Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

elastic laminae of arteries

arteriák rugalmas rétege 1) külső: a tunica muscularis simaizomrétegéhez kívülről hozzáfekvő rugalmas kötőszövetes réteg; 2) belső: a tunica intima rugalmas rétegének fenesztrált lemeze syn elastic layers of arteries

elasticus ~

rugalmas rostokból álló vékony réteg vagy lemez.

elastofibroma

Lassan növő, tok nélküli, kevés sejtet tartalmazó, kollagéntartalmú rostos és elasztikus szövet, mely általában idős emberek subscapularis zsírszövetében található. (G. elastos, kimerült, legyőzött, + L. fibra, -oma, tumor)

elastoid ~

1. Degeneratio elastica. Syn elastosis (2). 2. Az artéria fal elasticus szöveteit érintö hyalin d., mely az uterus visszafejlődésekor észlelhető.

elastoma

Elasztikus szövet tumorszerű lerakódása.

elastosis

1. Az elasticus szövet degeneratív elváltozása. 2. Kollagén rostok degenerációja, mely az elasztikus szövetre emlékeztető megváltozott festődési tulajdonságot eredményez vagy rendellenes rostok keletkezése fibroblast-aktiváló ultraibolya sugárzás, illetve hízósejt mediátorok által. Syn elastoid degeneratio (1), elastoticus degeneratio.

elastoticus ~

Syn elastosis (2).

elasztáz

Az elasztint hidrolizáló szerin-proteináz.

elaszticin

Syn elasztin.

elaszticitás

A rugalmasság állapota vagy minősége. Egy szerkezet azon képességének mértéke, mely a deformáló erőhatás megszüntetésekor az eredeti alak visszanyerésére vonatkozik. Az orvostudományban és élettanban általában egy üreges belső szerv (pl. tüdő, húgyhólyag, epehólyag) hajlamának mértéke arra, hogy egy tágító vagy összenyomó erő megszüntetése után az eredeti méreteit nyerje vissza.

elaszticitás arányszáma

egy test alakváltozását befolyásoló egységnyi területre eső erő és a bekövetkező alakváltozás mértékének aránya

elasztikus

1. Összenyomás, elhajlítás vagy más eltorzítás után az eredeti alak visszanyerésének képessége. 2. Gumi vagy műanyag pánt alkalmazása elsődleges vagy segéderőforrásként a fogszabályozásban a fogak kimozdítására. A fogalmat általában még egy melléknévvel pontosítják, amely megadja az erő irányát vagy a szélső összekötő pontok helyzetét. (G. elastreo, az elauno epikus formája, vezetni, tolni)

elasztikus ~

0,2-2,2 µm, egyes szalagokban esetleg vastagabb rostok, melyek elágazódnak és összekapcsolódnak, ezáltal hálózatot képezve fenestralt membránt formálnak. A rostok és membránok microfibrillumokból állnak, amelyeket mintegy 10 nm átmérőjű amorph, elasztint tartalmazó anyag alkot. Syn sárga r.

elasztikus porc

Porcszövet, melyben a chondrocytákat territorialis matrixból álló tok veszi körül, melyet elasztikus rosthálózatot és kollagén rostokat, valamint alapanyagot tartalmazó intraterritorialis matrix övezi. Syn sárgap.

elasztin

Sárga színű, elasztikus, fibrosus mukoprotein, mely a rugalmas struktúrák fő kötőszöveti fehérjéje (nagy erek, inak és szalagok). Syn elaszticin.

elbow ~, könyökízület

A humerus és az alkarcsontok közötti, összetett, synovialis csuklóízület; amelyet a humeroradialis és a humeroulnaris ízületek alkotnak. SYN cubital j.

elcsökevényesedett e

Emberben található csökevényes szerv, amely az alacsonyabbrendű állatokban megtalálható működő szervnek felel meg.

electrodermalis ~

Az elektrofiziológiás ~ egyik alakja, amelyben a hallási küszöböt a bőrellenállás változásával mérik, mint a zajingerre kapott feltételes választ.

electrohydraulic shock wave ~ (ESWL)

elektrohidraulikus lökéshullám l. transcutan lökéshullám segítségével végzett kőzúzás, húgyúti- vagy másféle kő esetén alkalmazható.

electuarium

Szirupos orvosság. (G. eleikton, szájban elolvadó orvosság, ekleicho, felnyalni)

eleidin

Gyengén festődő, fénytörő keratin, mely a tenyéri és talpi epidermis stratum lucidumában lévő sejtekben található meg.

