Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ fastigii

A kisagyi magok közül a legmedialisabb, a vermis cerebelli alatt a fehérállományban, a középvonalhoz közel a n. interpositustól medialisan fekszik. A vermisben levő Purkinje sejtek axonjai ide érkeznek. Legfőképpen a vestibularis magokba és a formatio reticularis medullaris részébe vetül.

~ faucium

az emberi szájüregben elő baktériumok ritkán előforduló képviselője, időnként megtalálható más főemlős szájüregében is

~ febrilis

15 percnél rövidebb ideig tartó, neurológiai szempontból egészséges csecsemőben vagy kisgyermekben láz hatására jelentkező c.

~ fecalis a.

szinonima: ~stercoralis

~ fehérállomány

Közvetlenül az agykéreg (szürkeállomány), mely az agy külső felszínén helyezkedik el, alatt található agyi fehérállomány.

~ fehérje

Szin.: monoklonális immunglobulin

~ félhold

Plasmodium falciparum hím és nőstény gametocytái emberi vörösvérsejtekben

~ femorale

Femoralis h.

~ femoralis

A ~ poplitea folytatása; az arteria femoralist kíséri a canalis adductoriusban a trigonum femoraleba, ahol a lamina vastoadductorian belül fekszik; majd, amint a mélybe halad a ligamentum inguinalishoz ~ iliaca externavá válik.

~ femoralis

(NA) A második, harmadik, és negyedik ágyéki idegből áll elő a musculus psoas állományában, a combra a femoralis nagyerektől lateralisan, a ligamentum inguinale alatti lacuna musculonervosaban lép ki; a fossa iliopectineaban elágazik, motoros ágakat ad a musculus sartoriushoz, a pectineushoz és a quadriceps femorishoz, érző ágai - a nn. cutanei femoris anteriores - a comb elülső és medialis részének bőrét idegzik be; végága a n. saphenus, mely a lábszár bőrének elülső részét látja el.

~ femoralis

(NA) A fascia lata medialis rekesze. Syn combcsatorna.

~ femoralis profunda

Az a. femoralis profundat kísérő ~, mely a comb lateralis és hátsó oldaláról kap perforáló ~at. A trigonum femoraleban a ~ femoralishoz csatlakozik, általában a ~ femoralis circumflexa medialis-al és lateralis-al együtt.

~ fenestrata,

elvékonyodott területek találhatók, ami néhol a placentaszövet teljes hiányáig terjedhet.

~ fermentans

nemi szervek fekélyes bőrelváltozásaiban kimutatott orsó alakú baktériumokkal vagy spirillumokkal társulva, nemi szervek látszólag normális nyálkahártyáján is előfordulhat

~ festék

különböző sejt vagy szövet részletek különböző festődését mutató festékek, mint a metilénkék, thionin, azúr A

~ fetalis,

a ~ chorionális része, amely fötális ereket tartalmaz, amelyekből a köldökzsinór kifejlődik.. Az emberben speciálisan a chorion frondosumból fejlődik.

~ fetus

A Campylobacter fetus korábbi neve.

~ fibrinosa

A lencse tokjának scleroticus megkeményedése exsudativ iridocyclitis lezajlását követően.

~ fibroelastica laryngis

rugalmas és rostos elemeket tartalmazó hártya a gége falában, gégetasak két részre osztja: a felső membrana quadrangularis és az alsó conus elasticus

~ fibrosa

ízületi hártya külső rostos részét alkotó réteg

~ fibrosa

dura mater, kemény agyhártya

~ fibrosa

izom rendellenes megkeményedése az interstitialis rostos kötőszövet-szaporulat következtében Szin.: Froriep-féle induratio, myofascitis, interstitialis myositis

~ fibrosa cystica

A meszes csontállomány fokozott felszívódásával, fokozott osteoclast aktivitással járó kórkép, a felszívódott csont helyét kötőszövet foglalja el. Okozhatja primer hyperparathyreosis vagy más, fokozott ásványi só mobilizációval járó betegség. Syn Recklinghausen-féle csontbetegség.

~ fibrosa hepatis

1. A májban szerteágazó arteria hepaticát, vena portaet és epeutakat behüvelyező kötőszövet. 2. A máj külső felszínét borító kötőszövet, mely egyes állatfajokban a májparenchymába bocsájtott sövényekkel, valamint a májkapu perivascularis kötőszövete révén lobulusokra tagolja a májat.

