Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

egosyntonicus

A tudatos én céljainak elfogadható és az egyén pszichológiai szükségleteivel kapcsolatos (pl. téveszme); az egodystonicus ellentéte. (ego + G. syn, együtt, + tonos, feszültség)

egotrop

Syn egocentricus. (ego + G. trope, fordulás)

egyenlet

Két dolog egyenlőségét kifejező állítás, általában matematikai vagy kémiai szimbólumok használatával. (L. aequare, egyenlővé tenni)

egyensúlye

Az utriculus, a sacculus és a hártyás labirintus félkörös ívjáratainak gyűjtőneve, mindegyik tartalmaz szőrsejtekből álló receptorhámot, amit a nervus vestibularis idegez be.

Egyiptomi

Syn trachoma.

egyrekeszű csont~

Syn szoliter csont c.

egyrétegű ~

Egy sejtréteggel rendelkező ~.

egyrétegű lap~

Ellaposodott, pikkelyszerű sejtek egyetlen rétegéből álló ~, mint pl. a mesothelium, az endothelium és az alveolusok ~ja.

egyszénatomos ~

A transzformilációban vagy a transzmetilációban résztvevő formil- vagy metilcsoport. Ezen reakciók révén egy egyszénatomos gyök kapcsolódik az adott vegyülethez a bioszintézisben, illetve metil vagy hidroximetil csoport hozzáadása vagy egy gyűrű zárása történik.

egyszerű ~

Syn zárt törés.

egyszerű ~

Szerkezeti változással nem járó pajzsmirigymegnagyobbodás, pl. hypo- vagy hyperthyreosis, amit a nem megfelelő mértékű jódbevitel okoz.

egyszerű ~

Syn zárt d.

EH

essentialis hypertonia

EHEC

enterohaemorrhagiás coli (fertőzés)

EHEC

Entero-haemorrhagiás Escherichia coli.

éhezési ~

Tartós éhezést követően a szénhidrát fogyasztást glucosuria követi, mivel alacsony az inzulin termelés és csökkent a glukóz felhasználás, valamint a szervezet glikogén felépítési kapacitása.

Ehlers-Danlos ~

kötőszöveti betegség, a bőr fokozott törékenysége és hiperelaszticitása jellemzi, az ízületek "túlhajlíthatóak".

ehrlichiosis

Emberek és állatok kullancs által közvetített, Sziklás-hegyi lázra emlékeztető betegsége, melyet az Ehrlichia nemzetségbe tartozó baktériumok okoznak.

éhség

-~ Az üres gyomor erőteljes, olykor fájdalmat okozó összehúzódásai.

EIA

Enzim immunoassay.

EIEC

Enteroinvasiv Escherichia coli

EIEC

enteroinvasiv coli

eikozanoidok

Az arachidonsavból fiziológiásan keletkező aktív anyagok, azaz a prosztaglandinok, a leukotriének és a thromboxánok, amelyek kaszkád mechanizmus révén szintetizálódnak. (G. eikosa-, húsz, + eidos, alak)

einstein

Az energia egysége, mely egyenlő 1 mol kvantummal, azaz 6,0221367 x 1023 kvantummal. Az einstein értéke kJ-ban a hullámhossztól függ. (A. Einstein, német származású amerikai elméleti fizikus és Nobel-díjas, 1879-1955)

Einthoven-~

Elképzelt, egyforma határú ~, melynek közepében a szív helyezkedik el, három egyenlő oldala pedig az elektrokardiogram három végtag-elvezetését képviseli.

Einthoven's ~

Einthoven-szabály Az elektrokardiogram II. elvezetésében mért bármely hullám vagy komplexum potenciálja egyenlő az I. és III. elvezetésben mért potenciálok összegével.

ejaculatio

A sperma kilövellése. Syn ejaculatio. (L. e-iaculo, múlt idejű melléknévi igenév:-atus, kilőni)

ejaculatios

Ejaculatiora vonatkozó.

ejaculatum

1. Hirtelen kilövellni, mint a sperma kilövellése. 2. Az ejaculatio során kilövellt sperma. (lásd: ejaculatio)

ejecta

Ejectált anyag. Syn ejectio (2). (L. az ejectus többesszáma, az ejicio, kidobni múlt idejű melléknévi igeneve)

ejectio

1. Belülről fizikai erő által kidobni vagy kikergetni. 2. Az ejectált anyag. Syn ejecta. (L. ejectio, eredete: ejicio, kidobni)

ejection ~

ejekciós ~ SZIN sphigmic interval.

éjszakai ~

Syn scotopiás ~.

ejtőernyős mitralis ~

A mitralis ~ congenitalis deformitása, melyre egyetlen papillaris izom megléte jellemző, melyből mindkét vitorla ínhúrjai erednek; ez az állapot az ínhúroknak a vitorlákra kifejtett állandó húzása és a vitorlák közötti rés következményes beszűkülése révén gyakran okoz stenosist.

eka-

Előtag, melyet a periodusos rendszer még felfedezetlen vagy éppen csak felfedezett elemeire vonatkozik, mielőtt a hatóságok hivatalos elnevezést jelölnek ki; pl. eka-ozmium, ami ma plutónium néven ismert. (Szanszkrit eka- , egy)

ekcema

Gyűjtőfogalom , mely a bőr gyulladásos állapotait foglalja magában. Különösen jellemző az akut fázisban létrejövő hólyagosodás, mely tipikusan erythemás, oedemás, papulosus és varosodó; gyakran lichenificatio és hámlás követi, időnként az erythema sötétebbé válása és néha hyperpigmentatio; gyakran viszkető, égő érzés kíséri. A vesiculák intraepidermalis spongiosis révén jönnek létre. Köznyelven időnként sömörként, száraz sömörként emlegetik. (G. eredete: ekzeo, túlforr, túlfő)

ekcemás

Ekcema által érintett, ekcemára emlékeztető.

ekcematoid

Megjelenésében ekcemához hasonlatos.

ekeporc

Syn cartilago vomeronasalis.

EKG

elektrokardiogram

EKG

elektrokardiogram.

ékporc

Apró, környezetéhez nem ízesülő, a plica aryepiglottica anterolateralis régiójába ágyazott, kissé a szarvp. felett elhelyezkedő, elasztikus porcból álló, rúd alakú porc. Syn cartilago cuneiformis (NA).

ekvivalencia

Egyenértékűség. Egy elem vagy gyök képessége egy másik elemmel vagy gyökkel meghatározott és állandó arányban vegyületet alkotni, illetve azt helyettesíiteni (L. aequus,egyenlő, + valentia,erő (vegyérték))

ekvivalens

Egyenlő. 1. Minden tekintetben egyenlő. 2. Az, ami méretben, súlyban, erőben vagy más tulajdonságban egyenlő valami mással. Ld equivalence.

EL

endolaser, szem belsejében alkalmazható

elaboratio

Kidolgozás. Az a folyamat, amely során valamit tanulmányozás és munka által részletesen kidolgozunk. (L. e-laboro, múlt idejű melléknévi igenév: -atus, dolgozni, törekedni, eredete: labor, fáradozás, kidolgozni)

elágazást bontó ~

Transzferázok és hidrolázok keveréke, melyek a glikogén elágazásait bontják.

ELAM

Endothelialis-leukocyta adhesiós molekula

elárasztó ~

A húgyhólyag drainálása olyan eszközzel, amely intermittálva feltölti, illetve leüríti a hólyagtartalmat.

elastic ~'s of arteries

artériák rugalmas rétege syn elastic laminae of arteries, lamina-nál.

hirdetés