatiora vonatkozó.Syn depilalo (1).

epilatio

Szőrszál kihúzása; szőr eltávolítása egy testrészről kihúzással, elektrolízissel vagy kémiai módszerrel a gyökérnél való meglazítással. Vö. depilatio. (L. e, ki, + pilus,szőrszál)

epilemma

Az idegrostokat végződésük körül borító kötőszövetes hüvely. (epi- + lemma, hüvely, burok)

epilepsia

Krónikus rendellenesség, melyre a túl sok neuronalis kisülés miatt fellépő rohamszerű agyi dysfunctio jellemző és rendszerint együttjár a tudatállapot valamilyen fokú megváltozásával. A roham klinikai megjelenése a viselkedés összetett rendellenességeitől, beleértve a generalizált vagy focalis görcsrohamot, a pillanatnyi tudatzavarig változhat. Ezeket a klinikai állapotokat számos beosztásnak vetették alá, melyek közül a mai napig egyet sem fogadtak el általánosan, így a különböző típusú rohamok esetében használt terminológia nem standardizált és kizárólag leíró jellegű maradt; ez alapulhat (1) a roham klinikai manifesztációin (motoros, sensoros, reflex-, pszichés vagy vegetatív), (2) a patológiai eredeten (öröklött, gyulladásos, degeneratív, neoplasticus, traumás vagy ismeretlen okú), (3) az epilepsiat eredményező laesio elhelyezkedésén (rolandicus, temporalis, diencephalicus régióban), valamint (4) az epilepsia jelentkezésének időpontján (nocturnalis, diurnalis, mentruatios, stb.). (G. epilepsia,roham)

epilepsias

Epilepsiara vonatkozó, epilepsiaval jellemezhető vagy abban szenvedő.

epileptiform

Syn epileptoid.

epileptogen

Epilepsiat kiváltó.

epileptogen ~

Az a corticalis terület, melynek ingerlésével a beteg spontán rohama vagy aurája reprodukálható.

epileptoid

Epilepsiahoz hasonló; bizonyos convulsiokat, különösen functionalis jellegűeket értünk alatta. Syn epileptiform. (G. epilesia, roham + eidos, hasonlóság)

epimandibularis

Az alsó állkapcson lévő. (epi- + L. mandibulum, alsó állkapocs)

epimenorrhagia

Bármely időpontban, de különösen a menstruatioval járó életszakasz kezdetén és végén jelentkező elhúzódó és bőséges menstruatio

epimenorrhoea

Bármely időpontban, de különösen a menstruatioval járó életszakasz kezdetén és végén jelentkező túl gyakori menstruatio.

epimer

1. Két, egynél több kiralitáscentrummal rendelkező és csak az egyik kiralitáscentrumként szolgáló atom körüli térbeli elrendeződésben különböző molekula közül az egyik. Ld cukrok. Vö. anomer. 2. A myotom dorsalis része. Ld myotom. (epi- + G. meros, rész)

epimeráz

Az enzimek epimerizációt katalizáló csoportja.

epimorphosis

(valódi)Regeneráció. Egy organizmus részének a csonkított rész felszínén való növekedés általi regenerációja. (epi- + G. morphe, ala)

epimysiotomia

Az izom burkának bemetszése. (epimysium + G. tome, vágás)

epimysium

A vázizmokat körülvevő rostos kötőszövetes hüvely. (epi- + G. mys,izom)

epinephrin

Katekolamin, a mellékvesevelő fő neurohormonja. Az L-izomer az adrenerg α- és β-receptorok legerőteljesebb ingere (sympathomymeticus), hatására a pulzus és a szívkontrakciók ereje megnövekszik, vasodilatatio vagy vasoconstrictio következik be, a bronchiolusok és a béltraktus simaizomzata ellazul, glycogenolysis, lipolysis és más metabolikus változások jönnek létre. Használják az asthma bronchiale, akut allergiás események, nyílt zugú glaucoma és szívmegállás kezelésére, valamint helyi vasoconstrictorként. Syn adrenalin. (epi- + G. nephros, vese,+ -in)

epinephros

Mellékvese. Syn glandula suprarenale. (epi- + G. nephros,vese)

epineuralis

A csigolya neuralis ívén lévő.

epineurialis

Az epineuriumra vonatkozó.

epineurium

A perifériás idegtörzsek legkülső támasztószerve, mely összesűrűsödött sejtes kötöszövetből áll; szétválik az egész idegtörzset körülvő (epifascicularis epineurium), valamint az idegrostok közé benyúló (interfascicularis epineurium) részekre. Az endo- és perineuriummal együtt a perifériás ideg stromaját alkotja. (epi- + G. neuron, ideg)

epiösztriol

Ld ösztriol.

epioticus ~

Az os temporale pars petrosajának a hátsó félkörös ívjárat mögött kialakuló csontosodási centruma.

epipharynx

Syn nasopharynx. (G. epi, -on, -en, -ön, át, + pharynx)

epiphiseolysis

1. Az epiphysis és a csontszár részleges vagy teljes elválása egymástól, illetve a köztük lévő kapcsolat meglazulása. 2. A csontnövekedés leállítása a növekedési porc eltávolításával. (epiphysis + G. lysis, meglazítás)

epiphora

A könnycsatornák tökéletlen elvezetése következtében kialakuló könnytúlfolyás az arcra. (G. hirtelen folyás, eredete: epi, -on,-en,-ön, + phero, elviselni)

epiphysealis ~

Gyerekek és fiatalok hosszú csöves csontjain a növekedési lemez törése.

epiphysial ~

epiphysealis vonal a csöves csontnak azon része, ahol a csont hosszában növekszik az epiphysis és a diaphysis határán. syn linea epiphysealis (NA).

epiphysialis ~

Az érésben lévő csöves csontok metaphysise és epiphysise között elhelyezkedő porckorong, amely lehetővé teszi a hosszirányú növekedést. SZIN cartilago epiphysialis.

epiphysis porc

Syn epiphysealis zárólemez.

epiphysis, pl. epiphyses

A hosszú csontok egy része, mely a csontszárétól különböző csontosodási centrumból alakul ki és kezdetben attól egy porcréteg választja el. (G. kinövés, eredete: epi, -on, -en, -ön, + physis, növekedés)

epiphysitis

Az epiphysis gyulladása.

epipialis

A pia materen lévő.

epiplo-

Cseplesz-. Ld omento-. (G. epiploon)

epiploicus

Omentalis.

hirdetés