elekroanesthaesia

Elektromosság által előidézett érzéstelenítés.

elekromyográf

Működő izomban keletkező elektromos áram regisztrálására szolgáló készülék.

elektív ~

orvosi indoklás nélkül, de legálisan végzett abortus

elektro-

Elektromos, elektromosság. (G. elektron, borostyán (amin dörzsöléssel statikus elektromosság kelthető))

elektroanalgesia

Elektromosság által előidézett analgesia.

elektrocerebralis silencium (ECS)

Elektrocerebralis csend. Lapos vagy izoelektromos elektroencephalogram; azaz a szimmetrikusan elhelyezett elektróda-párokkal készített elektroencephalogram cerebralis aktivitást nem mutat; ha ez az állapot 30 percig fennáll egy klinikailag agyhalott felnőttnél és a gyógyszermérgezést, hypothermiát és a közelmúltban végbement hypotensiot kizárták, akkor az agyhalál diagnózisa felállítható. Syn lapos elektroencephalogram.

elektrocoagulatio

Electrokauter által kiváltott coagulatio.

elektrocochleográfia

A belsőfülben hangstimuláció hatására létrejövő elektromos potenciálok regisztrálása. (elektro- + L. cochlea, csigaház, + G. grapho, írni)

elektrocochleogram

Electrocochleográfia által nyert regisztrátum.

elektrocontractilitas

Az izomszövet elektromos stimulálás hatására kialakuló összehúzódásának ereje.

elektroconvulsiv

Elektromos ingerlés hatására jelentkező görcsroham. Ld elektroshock terápia.

elektroconvulsiv ~ (ECT)

Syn elektroshock kezelés.

elektrocorticográfia

Az agykéreg elektromos aktivitásának regisztrálási módszere közvetlenül a cortexre helyezett elektródák által.

elektrocorticogram

Közvetlenül az agykéregből származó elektromos aktivitás regisztrálásának eredménye.

elektród katéter ~

Az arrhythmiák megszüntetésének egy speciális módszere; a ritmuszavar kiváltó helyén magas energiájú elektrosokkot adnak le intravascularis katéteren át.

elektróda

1. Az áramkör két végének egyike; az elektromos elem két pólusának egyike vagy a hozzákapcsolt vezető végeinek egyike. 2. Egy bizonyos elektrokémiai reakcióhoz speciálisan elkészített elektromos kivezetés. (elektro- + G. hodos, út)

elektrodermalis

A bőr elektromos tulajdonságaira, általában a megváltozott ellenállására vonatkozik.

elektrodesiccatio

Laesiok kiírtása és erek lezárása (általában a bőrön, de más hozzáférhető nyálkahártya-felszínen is) monopoláris magasfrekvenciás elektromos árammal. (elektro- + L. desicco, felszárítani)

elektrodiagnózis

1. Elektromos műszerek használata diagnosztikai célokra. 2. Hagyományosan az EMG laboratóriumban végzett vizsgálatok, pl. idegvezetési és tűelektródás vizsgálatok (valódi EMG). Syn elektroneurográfia. 3. Egy betegség természetének megállapítása az elektromos aktivitás változásainak megfigyelésével.

elektrodialízis

Ionok eltávolítása molekulákról és nagyobb részecskékről elektromos térben.

elektroencephalográf

A fejbőrre helyezett elektródák által az agy eklektromos potenciáljainak regisztrálására szolgáló rendszer. (electro- + G. encephalon, agy, + grapho, írni)

elektroencephalográfia (EEG)

Az elektroencephalográf által regisztrált agyi elektromos potenciálok.

elektroencephalográfiás ~

Diffúzan szabálytalan agyi tevékenység regiszrátuma.

elektroendozmózis

Elektromos tér által létrehozott endozmózis.

elektroforetikus

Elektroforézissel kapcsolatos, mint pl. az elektroforetikus szeparálás. Syn iontoforeticus.

elektroforetogram

Syn electroferogram.

elektroforetogram

Olyan szűrőpapírról vagy más porózus csíkról nyert sűrűségi- vagy színmintázat, melyen az anyagokat elektroforézissel választották szét; vonatkozhat a csíkokra is.

elektroforézis

Részecskék mozgása elektromos mezőben az anód vagy katód felé. LÁSD MÉG elektroferogram. Syn iontoforézis, forézis (1). (elektro- + G. phoresis, szállítás, vitel)

elektrogastrográf

Elektrogastrográfiához használatos eszköz. (elektro- + G. gaster, gyomor, + grapho, írni)

hirdetés