Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

ELF-séma

Etoposid, leucovorin, 5-FU séma

elhúzódó ~

A fogak a szokottnál később történő kitörése.

eliminációs ~

Allergia esetén összeállított étrend, amellyel fel kívánják deríteni, hogy a táplálék melyik összetevője képes az allergiás jelenség kiváltására. A gyanús ételeket nem adják, majd a diéta fokozatos bővítésével eljutnak a kóros tüneteket eredményező allergénig.

eliminatio

Kiválasztás, salakanyag eltávolítása a szervezetből; megszabadulni bármitől. (L. elimino, múlt idejű melléknévi igenév: -atus, kitenni aházból, eredete: limen, küszöb)

ELISA

Antigének vagy ellenanyagok kimutatására szolgáló eljárás, mely az antigénhez vagy ellenanyaghoz kapcsolt enzim aktivitásának kimutatásán alapszik. (ezyme linked immunosorbent assay)

ELISA

„enzyme-like” immunoszorbens assay vizsgálat

elixir

Oralisan adható, átlátszó, édesített, alkoholos folyadék; az elixirekben ízesítő anyagok vannak és vivőanyagként vagy aktív terápiás hatásuk miatt használatosak. ((középkori L. az arab al-iksir szóból, bölcsek köve)

ellenoldali ~

A kiváltó központi laesioval ellentétes oldalon fellépő féloldali bénulás.

ellipsoidalis ~, tojásízület

Módosult dióízület, melyben az ízületi felszínek megnyúltak vagy tojásdadok; kéttengelyű ízület, azaz a két mozgástengely egymással derékszöget zár be. SYN condylaris ~.

elliptocyta

Ellipszis alakú vörösvértest, mely a Cyclostomata kivételével az alacsonyabb rendű gerincesekben fordul elő; emlősökben normálisan csak tevékben található meg (cameloid sejt). Syn ovalocyta. (G. elleipsis, kihagyás, ellipszis, + kytos, sejt)

elliptocytosis

A haemopoesis öröklött rendellenessége, melyben a vörösvértestek 50-90%-a pálca vagy ellipszis alakú, gyakran haemolyticus anaemiával. Syn ovalocytosis.

élő ~

Élő, attenuált organizmusokból készített oltóanyag.

elongatio

RADIOLÓGIA Röntgen torzítás, amikor a kép hosszabbnak tűnik, mint az aktuális kép. Elégtelen függőleges szöglettörés okozza.

elongatios ~

Olyan proteinek, amelyek a peptidlánc meghosszabbítását segítik a protein bioszintézis idején. Syn transzfer f. (3).

előporc

Syn átmeneti p.

eluans

A kimosott folyadék.

eluatum

Kromatográfiás oszlopról vagy papírról lejövő oldat. Ld elutio.

eluens

Mosófolyadék. A kromatográfiában a mobilis fázis. Syn előhívó (2). Ld elutio.

elutio

Eluálás. 1. Szilárd anyagok elválasztása mosással. 2. Megfelelő oldóanyag segítségével az egyik anyag elválasztása a másiktól, mely ugyanabban az oldószerben nem oldható; mint pl. az oszlop kromatográfiában. 3. Az erytrocyták felszínére abszorbeált antitestek eltávolítása. (L. e-luo, múlt idejű melléknévi igenév: lutus, kimosni)

elvetélés

a második trimeszter közepe előtt bekövetkező spontán abortusz

elytro-

Hüvely (összetételben). Ld colpo-, vagino-. (G. elytron, hüvely)

em-

Ld en-.

EMA

Európai Gyógyszerügynökség

emaciatio

Kóros soványság. Rendkívül nagy mértékű fogyás következtében létrejövő kóros soványság. (L. e-macio, múlt idejű melléknévi igenév: -atus, vékonnyá tenni)

emanáció

1. Bármely anyag, amely az eredési helyéről kiáramlik vagy kibocsátódik. 2. Radioaktív elemből származó sugárzás. (L. e-mano, múlt idejű melléknévi igenév: -atus, kiáramlani)

emasculatio

Férfi kasztrálása a herék és/vagy penis eltávolításával. (L. emasculo, múlt idejű melléknévi igenév: -atus, kasztrálni, eredete: e-, fosztóképző, + masculus, hímnemű)