~ fibrosa renalis

A vese rostos tokja.

~ fibrosis

a véna cava superior, pulmonalis erek, vénák vagy bronchusok szűkületét, elzáródását okozó rostos elfajulás, melynek hátterében leggyakrabban histoplasmosis, ritkábban tuberculosis állhat. Szin.: idiopathias fibrosus mediastinitis

~ fibrosum

Szin.: myxofibroma

~ fibrosum

kötőszöveti rostos elemeket tartalmazó benignus daganat szinonima: fibroadenoma

~ fibrosus corticalis defektus

egy kis (kevesebb, mint 2-3 cm átmérőjű) fibrosus cortex

~ fibrosus histiocytoma

általában felnőttek végtagján mélyen elhelyezkedő daganat, ami sebészeti beavatkozást követően gyakran kiújul, és áttétet képez a tüdőben

~ fibulares

Syn ~ peroneales.

~ filamentum

vázizom, szívizom, és simaizom rostokban előforduló kontraktilis elem, a vázizomban található filamentum körülbelül 10 nm vastag és 1.5 µm hosszú

~ fimbriatum

1. Syn fimbria hippocampi. 2. Az oviductus külső, ovarialis vége.

~ fistula

a tejvezeték sipolyjárata

~ flaccida

dobhártya háromszög formájú, laza része Szin.: Shrapnell-hártya, Rivinus-hártya

~ flammeus

Lángn. Lilásszínű, nagy veleszületett érnaevus; általában a fejen és a nyakon található és az egész élet során megmarad.

~ flexa

kéztődeformitás előrefelé

~ flexneri

Közép-Keleten és Ázsiában dysenteria járványokat okoz.

~ flexus

Az első ujjat magában foglaló kalapácsujj.

~ fluvialis

Az Aeromonas törzsekhez hasonlatos faj, emberi hasmenéses kórképekkel kapcsolatos.

~ foetalis

Savós folyadék kóros felhalmozódása a magzati szövetekben, pl. erythroblastosis esetében.

~ foetalis

Súlyos haemolyticus anaemia, mely legtöbbször a magzati (Rh-pozitív) vérben jelenlévő Rh-faktorra való válaszként az anyai vérben létrejövő anti-Rh antitestek következménye; jellemzője a keringésben lévő nagyszámú erythroblast, gyakran generalizált oedema (hydrops foetalis), valamint máj- és lépmegnagyobbodás; a kórképet esetenként az Rh-faktortól eltérő antigének antitestjei okozzák. Syn congenitais anaemia, újszülöttek haemolyticus megbetegedése, neonatalis anaemia.

~ foetalis annularis

a hosszú csöves csontok epifízisének veleszületett megnagyobbodása

~ foetalis micromelica

a csontok veleszületett megrövidülése

~ fog

megközelítően négyszögletű koronával rendelkező őrlőfogak, négy-öt gumóval a rágófelszínen, az alsó állkapocsban kettős gyökérrel, a felső állkapocsban három gyökérrel, hat foggal állkapcsonként, három-három két oldalon a végleges fogazat premolaris fogai mögött, a tejfogak között négy molaris fogat találunk állkapcsonként, kettő-kettő a szemfogak mögött Szin.: dens molaris

~ foliaceus

A p. általában krónikus formája, amelyben a bullák mellett extenzív exfoliatív dermatitis is jelen lehet.

~ folliculi

Tüszőburok. Hólyagos petefészek folliculus fala. Ld tunica externa.

~ formicum

hangyasav

~ fornicatus

Az agyfélteke hilusát határoló patkóalakú tekervény; felső karját a g. cinguli, az alsót a g. parahippocampalis alkotja. Korábban az egész limbicus rendszerre vonatkoztatva használták.

~ fornicis

A fornixnak a thalamus, illetve a foramen interventriculare Monroi előtt lefelé kanyarodó, a hypothalamuson keresztül a corpus mamillaréig húzódó szakasza. Elsősorban a hippocampusban és a subiculumban eredő rostok futnak benne, a columna fornicis a corpus fornicis közvetlen folytatása.

hirdetés