Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

encephalosclerosis

Agyvelőkeményedés. Ld cerebrosclerosis. (encephalo- + G. sklerosis, keményedés)

encephalosis

Syn encephalopathia.

encephalotomia

Az agyvelő boncolása vagy felmetszése. (encephalo- + G. tome, metszés)

enchondralis csontosodás

Csont kialakulása oly módon, hogy a csontszövet az elmeszesedett porc helyét foglalja el a csöves csontok hosszanti növekedése enchondralis csontosodással történik az epiphysisporcban, ahol az osteoblastok az elmeszesedett porcalapállomány felszínére csontalapállományt raknak, melyből kialakulnak a csonttrabeculák.

enchondroma

Az eredetileg porcból képződő csont velőüregéből kiinduló jóindulatú, porcszövetből álló növedék; az enchondromák különösen a kis csontok kéregállományát distendálhatják, lehetnek egyszeresek vagy többszörösek (enchondromatosis). (Modern L. , görög eredetű: en,valamiben + chondros, porc, + -oma, tumor)

enchondromás

Enchondromara vonatkozó vagy az enchondroma elemeivel bíró.

enchondromatosis

Ritkán familiaris, valószínűleg hamartomás porcproliferatio számos csont metaphysisében, leggyakrabban a kéz és a láb csontjaiban, mely a csontok torz hossznövekedését vagy patológiás töréseket okozhatnak; gyakran alakul ki belőlük chondrosarcoma. Ha a bőrön vagy belső szerveken lévő haemangiomákkal együtt fordul elő, Maffucci szindrómának nevezzük. Syn dyschondroplasia.

enclave

Beékelődés. Különvált szövettömeg bezáródása egy másik típusú szövetbe; különösen egy fő mirigyről levált, izolált mirigyszövet esetében figyelhetjük meg. (Fr., latin származású: clavis, kulcs)

encopresis

Incontinentia alvi. Ismételt, általában önkéntelen székletürítés nem megfelelő helyre (pl. ruházatba), melyet mentalis rendellenességként kezelünk, ha 4 évnél idősebb gyermeknél fordul elő. (G. enkopros, trágyával tele)

encystálódott kő

A húgyhólyag falában kialakult tasakba zárt húgyúti kő. Syn tasakos kő.

encystált

Betokolódott (cystaba zárt). Hártyás zsákba zárt. (G. kystis, hólyag)

end-

Ld endo-.

endangiitis

Az ér intimajának gyulladása. Syn endovasculitis. (endo-+G. angeion, edény, véredény)

endaortitis

Az aorta intimajának gyulladása.

endarterectomia

Az artéria kóros endotheliumának és mediajának, illetve a media nagy részének eltávolítása, az elzáródást okozó atheromás lerakódással együtt, hogy az így visszamaradt, főként adventitiaból álló artéria belső felszíne sima legyen. (endo- + arteria + G. ektome, kivágás)

endarteritis

Artéria intimajának gyulladása. Syn endoarteritis.

endauricularis

A fülön belül lévő. (endo- + L. auris, fül)

endémiás

Egy közösségben vagy embercsoportban jelenlévő; általában olyan betegségre értjük, mely egy területen folyamatosan fellelhető. Vö. epidémiás, sporadikus. (G. endemos, bennszülött, eredete: en, valamiben, + demos, nép)

endémiás ~

Syn beriberi.

endémiás ~

Syn schistosomiasis.

endémiás ~

Syn murin ~.

endemoepidemiás

Egy endémiás betegség számának átmeneti, nagy mértékű megemelkedését jelenti.

endergonikus

Olyan kémiai reakcióra vonatkozik, mely a környezetéből elvont energia révén jön létre (azaz egy pozitív változással a Gibbs-féle szabad energiában). Vö. exergonikus. (endo- + G. ergon, munka)

endo-, end-

Olyan előtag, melynek jelentése valamin belül, belső, valamit abszorbeáló vagy valamit tartalmazó. Ld ento-. (G. endon, valamin belül)

endoaneurysmoplastica

Syn aneurysmoplastica.

