Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ fornicis (NA)

A fornixnak a thalamus mögött előre kanyarodó, a corpus callosum alatt fekvő corpus fornicist alkotó szakasza.

~ fortuitum

talajban található szaprofita faj, ami ember, szarvasmarha és hidegvérű állatok fertőzését okozhatja, bőrtályogok alakulnak ki

~ foszfát

specifikusan adenozin 3"-, vagy 5"- foszfát Az adenozin és foszforsav kondenzációs terméke; nukleinsavak hidrolízise során keletkező nukleotid. Szinonima: adenin nukleotid

~ foszfatáz (ALP)

Májban, csontokban, placentában és bélhámban nagy koncentrációban jelen lévő foszfatáz enzim, amelynek kórosan magas szintje elsősorban csont-, májbetegségekben, gyulladásos bélbetegségekben, ill. malignus tumoroknál fordul elő.

~ fractura

1. kettő vagy több törés egy csonton 2. egyidejűleg előforduló több csont törése

~ framboesioides

Szin.: framboesia, Charlouis-betegség

~ frigidus

hidegtályog. A gyulladás egyes jelei, így a meleg (calor) hiányoznak, rendszerint gümőkór talaján jön létre. Szinoníma: tuberculoticus a.

~ frontalis

Az os frontale koponyaűri felszínén a sulcus sagittalis végződésétől a foramen coecumig húzódó taraj.

~ frontalis

(NA) A n. ophthalmicus ága, mely az orbitaban a n. supratrochlearisra és a nn. supraorbitalesra oszlik.

~ frontalis

homlokvarrat

~ frontalis superior

Mindkét frontalis lebeny konvex felszínének medialis élén anteroposterior irányban futó széles tekervény.

~ fugax

Átmeneti, néhány percig tartó vakság, amelynek oka lehet az arteria carotis elégtelensége, az arteria retinalis embolusa, vagy a centrifugalis erő (pl. repülés során).

~ fulminans

akutan kialakuló, súlyos, kifekélyesedő, majd hegesedő nodulocysticus ~ tizenéven fiúkon; társulhat lázzal, polyarthralgiával, fogyással, anaemiával, és leukocytosissal (lat: fulmen, villám)

~ fulminans

A haemorrhagiás p. súlyos és gyorsan halálhoz vezető formája, amely főleg gyerekeknél fertőző betegséget követően fordul elő, hypotensióval, lázzal és disszeminált intravascularis koagulációval jár.

~ fungoides

bőrben növekvő idült, progresszív lymphoma, ami kezdetben utánozhat más gyulladásos bőrelváltozást vagy ekcémát, plakkok megjelenése, acanthosis és szalagszerű subepidermalis pleomorph, atípusos T-sejtes beszűrődés, alsóbb rétegekben Pautrier-microabscessusok kialakulása. Előrehaladott esetekben fekélyes daganatok és nyirokcsomó beszűrődések fordulnak elő.

~ furnisii

A V. fluvialishoz hasonló aerogen törzs, mely diarrhoeás betegségekkel és gastroenteritises járványokkal kapcsolatos.

~ fusca

Szin.: lamina fusca sclerae

~ fusca sclerae

különösen vékony, laza, pigmentált kötőszövetből állló réteg a sclera belső felszínén, amely az érhártyával köti össze

~ fusiformis

megnyúlt, orsószerű artéria tágulat

~ fusiformis

Igen hosszú tekervény, mely a temporalis és occipitalis lebeny alsó felszínén húzódik végig, medialisan a sulcus collateralis választja el a g. lingualistól és a g. parahippocampalis elülső részétől, lateralisan a sulcus temporalis inferior a g. temporalis inferiortól.

~ galactophorus

Tejelvezető. Syn d. lactiferi.

~ gali

(NA) Az os ethmoidale háromszög alakú, a lamina cribriformisból felfelé kiemelkedő középvonali nyúlványa, melyen a falx cerebri tapad.

