Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

embryonalis ~

Legtöbbször malignus daganat, mely az intrauterin, vagy a korai postnatalis fejlődés során jön létre, valamely szervcsökevényből, vagy éretlen szövetből. A kiindulás helyére jellemző felépítésű, de más szerveket is utánozhat. A megjelölés a neuroblastomára és a Wilms-~ra vonatkozik, de használják bizonyos, az élet későbbi szakaszában keletkezett daganatokra is, azon meggondolás alapján, hogy ilyen ~ az embryonalis maradványokból is kiindulhatnak. Syn embryoma. Ld teratoma.

embryonalis sejtes ~

A here rosszindulatú, elmosódó határú, nagyméretű, anaplasiás sejtekből álló daganata. Olykor a differenciálódott képleteket nem tartalmazó malignus teratomák is carcinomák.

embryonia

Az embryo kialakulása.

embryonizálódás

Sejt vagy szövet visszafejlődése embryonális formába.

embryonoid

Embryohoz vagy foetushoz hasonló. (embryo- + G. eidos, megjelenés)

embryopathia

Az embryo vagy foetus kóros állapota. Syn foetopatia. (embryo- + G. pathos, betegség)

embryopathiás ~

Intrauterin fertőzés (pl. rubeola) következtében kialakult, veleszületett ~

embryoplasticus

1. Embryot képző. 2. Az embryoképződéssel kapcsolatos. (embryo- + G. plasso, formálni)

embryotomia

Bármilyen csonkító beavatkozás a foetuson, hogy annak eltávolítását lehetségessé tegyék, ha a természetes úton való szülés nem kivitelezhető. (embryo- + G. tome, vágás)

embryotoxicitas

A placentaris keringésbe bekerülő anyagok hatására létrejövő embryokárosodás, mely annak elhalásához vagy valamilyen részének rendellenes fejlődéséhez vezethet.

embryotoxon

Arcus juvenilis. A szaruhártya széli homályossága, az osteogenesis imperfecta egyik jegye. (embryo- + G. toxon, ív)

embryotroph

1. Az embryot fejlődése alatt tápláló anyagok. Vö. haemotroph. 2. A decidualis placentaval rendelkező emlősőknél, az implantatio szakaszában a blastocysta mellett lévő folyadék, mely az uterus szekrétumainak, a trophoblast endometriumba való inváziójából származó sejttörmeléknek és exsudatumnak a keveréke. (embryo- + G. trophe, táplálék)

embryotrophia

Az embryo táplálása. (embryo- + G. trophe, , táplálás)

embryotrophicus

Az embryo táplálásában résztvevő bármilyen folyamatra vagy anyagra vonatkozó.

EMD

elektromechanikus disszociáció

EME

Elektromotoros erő.

EMEA

Szervezet: European Medicines Agency/Európai Gyógyszerügynökség

emedullate

Bármilyen velő eltávolítása. (L. e-, valamiből, + medulla, velő)

emeiocytosis

Syn exocytosis (2). (L. emitto, előreküldeni, + G. kytos, sejt)

emesis

1. Syn vomitus. 2. Kombináló forma, toldalékként használva, hányás jelentéssel. (G. eredete: emeo, hányni)

emeticus

1. Hányással kapcsolatos vagy hányást okozó. 2. Hányást okozó anyag. (G. emetikos, hányást okozó, eredete: emeo, hányni)

emetocathartikum

1. Hánytató és hashajtó egyben. 2. Olyan anyag, amely hányást és az alsó bélszakasz kiürülését okozza.

EMG

Elektromyogram.

EMI

időskori mentális zavar

emigratio

A fehérvérsejtek átjutása a kis erek endotheliumán és falán. (L. e-migreo, múlt idejű melléknévi igenév: -atus, átvándorlás)

eminentia

Körülírt terület, mely a környező felszín általános szintjéből kiemelkedik, különösen csontfelszínen. (L. eminentia eredete: e-mineo, kiemelkedni)

emiocytosis

Syn exocytosis (2). (L. emitto, kibocsátani, + G. kytos, sejt)

emisszió

Kibocsátás; általában alvás közben előforduló spermium folyásra vonatkozik. (nocturnalis e.). (L. emissio, eredete: e-mitto, kibocsátani)

EMIT

Enzim-sokszorosított(multiplied) immunoassay technika.

emlőmirigy

Az emlőt alkotó, összetett, alveolaris apocrin mirigy. 15-20 lebenyből áll, ezek mindegyike sok kis lebenykét tartalmaz, melyeket zsírszövet és kötőszövet választ el egymástól; a mirigy fennmaradó részének állományát kivezetőcsövek alkotják; az alveolusok csak a terhesség idején fejlődnek ki.