endoaneurysmorraphia

Aneurysmoplastica. (endo- + G. aneurysma, aneurysma, + rhaphe varrat)

endoarteriitis

Endarteriitis.

endoblast

Endoderma. (endo- + G. blastos,csíra)

endobronchialis ~

Egyes vagy kettős lumenű, distalis végén felfújható mandzsettával ellátott ~, a gégén és a tracheán áthaladva úgy helyezik el, hogy a ventilatio csak az egyik tüdőre korlátozódik. Az egyes lumenű ~t főbronchusba vezetik. A kettős lumenűt a trachea carinaján helyezik el, ezzel lehetővé teszik egyik vagy mindkét tüdő ventilatioját.

endocarditis

A szívbelhártya gyulladása.

endocarditises

Endocarditisre vonatkozó.

endocardium

A szív legbelső rétege, amely magába foglalja az endotheliumot és a subendothelialis kötőszövetet; a pitvarok falában simaizom és számos elasztikus rost is előfordulhat. (endo- + G. kardia, szív)

endocervicalis

1. Bármilyen cervixen belüli, különösen vonatkozik a cervix uterire. 2. Az endocervixre vonatkozó.

endocervicitis

A méhnyak nyálkahártyájának gyulladása. Syn endotrachelitis.

endocervix

A méh nyakcsatornájának nyálkahártyája.

endocolitis

A vastagbél egyszerű, hurutos gyulladása.

endocranialis

1. A koponyán belüli. 2. Az endocraniumra vonatkozó.

endocranium

Dura mater. A koponyát bélelő membrán.

endocrin

1. Belső elválasztás, leggyakrabban a szisztémás keringésbe; belső elválasztásra vonatkozó, belső elválasztású. Vö. paracrin. 2. Kivezetőjárat nélküli mirigy belső vagy hormonális szekréciója. 3. Olyan mirigyet jelöl, mely belső elválasztást végez. (endo- + G. krino, elválasztani)

endocrin ~

Mirigyek, melyek nem rendelkeznek kivezetőcsatornákkal, váladékuk közvetlenül a vérbe kerül.

endocrinológia

Az a tudomány és orvosi szakágazat, mely a belső vagy hormonális elválasztással és azok élettani, valamint kóros vonatkozásaival foglalkozik.

endocrinológus

Endocrinológiában járatos személy.

endocrinoma

Endocrin szövetből származó tumor, mely megtartja az eredeti szerv funkcióját és általában túlműködik.

endocrinopathia

Endocrin mirigy működési rendellenessége és annak következményei. (endocrin + G. pathos,betegség)

endocrinopathiás

Endocrinopathiaban szenvedő vagy arra vonatkozó.

endocystitis

A húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladása. (endo- + G. kystis, hólyag, + -itis, gyulladás)

endocytosis

Az extracellularis környezetből származó anyagok felvétele a sejt belsejébe, a sejtmembránból kialakuló hólyagocskák segítségével. Ld phagocytosis. Vö. exocytosis (2). (endo- + G. kytos, sejt, + -osis, állapot)

endoderma

Az embryo három primer csíralemeze közül (ectoderma, mesoderma, endoderma) a legbelső; ebből származik a primitív bélcső nyálkahártyája és a mirigyek, valamint más, a bélcsőből kinövésként fejlődő szervek (pl. a légzőrendszer alsóbb részei) hám komponense. Syn entoderma, hypoblast. (endo- + G. derma, bőr)

endodontia

A fogászat azon ága, mely a fogbél és a periapicalis szövetek betegségeivel és sérüléseivel, valamint azok megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. Syn endodontológia. (endo- + G. odous,fog)

endodontológia

Syn endodontia.

hirdetés