Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

enzimológia

A kémiának az enzimek tulajdonságával és működésével foglalkozó ága. (enzim + G. logos,tanulás)

enzootikus

Állat populációban egy betegség megjelenésének átmeneti mintázatát jelenti, mely kórkép előrejelezhető rendszerességgel és gyakoriságában, viszonylag kis ingadozással fordul elő. Ld epizootikus, sporadikus. (G. en, -ban, -ben, + zoon,állat)

enzyme-linked immunosorbent ~ (ELISA)

Érzékeny módszer a specifikus fertőző betegségek szerológiai diagnosztizálására. In vitro ~, amelyben az enzim és annak szubsztrátuma szolgál indikátorként. Pozitív esetben e kettő kapcsolódása elszíneződést okoz, vagy egyéb módon könnyen felismerhető anyagot hoz létre. Az enzimet egy ismert immunoglobulinhoz (vagy antigénhez) kötik, pozitív esetben az antigén-antitest komplexnek a részeként reagál a hozzáadott szubsztrátjával.

enzymolysis

1. Egy anyag kisebb részekre való hasítása enzimatikus működés révén. 2. Enzimműködés révén létrejövő lízis. (enzim + G. lysis,oldás)

enzymopathia

Az enzimműködés bármely rendellenessége, beleértve a genetikai hiányokat, valamint az egyes enzimek rendellenességét. (enzim + G. pathos, betegség)

EOG

elektro-oculográfia; elektro-olfactogram.

EORTC

Szervezet: European Organisation for Research and Treatment of Cancer

eosin-metilénkék ~

Táptalaj, amely peptont, laktózt, szukrózt, valamint eosint és metilénkéket tartalmaz. Alkalmas arra, hogy elkülönítse a laktózt fermentáló és nem fermentáló Gram-negatív baktériumokat.

eosinopenia

Az eosinophil sejtek rendellenesen alacsony száma a perifériás vérben. (eosino(phil) + G. penia, szegénység)

eosinophil

Eozinnal jól festődő sejtet vagy szöveti elemet jelöl. Syn eosinophilic leukocyta. (eozin + G. philos, kedves)

eosinophil ~

Leginkább gyerekekben és serdülőkben, alkalomszerűen fiatal felnőttekben előforduló elváltozás, mely főleg az egyik csontban egyedülálló gócként jelentkezik, ennek ellenére néha multiplex megjelenése is megfigyelhető és hasonló gócok a tüdőben is kifejlődhetnek; számos Langerhans és eosinophil sejttel, valamint alkalomszerűen előforduló necroticus gócokkal jellemezhető; kapcsolatban állhat a Hand-Schüller-Christian kórral, valószínűleg annak jóindulatú formája.

eosinophil ~

szinonima: acidophil ~

eosinophil ~

Immunológiai betegség, amelyre jellemző a röntgennel kimutatott infiltrátum mellett vagy a perifériás vér eosinophiliája vagy a tüdőinfiltrátum kórszövettani vizsgálattal igazolt eosinophiliája.

eosinophil ~

hematoxilin-eozinnal élénk sárgásvörös vagy narancs színű granulumokat tartalmazó polymorphonuclearis ~. A jellegzetesen kétlebenyű sejtmagok általában nagyobbak, mint a neutrophil granulocyták magja. Jellemző parazitaellenes funkciójuk van, mozgó phagocyták. syn eosinophil, eosinophile, oxyphil ~ (2).

eosinophil ~

a relatív ~ azon formája, amelyben legkifejezettebb az eosinophil sejtek arányának emelkedése. syn eosinophilia.

eosinophil ~

Az eosinophil granulocyták számának csökkenése a keringő vérben.

eosinophil ~ pustulosa

Dermatosis, amelyet steril viszkető papulák és összefolyó pustulák jellemeznek, összefolyva papulovesicularis határral rendelkező plakkokat alkotnak. Spontán remissio és exacerbartiok észlelhető, utóbbi perifériás leukocytosissal és/vagy eosinophiliaval társul. A szőrtüszők teljes pusztulásához és eosinophil tályog kialakulásához vezethet. E kórkép AIDS-ben szenvedő betegeken is látható, csecsemőkön pedig sajátos formája észlelhető.

eosinophil ~, eosinophilocytás ~

a granulocytas ~ egyik formája, ahol a szövetekben és a keringő vérben az eozinofil sejtek száma vagy aránya jelentősen megemelkedett, esetleg túlsúlyba került.

eosinophilia

Syn eosinophil leukocytosis.

eosinophiluria

Eosinophil sejtek jelenléte a vizeletben.

EOT

kezelés befejezése

eozin

Fluoreszcens savas festék, melyet a hisztológiában és a vérkenetek Romanovszky-féle festésénél használnak a cytoplasma megfestésére, valamint utánfestésére. (G. eos, hajnal)

eozin-metilén kék

Ld eozin-metilén kék agar.

EP

Endogén pyrogenek.

EP

Kiváltott potenciál

EP

epduralis

EP

epoxid

EP

enzimtermék

EP

epirubicin

epaxialis

Bármely tengely, mint pl. a gerinc tengelye vagy egy végtag tengelye felett, illetve mögött fekvő. (G. epi, -on, -en -ön, + L. axis, tengely)

epe~

Az epeutak kezdetét képező, a hepatocyták között található, legfeljebb 1 µm átmérőjű intercellularis járatok.

EPEC

Enteropatogén Escherichia coli.

EPEC

enteropatogén E.coli

epehólyagágy

A máj visceralis felszínének elülső részén található mélyedés a lobus quadratus és a jobb lebeny között, amelyben az epehólyag fekszik.

epekő ~

a vékonybél elzáródása az epéből származó kő miatt

ependyma

Ependyma. A gerincvelő canalis centralisat és az agykamrákat bélelő sejtes hártya. (G. ependyma, felsőruha)

ependymalis

Az ependymara vonatkozó.

ependymasejt

A gerincvelő canalis centralisát bélelő (pyramis alakú) vagy az agykamrákat burkoló (kocka alakú) sejtek.

ependymitis

Az ependyma gyulladása.

ependymoblast

Embryonalis ependyma-sejt. (ependyma + G. blastos,csíra)

ependymocyta

Ependymalis sejt. (ependyma + G. kytos, sejt)

ependymoma

Viszonylag differenciálatlan ependyma-sejtekből származó glioma; az ependymomák az agykamrák bármelyikének béléséből vagy gyakrabban a gerincvelőűrből származhatnak.

eper ~

Az éretlen kapillárisok túlzott proliferációja, rendszerint a fejen és a nyakon. Vagy már a születéskor jelen van vagy az élet első 2-3 hónapjában jelenik meg és általában hegképződés nélkül eltűnik.

ephapsis

Olyan hely, ahol két vagy több idegsejt nyúlványai (axonok, dendritek) érintkeznek tipikus synapsis létrehozása nélkül; a neuralis transzmisszió bizonyos formája előfordulhat az ilyen nonsynapticus érintkezési helyeknél is. (G. ephapsis, kapcsolat)

ephapticus

Ephapsisra vonatkozó.

ephebicus

Ritkán használt kifejezés, mely a pubertas időszakára vagy egy fiatal emberre utal. (G. ephebikos, fiatalságra vonatkozó, hebe, fiatalság)

ephelis, pl. ephelides

Szeplő.

EPH-gestosis

Terhességi hypertonia+proteinuria+/-oedema

epi-

Rajta valamin, valami után, illetve valamit követő. (G.)

epiandroszteron

Az androszteron inaktív izomerje, mely a vizeletben, valamint a petefészek- és a hereszövetben található meg.

hirdetés