Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ epithelium

mesenchymalis sejtekből származó epithelium, bizonyos kötőszöveti tereket borít, mint az elülső szemcsarnok, perilymphaticus tér a fülben, subduralis és subarachnoidealis térség

~ epizód

bipoláris zavar mániás szakasza, ami ingerlékenységgel, emelkedett hangulattal, és nyíltság jellemző

~ equina

(NA) A gerincvelő lumbosacralis megvastagodásából és conusából kilépő, a cisterna lumbalison keresztül a gerinccsatornában az első lumbalis csigolya szintje alá lenyúló ideggyökök fonata, mely az L1 csigolya szintje alatt eredő gerincvelői idegek gyökeit tartalmazza. (L. lófarok)

~ equinovalgus

A ~ equinus és a ~ valgus együttes előfordulása, melyben a láb a talp felé kifordult és adbukált helyzetben van. Syn equinovalgus.

~ equinovarus

A ~ equinus és a ~ varus együttes előfordulása. A láb a talp felé és befelé fordult, és addukált helyzetben van. Syn equinovarus.

~ equinus

A láb állandóan extendált helyzetben van, a földet csak a hüvelykujjpárna (thenar) éri. Gyakran észlelhető t. varussal együtt.

~ erratica

szám feletti emlő kóros helyen

~ eruptivum

Viaszos, sárga vagy sárgásbarna, erythemás udvarral övezett papulák csoportjainak hirtelen megjelenése, különösen a könyök és a térd extensor felszínén, a háton és a faron, súlyos, gyakran familiaris hyperlipidaemiaban, ritkábban súlyos diabetesben szenvedő betegeknél.

~ erythematosa

szinonima: ~ rosacea

~ erythematosus

A napfénynek kitett bőrfelszínen, főleg az arcon jelentkező elváltozás, amely hámló erythemás maculákból és hólyagokból áll.

~ erythematosus (LE, L.E.)

a betegség korlátozódhat csak a bőrre vagy lehet szisztémás (disszeminált), amikor antinukleáris antitestek jelennek meg és az életfontosságú szervek érintettek. lásd még discoid ~ erythematosus, systemic ~. erythematosus

~ erythematosus profundus

A bőr alatti zsírszövet gyulladása, melyben általában az arcon alakulnak ki mélyen ülő, tömött, rugalmas tapintatú csomók; szisztémás és lokális lupus erythematosus esetén fordul elő.

~ érzékenységi teszt

bőr teszt mumps érzékenység vizsgálatára, inaktivált mumpszvírusokat használnak antigénként

~ ethmoidale

Egyike a két nyílásnak, amelyet egyrészt az os frontale sulcus ethmoidalisanak szélei, másfelől a sulcus ossis ethmoidale fala alkot. A foramen ethmoidale anterius elöl, a posterius hátul helyezkedik el.

~ ethmoidales

Az arteria ethmoidalis anteriort és posteriort követő ~, melyek a ~ ophthalmica superiorba ömlenek és az ethmoidalis sinusok vérelvezetését biztosítják.

~ ethmoidalis

Az os ethmoidaleval (különösen a középső orrkagylóval) ízesülő taraj.

~ ex vacuo

Agyszövet elvesztésének vagy sorvadásának következtében kialakuló ~; ritkán jár emelkedett intracranialis nyomással.

~ excavatum

tölcsérmell A mellkas alsó részének bedomborodása, amit a xiphoid porc hátrébb helyeződése okoz. SZIN funnel breast, funnel chest.

~ excretoricus

Kivezetőcső. Olyan vezeték, amely egy mirigyből vagy valamely tartályból kivezeti a váladékot.

~ exfoliativa infantum, d. exfoliativa neonatorum

Újszülöttek exfoliativ dermatitise, mely generalizált pyodermaval, általános, konstitúcionális tünetekkel társul. Rendszerint fiatal atopiás csecsemőkön látható. Hátterében Leiner kór vagy staphylococcus okozta leforrázott bőr szindróma állhat. Syn impetigo neonatorum (1).

~ exophthalmus

a szemgolyó heveny, progresszív kidomborodása

~ exostosis

Szin.: herediter multiplex exostosis, osteochondromatosis

~ extensa

kéztődeformitás hátra Szin.: manus superextensa

~ externa

Vérzés a gerinccsatornában a gerincvelőn kívül; lehet a durán belül vagy azon kívül.

~ externa

Syn "úszók füle".

~ externa

A foramen magnumot a protuberantia occipitalis externaval összekötő taraj.

~ externa

A legalsó lumbalis csigolya proc. spinosusa alatti bemélyedés és a symphysis felső széle között mért távolság.

~ externa

(NA) A claustrumot a putamentől elválasztó vékony fehérállomány, mely a putamen mindkét végén összeköttetést teremt a c. internaval, miáltal létrehozza a nucleus lenticularist övező fehérállományt. Syn külső tok.