EMB

Ethambutol

embol-

Ficam-helyretétel, gastrulatio. 1. Végtagficam repositioja. 2. A gastrula kialakulása invaginatio által. (G. embole, beillesztés)

embolectomia

Embolus eltávolítása. (G. embolos, dugó (embolus), + ektome, kivágás, excisio)

embolia

Ér embolus általi elzáródása. (G. embolisma, darab, folt; szó szerint: belökött dolog)

emboliás

Embolussal vagy emboliaval kapcsolatos.

emboliás ~

embolusból fakadóan létrejövő ~.

embolisatio

1. Az embolus kialakulása és vérkeringésbe való bekerülése. 2. Erek elzárása különböző anyagok terápiás céllal való keringésbe juttatásával a vérzés megállítása vagy megelőzése, illetve egy struktúra vagy szerv életképtelenné tétele céljából vérellátásának megszüntetése útján.

embololalia

Értelmetlen szavak mondatba iktatása beszéd közben. Syn embolophrasia. (G. embolos, bedobott tárgy, eredete: emballo, bedobni + lalia, beszéd)

embolophrasia

Syn embololalia. (G. embolos, bedobott tárgy, + phrasis, szólás)

emboloterápia

Embolisatio. Artériák elzárása vérrögökkel, zseléhabbal, tekerccsel, ballonokkal, stb., angiográfiás katéter segítségével, melyet inoperabilis vérzések vagy erősen vascularisált daganatok preoperativ kezelésében használnak. (G. embolos, dugó, + therapeia, orvosi kezelés, gyógyítás)

embolus, pl. emboli

1. Leszakadt thrombusdarabból vagy vegetációból, baktérium tömegből, illetve más idegentestből származó dugó, mely egy eret zár el. 2. Syn emboliform nucleus. (G. embolos, dugó, ék , tömítés)

embrasure

FOGÁSZAT Nyílás, mely kifelé vagy befelé szélesedik. Speciálisan a fogak interproximalisan érintkező részével szomszédos rés, mely a facialis, gingivalis, lingualis, occlusalis vagy incisialis irányba terjed. (Fr. lőrés)

embryo

1. A korai fejlődés stádiumában lévő szervezet. 2. Emberben a fejlődő szervezetet a fogantatástól nagyjából a második hónap végéig hívják embryonak, ezentúl a születésig a fejlődés szakaszait foetalisnak nevezzük. 3. A magon belül lévő kezdetleges növény. (G. embryon, eredete: en, -ban,-ben, + bryo, megdagadni, kiteljesedni)

embryo-

Az embryo. (G. embryon, fiatal egyed)

embryo ~

In vitro mesterséges megtermékenyítés után a megtermékenyített petesejtet blastocyta állapotban viszik át a recipiens méhbe vagy petefészekbe.

embryoblast

A blastocysta embryonalis pólusánál elhelyezkedő sejtek, melyekből az embryo teste alakul ki. (embryo- + G. blastos, csíra)

embryocardia

Olyan állapot, melyben a szívhangok ritmusa a magzatéra emlékeztet, az első szívhang a másodikhoz válik hasonlóvá, a szívhangok közt eltelt idő pedig egyenlő lesz; súlyos myocardialis laesio jele. (embryo- + G. kardia, szív)

embryogenesis

Az embryo eredete és növekedése. A prenatalis fejlődés azon szakasza, mely alatt az embryo testének jellegzetes konfigurációja kialakul; az embernél ez az időszak a második héttől, vagyis az embryopajzs kialakulásától a nyolcadik hét végéig tart, amikortól már foetusról, magzatról beszélünk. (embryo- + G. genesis, eredet)

embryogenicus

Embryoképző, embryo képződésére vonatkozó.

embryológia

A szervezet eredetének és fejlődésének tudománya a petesejt megtermékenyítésétől a nyolcadik hét végéig. (embryo- + G. logos, tanulmány)

embryológus

Embryológiában járatos szakember.

embryoma

Embryonalis carcinosarcoma. Syn embryonalis tumor.

embryonalis

Embryoval kapcsolatos.

embryonalis ~

syn stem cell l.

hirdetés