~ gallisepticum

baromfi idült légúti betegségét és pulykák fertőző sinusgyulladását okozó baktériumfaj

~ gambiense

Syn ~ brucei gambiense.

~ gammopathia

lymphoid sejtek vagy plazmasejtek burjánzása következtében kialakult kórkép, monoklonális immunglobulin szaporulat jellemzi a szérumban vagy vizeletben

~ ganglii trigeminalis

az a. carotis interna trigeminus felé haladó ága

~ gangrenosa

elhalás, necrosis a szájüregben.

~ gangrenosa infantum

2 év alatti gyermekek, ismeretlen eredetű bullosus vagy pustulosus eruptioja, melyet necroticus fekélyek megjelenése, illetve kiterjedt gangraena követ. Kezelés nélkül a haematogen fertőzésből kialakuló májtályog halálhoz vezethet. Syn pemphigus gangrenosus (1).

~ gangrenosum

Krónikus, nem fertőzés eredetű bőrelváltozás, amely mély, centrálisan gyógyuló fekélyekből és diffúz, dermalis neutrofil infiltrációból áll. Gyakran társul colitis ulcerosával.

~ gangrenosus

(1) SZIN dermatitis gangrenosa infantum. (2) SZIN bullous impetigo of newborn.

~ gastrica

Szin.: gastromyxorrhoea

~ gastrica dextra

A gyomor felső részének mindkét felszínéről kap ágakat, a curvatura minor mentén a jobb oldal felé halad, és a ~ portaeba ömlik. Syn ~ pylorica.

~ gastrica sinistra

A gyomor cardiajanak mindkét oldalán eredő ~ és az oesophagus cardialis részéről eredő oesophagealis mellékág egyesüléséből származik; a kiscsepleszben fut és a ~ portaeba ömlik. Ld ~ oesophagei.

~ gastricae breves

A gyomorfal bal oldali részét és a fundust ellátó kis erek, melyek a ~ lienalisba ürülnek.

~ gastrointestinalis

enyhe fokú gombamérgezés, hányinger, hányás, és hasmenés jellemzi, és a következő gombák fogyasztása okozhatja: Boletus, Lactarius, Entoloma, és Lepiota

~ gén

gén ősi típusának megváltozása, nem feltétlenül ebben a nemzedékben Lásd még mutáns, mutáció

~ gén

nem a sejtmagban, hanem a mitochondriumban működő gén

~ geniculatum laterale

(NA) Syn külső térdes test.

~ geniculatum mediale

(NA) Syn belső térdes test.

~ geniculi

A nervus facialis által szállított nervus intermedius rostjainak dúca, a genu canalis facialis-ban helyezkedik el; érző neuronokat tartalmaz, melyek a nyelv elülső kétharmadának izlelőbimbóit és a külsőfül egy kis területét idegzik be.

~ genitalia

A nemi szervek és az emlőbimbó bőrében található, különleges, tokba zárt idegvégződések.

~ genitalis

Az ébrényi fejlődés korai szakában a coeloma caudalis szakaszába bedomborodó, páros mesenchymalis redő, a ductus mesonephricus és paramesonephricus fut bennük.

~ genitalis

Syn genitalis ~.

~ genitalium

húgycsőgyulladás lehetséges kórokozója

~ genitofemoralis

(NA) Az első és második ágyéki idegből származik, a musculus psoas major elülső felszínén halad lefelé és szétválik genitalis és femoralis ágakra.

~ genus

A térd ~i, a térd artériáit kísérő ~; a térd körüli struktúrák vérét szállítják el, és a ~ popliteaba ömlenek.

~ geographica

térképnyelv syn geographic tongue

~ germinativa

Szin.: blastoderma

~ germinativa

A blastoderma azon része, ahol az embrió kialakul.

~ gestationis

Polimorf bullosus bőrelváltozás, amely a terhesség második vagy harmadik trimeszterében kezdődik, körülbelül a szülés időpontjáig aktív, és azt követően eltűnik.

hirdetés