~ externa

(1) Valamely struktúra két vagy több burka közül a külső. (2) Főleg vér vagy nyirokér külső fibroelasticus burka.

~ externum

Egy szempilla faggyúmirigyének a gyulladása.

~ extracapsularias.

Egy ízülettel kapcsolatban álló szalagok, melyek az ízületi toktól függetlenek és azon kívül futnak. syn ligamenta extracapsularia (NA)

~ extractios abortus

fogamzást követő korai aspiratio a méhből az első elmaradt menstruációs ciklus után

~ exudativum multiforme

Papulák, maculák vagy subdermalis vesiculák hirtelen megjelenése, mely változatos képet ad, a jellemző laesio a céltábla- vagy irisrajzolat a kezek és az alkarok dorsalis felszínén; eredete lehet allergiás, szezonális vagy gyógyszer túlérzékenység. Az eruptiok renszerint spontán gyógyulnak, de kiújúlhatnak vagy súlyos lefolyásúvá válhatnak, mely esetenként halálos kimenetelű is lehet (Stevens-Johnson szindroma). Syn herpes iris (2).

~ F (Hb F)

A normális foetalis haemoglobin; a csecsemőkor után termelése nagymértékben csökken, kivéve bizonyos veleszületett vagy szerzett hematológiai betegségek esetén.

~ facialis

(NA) A hetedik agyideg; a híd alsó részének tegmentumából ered, az agyból a híd hátsó határánál lép ki; a koponyaüreget a meatus acusticus internuson át hagyja el, ahol a n. intermedius csatlakozik hozzá, áthalad az os temporale pars petrosajaban lévő canalis facialison és kilép a foramen stylomastoideumon; keresztülfut a parotison, ahol létrehoz egy plexust, melynek különböző ágai az arc mimikai izmait látják el.

~ facialis

A halántékcsont nervus facialist tartalmazó járata; koponyaűri nyílása a meatus auditorius internus, első, vízszintes szakasza (crus medialis) a sziklacsont elülső részében halad, majd a geniculum nervi facialist elérve hátrafelé, a dobüregtől medialisan húzódik (crus lateralis), végül lefelé fordul (crus descendens) és a foramen stylomastoideumban végződik.

~ facialis

szinonima: ~ basifacialis

~ facialis

A ~ angularis folytatása a medialis szemzugban; átlósan lefelé és kifelé fut, az alsó állkapocs széle alatt egyesülve a ~ retromandibularis-al mielőtt a ~ jugularis internaba ömlik.

~ facialis communis

A ~ facialis és a ~ retromandibularis egyesülésével kialakuló rövid ér, mely a ~ jugularisba ömlik; É-Amerikában a ~ facialis folytatásának tekintik.

~ facialis profunda

A fossa infratemporalisban lévő plexus venosus pterygoidalis és a ~ facialis között kommunikáló ~; mentes a billentyűktől.

~ facialis transversa

A ~ temporalis superficialis vagy a ~ retromandibularis mellékága, mely anastomizál a ~ facialis-al.

~ facialis vera

Valódi facialis n. Syn ggl. geniculi n.

~ faecalis

húgy- és epeúti gyulladások kórokozója.

~ faktor

Szin.: prolaktin

~ falciforme hepatis

syn falciform ligament of liver

~ falciformis

syn falciformis processus.

~ falciparum

A falciparum (malignus harmadnapos láz), malária kórokozó faja. A fertőzött vörösvérsejtek normál vagy annál kisebb méretűek, rendszerint bazofil granulákat és vörös pontokat (Maurer-féle pontok) tartalmaznak. A többszörös fertőzés is rendkívül gyakori, ami irreguláris lázrohamokat okoz, mivel a paraziták osztódási ciklusa általában aszinkron.

~ fasciculata

Sugárirányban elrendeződő sejtkötegek a mellékvesekéregben, a ~ glomerulosa és a ~ reticularis között; kortizolt és dehidroepiandroszteront szekretál.

~ fasciculi cuneati

A nagyobb Burdach mag; a gerincvelő hátsó oszlopának három magja közül az egyik; az obex szintjében illetve az alatt, a medulla oblongata dorsalis felszínéhez közel helyezkedik el, hátsógyökér rostokat kap az azonos oldali kéz és kar érző beidegzésének megfelelően; medialis társával, a n. fasciculi gracilissel együtt a lemniscus medialis fő forrása.

~ fasciculi gracilis (Goll)

A gerincvelő hátsó oszlopának három magja közül a legmedialisabban fekvő, a másik kettő a n. cuneatus és a n. cuneatus accessorius, melyek megegyeznek a clavaval; a láb és a törzs alsó részének érző beidegzését szállító hátsógyökérrostokat kap és a lemniscus medialis útján a thalamus ventralis és posterior magjaiba vetül.

hirdetés