Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

edentulosus

Fogatlan, olyan egyén, aki természetes fogait elvesztette. Syn edentulus. (L. edentulus, fogatlan)

edentulus

Foghiányos. Syn edentulosus. (L. edentulus, fogatlan)

edetát

Az etiléndiamintetraacetát USAN által elfogadott rövidítése.

Edison ~

Syn termikus emisszió.

EDS-scale

Mérőskála: Expanded disability status scale

EDTA

Etilén-diamino-tetraacetát

EEG

Elektroencephalográfia, elektroencephalogram.

EEP-kezelés

Epirubicin, etoposid, leucovorin, 5-FU séma

EF

ejekciós frakció

effacement

Az endocervicalis csatorna progresszív eltűnése a szülés alatt.

effectiv osmoticus ~

Az oldat teljes ozmotikus nyomásának az a része, amely meghatározza az oldószernek egy határfelületen, rendszerint egy féligáteresztő membránon való átjutását.

effektív ~

Komforthőmérséklet. A komfortérzés hőmérséklete, mely figyelembe veszi a levegő hőmérsékletét, nedvesség tartalmát és mozgását.

effektív ~.

1. A kívánt hatást kiváltó, rendszerint valamilyen indexszel kiegészített (általában "ED50") adag. Az index jelzi, hogy a szer a vizsgált állatok hány%-ában éri el hatását, ami jelen példánkban 50%, azaz a medián effektív dózis. 2. A sugárvédelem területén a test sugárzásnak kitett valamennyi szervében és szövetében az ekvivalens dózisok összege. A sugárzás effektív dózisának egysége a sievert (Sv).

effektív renalis plasmaáramlás (ERPF)

Azon plasma mennyiség, amely a vesén átfolyva résztvesz a vizelet képzésében. Olyan anyagok clearance-e, mint pl. a jodopiracát, és a p-aminohippursav, feltételezve, hogy ezek extractioja a peritubularis kapillárisokban eléri a 100%-ot.

effektív renalis véráramlás (ERBF)

A vesén ténylegesen átáramló vér mennyisége, amely a vizeletképzésében szerepet játszik.

effektor

Végrehajtó. 1. Perifériás szövet, mely idegi impulzusokra kontrakcióval (izom), szekrécióval (mirigy) vagy elektromosság kibocsátásával (bizonyos csontos halak elektromos szerve) reagál. 2. Kisméretű metabolikus molekula, mely egy represszor génnel kombinálódva elnyomja egy operon aktivitását. 3. Egy kis, proteinhez kötődő molekula, mely a kötődés révén megváltoztatja a protein működését. 4. Anyag, módszer, eljárás vagy személy, ami, illetve aki valamilyen hatást okoz. (L. termelő)

effektus

Hatás. Egy tevékenység eredménye vagy következménye. (L. ef-ficio, múlt idő: effectus, végrehajtani valamit, eredete: facio, tenni, csinálni)

effeminisatio

(El)nőiesedés. Nőies jellemzők kialakulása, fiziológiásan, a női nemi érés részeként vagy patológiásan, bármelyik nemhez tartozó személyen. (L. ef-femino, múlt idő -atus, nőiessé tenni, eredete: ex, ki, + femina, nő)

efferens

Egy adott szervtől vagy részétől kifelé vezető (folyadék vagy ingerület); pl. egy idegsejt-csoport efferens kapcsolatai, efferens véredények vagy egy szerv kiválasztó csatornája. (L. efferens, eredete: effero, kihozni)

efferens glomerularis ~

Ez az ér a glomerularis kapilláris hálózatból a proximalis kanyarulatos csatornák ellátására szállítja a vért. Szinonima: vas efferens

efferens ideg

Az impulzusokat a központi idegrendszerből a perifériára szállító ideg. Syn centrifugalis i.

efficientia

Hatékonyság. 1. A kívánt hatás vagy eredmény elérése minimális időveszteség, erőkifejtés vagy jártasság árán. 2. A hatásosság egy mértéke; specifikusan a hasznos munka osztva a befektetett energiával.

effleurage

Simogató mozdulat masszírozás során. (effleurer, finoman érinteni)

efflorescentia

Kivirágzás (salétrom). Porszerűvé válás a kristályosodott víz elvesztése miatt , száraz légköri körülmények között. (L. ef-floresco (exf-), virágzani, eredete: flos, (flor-), virág)

effluvium, effluvia

Hajhullás. Ld defluxio (1). (L. kiömlés, eredete: ef-fluo, kiömleni)

effusio

1. A vér- vagy nyirokerekből a szövetekbe vagy a testüregbe történő folyadékkiáramlás. 2. A kiszivárgott folyadék. (L. effusio, kiömlés)

effusiós ~

Pericardialis gyulladás, amely nagy mennyiségű folyadékképződéssel jár.

effusiós ~

váladékos p. Serosus exszudációval kísért p. SZIN serous p.