emlőmirigy

Az emlő kb. 15-24 mirigyet tartalmaz, mindegyiket több lebenyke alkot, zsírszövet és kötőszövetes sövény vesz körül, a mirigy-acinusok csak terhességkor fejlődnek ki

emmenia

Menstruatio. Syn menses. (G. emmenos, havi)

emmenicus

Menstruatios.

emmeniopathia

Menstruatios zavar. (G. emmenos, havi, + pathos, szenvedés)

emmetropia

Az az állapot, amikor a nyugalomban lévő szem fénytörése a párhuzamos fénysugarakat a retinan fókuszálja. (G. emmetros, mértéknek megfelelően, + ops, szem)

emmetropicus

Emmetropiahoz tartozó vagy emmetropiaval jellemezhető.

emolliens

1. Bőrt vagy nyálkahártyát nyugtató. 2. Olyan anyag, mely puhítja a bőrt, vagy a nyálkahártya illetve bőr irritációját megnyugtatja. (L. emolliens, az e-mollio, emollire jelen idejű melléknévi igeneve, puhítani)

emollitio

lágyulással, elfolyósodással járó szövetelhalás, melyre leggyakoribb példa az agylágyulás

emotio

Érzelem. Erős érzés, felfokozott lelki állapot, intenzív késztetés vagy nyugtalanság, mely egy meghatározott dologra irányul és mind viselkedésbeli, mind pszichológiai változásokban megnyilvánul, valamint vegetatív idegrendszeri manifesztációk kísérik. (L. e-moveo, múlt idejű melléknévi igenév: -motus, , kimozdítani, agitálni)

emotionalis

Érzelemre vonatkozó vagy érzelemmel jellemezhető.

emotionalis ~

Érzelmi sivárság. A megfelelő interpersonalis- vagy környezethez kapcsolódó tapasztalatok hiánya. A korai gyermekkorban jelentkezik.

empátia

1. Képesség egy másik ember érzelmeinek és reakcióinak intellektuális és érzelmi átérzésére és ennek a másikkal történő éreztetésére. Vö. szimpátia (3). 2. Tárgyak antropomorfizációja és humanizációja, valamint az az érzés, hogy az ember részesük és bennük van. (G. en (em), valamiben, + pathos,érzés)

empatikus

Empátiával kapcsolatos vagy empátiával jellemezhető.

emphysema

1. Levegő jelenléte egy szerv kötőszövetének interstitiumában. 2. Olyan állapot, melyre a tüdőben a terminalis bronchiolusoktól distalisan lévő (az alveolusokat tartalmazó részek), levegő tartalmú területek megnövekszenek, az alveolusok száma lecsökken és falukban destruktív változások következnek be. A klinikai tünetek között fizikai terhelésre jelentkező dyspnoe, hordó mellkas, megnyúlt kilégzés és megnövekedett reziduális volumen szerepel; a krónikus bronchitis tünetei sok esetben, de nem szükségszerűen fennállnak. Két, szerkezetileg különböző típust különböztetnek meg: a panlobularis emphysemát és a centrolobularis emphysemát. Syn e. pulmonum. (G. gyomor felfúvódása, stb., eredete: en,valamiben,+ physema,fújás, eredete: physa,fújtató)

emphysemás

Emphysemával kapcsolatos vagy emphysema által érintett.

emphysemás ~

levegővel telt terület a tüdőben, átmérője nagyobb, mint 1 cm, a tüdő kompressziójakor súlyosabb tüneteket okozhat.

empírikus

1. Syn tapasztalati. 2. Olyan görög-római orvosi iskola tagja, akik kizárólag a tapasztalatba helyezték hitüket és arra alapozták tevékenységüket, elkerülve minden találgatást, elméletet és elvont következtetést. 3. Modern értelemben: egy elmélet bizonyítása alapos megfigyelés által, azaz ésszerűen megalapozott tapasztalatok révén. (G. empeirikos, eredete: empeiria, tapasztalat, eredete: en, valamiben, + peira, próba) Ld tapasztalati.

empírikus ~

KÉMIA Tapasztalati képlet. A vegyületben szereplő atomok fajtáját és számát közli, de nem fejti ki az egyes atomok egymással való kapcsolatát vagy a molekula belső szerkezetét.

emprosthotonus

A hajlító izmok tetaniás összehúzódása, melynél a hát előre néző konkáv módon hajlik meg. (G. emprosthen, előre, + tonos, feszültség)

empyema

Testüregben elhelyezkedő genny; ha külön megjelölés nélkül használjuk, akkor a pyothoraxra vonatkozik. (G. empyema, gennyedés, eredete: en, valamiben, + pyon, genny)

hirdetés