EGD

oesophagogastroduodenoszkópia.

egér

Mus nemzettséghez tartozó kicsiny rágcsáló

egér antialopecia faktor

Szin.: inositol

egér encephalomyelitis

Enterovirus nemzettségbe, Picornaviridae családba tartozó egér encephalomyelitis vírus okozza, emberben és majomban nem patogén, de egerek között általában a hátsó lábak bénulását okozza Szin.: Theiler-féle betegség

egér hepatitis

egerekben hepatitist okozó vírus (coronavírus, Coronaviridae család) és az Eperythrozoon coccoides között megfigyelhető szinergizmus esetén alakul ki a súlyos májgyulladás

egér leukaemia vírus

egerekben leukaemiát és ritkán lymphosarcomát okozó vírusok, Abelron, Gross, Moloney, Fried és Rauscher vírusok

egér parotis tumor vírus

Szin.: polyoma vírus

egér thymus vírus

éter-érzékeny, 75-100 nm átmérőjű vírus, ami fiatal egerek csecsemőmirigyének elhalását okozza

egéregység

Szin.: Allen-Doisy egység

egérfogó csipesz

Mindkét pofa végén van egy-két másik pofán lévő üregbe beleillő finom csúcs.

egesta

Ürülék. Az emésztőtraktusból kiürülő, fel nem szívódott ételmaradvány. (L. egero, múlt idejű melléknévi igenév: -gestus, elvégezni, kiüríteni)

egészségi állapottal kapcsolatos fizikális ~

A fizikális megfelelés egyes fontosabb összetevői (leggyakrabban aerob megfelelés, test összetétel, hasizom erő és állóképesség, a gerinc alsó részének, valamint a térdín rugalmassága), mindezek valamiképpen kapcsolatba hozhatók az általános egészséggel és a betegség megelőzéssel.

EGF

Epidermalis növekedési faktor

EGFR

Epidermalis growth factor receptor, sejtfelszíni receptor, mely a növekedésért felelős.

ego

Tudatos én. Pszichoanalízis A freudi felépítésben a pszichét alkotó három rész közül az egyik, a másik kettő az id (tudatalatti) és a szuperego (önkontroll). Az ego a primitív ösztönök (élvezet elve) és a külső világ követelményei (realitás elve) között helyezkedik el, így az egyén és a külső realitás közvetítője, az én fizikai és pszichés szükségleteinek, valamint a környezet minőségének és viselkedésének érzékelése révén. Továbbá felelős bizonyos védekező mechanizmusokért, amelyek óvják az egyént a tudatalatti és az önkontroll követeléseitől. (L. I)

egobronchophonia

Egophonia (kecskemekegés - szerű hang) bronchophoniával (bronchialis légzés esetén a hörgők felett hallható beszédrezonancia). (G. aix (aig-), kecske, + bronchos, bronchus, + phone, hang)

egocentricus

Önző. Olyan egyén, aki figyelmét fokozott módon saját magára összpontosítja, azaz önközpontú. Syn egotrop. (ego + G. kentron, középpont)

ego-dystoniás ~

Pszichológiai vagy pszichiátriai betegség, amelyben az egyén állandó szorongást érez a saját neméhez való vonzódása miatt, valamint erős késztetést érez homoszexuális viselkedésének megváltozatására vagy legalábbis a vele járó szorongás enyhítésére.

egodystonicus

Az ego céljaival és az egyén ezzel kapcsolatos pszichológiai szükségleteivel ellentétes, attól különböző (pl. obsessiv gondolat vagy compulsiv viselkedés); az egosyntonicus ellentéte. (ego + G. dys, rossz, + tonos, tenzió, feszültség)

egomania

Kirívó önközpontúság, önértékelés vagy önelégültség. (ego + G. mania, őrület, dühöngés)

egophonia

A hang sajátságos, kecske mekegéséhez hasonlatos megtörtsége, mely izzadmányos mellhártyagyulladás esetén a folyadékgyülem felső határánál hallható. (G. aix (aig), kecske, + phone, hang)

egophonicus

Egophoniaval kapcsolatos.

hirdetés