Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

diphtheria toxoid, tetanus toxoid és pertussis ~

Diphtheria, tetanus és szamárköhögés elleni aktív immunizációra használatos három formában elérhető oltóanyag: 1) diphtheria és tetanus toxoidok, valamint pertussis ~ (DTP); 2) tetanus és diphtheria toxoidok, felnőtt típus (td); és 3) tetanus toxoid (T);.

diphtheriás

Diphtheriaval kapcsolatos vagy a diphtheriaban jellegzetes hártyás exsudatumra emlékeztető.

diphtheroid

1. A localis fertőzések diphtheriara emlékeztető csoportja, melynek kórokozója nem a Corynebacterium diphtheriae. Syn pseudodiphtheria. 2. A Corynebacterium diphtheriaere hasonlító mikroorganizmus. (diphtheria + G. eidos, emlékeztet)

diphyllobothriasis

A Cestodákhoz tartozó Diphyllobotrium latum által okozott fertőzés. Az emberi infekciót durván vagy nem kellően hőkezelt halétel eredményezi, amennyiben a hal a pleocercoid lárvával fertőzött. Leukocytosis és eosinophilia jelentkezhet. Ha a féreg az emésztőcsatornában eléggé magasan található, elfogyaszthatja a B12 vitamint mielőtt az felszívódna vagy megváltoztathatja annak felszívódását, ezáltal hyperchrom macrocytás anaemiát előidézve.

Diphyllobothrium

A szalagféreg (taenia) nemhez tartozik. Néhány fajtáját emberi fertőzésben is megtaláljuk, de legnagyobb jelentőséggel a D. latum bír. (G. di, kettő + phyllon, levél, + bothrion, kis árok)

diphyodont

Fogváltásos. Két egymást követő fogsorozat kialakulása, miként emberben és más emlősökben történik. (G. di, kettő + phyo, készíteni, + odous, fog)

diplacusis

A hang akár időben, akár hangszínezetben történő abnormális felfogása, miáltal egy hang kettőzötten hallatszik. (G. diplous, kettős, dupla, + akousis, hallás)

diplegia

Az érintett területek a test mindkét oldalán bénultak.

diplo-

Dupla, kettős, Ld haplo. (G. diploos, dupla)

diplobacillus

Két vég a véghez összekapcsolódott pálcika alakú bakteriális sejt.

diplobacteria

Párosan összekapcsolódott bakteriális sejtek.

diploblasticus

Két csíraréteg kialakulása. (diplo- + G. blastos, csíra)

diplocardia

Ebben az anomaliaban a szív két oldalát egy változó mértékben látható centrális fissura választja ketté. (diplo- + G. kardia, szív)

diplococci

A diplococcus többesszáma.

diplococcus, pl. diplococci

Kerek vagy ovális bakteriális sejtek, amelyek párosan összekapcsolódva jelennek meg.

diplocoria

A szemben két pupilla megjelenése. (diplo- + G. koré, pupilla)

diplogenesis

Kettős magzat képződése, illetve egy magzat bizonyos részeinek megkettőződése. (diplo- + G. genesis, képződés)

diploid

A sejtnek az anyai és az apai kromoszóma állományt (a szomatikus sejtek normális kromoszóma állománya, emberen 46 kromoszóma) is tartalmazó állapota. (diplo- + G. eidos, emlékeztet)

diplomyelia

A gerincvelő teljes vagy részleges kettőződése, melyhez a gerinccsatorna csontos septuma is társulhat. (diplo- + G. myelon, velő)

diplonema

A kromoszóma-fonál kettőzött alakja, mely a meiózis diploten szakában látható. (diplo- + G. néma, fonál)

diplopagus

Az összenőtt ikrek -melyek mindegyike komplett testtel rendelkezik, bár egyik vagy másik belső szervük közös is lehet- általános elnevezése. Ld összenőtt ikrek, az iker szócikk alatt. (diplo + G. pagos, valami fixált)

diplophonia

Mind a szájüreg, mind a hangszalag rezgése következtében kialakuló szimultán kettős hang. (diplo + phonia)

diplopia

Egyetlen tárgy kettőnek látása. Syn kettős látás. (diplo- + ops, szem)

diploszóma

Páros alloszóma, az emlős sejtben a centriolum ilyen. (diplo- + G. soma, test)

diploszómia

Funkcionálisan különállónak tűnő, mégis egy vagy több ponton összakapcsolódott ikerpár. Ld összenőtt ikrek az iker címszó alatt. (diplo- + G. soma, test)

diplotén

A meiózis profázisának egy későbbi szakasza, amelyben a páros homológ kromoszómák egymást taszítani kezdik és eltávolodnak egymástól. (diplo- + G. tainia, kötelék)

dipsesis

Abnormális vagy túlzott szomjúság, illetve szokatlan italok iránti vágyódás. Syn dipsosis. (G. dipseo, szomjazik)

dipsomania

Az alkoholfogyasztás visszatérő, túlzott mértékű kényszere. (G. dipsa, szomjúság + mania, őrültség)

dipsosis

Syn dipsesis. (G. dipsa, szomjúság + -osis, állapot)

dipsoterápia

Bizonyos betegségek szomjaztatással (csak ameddig lehetséges) történő kezelése.

Diptera

A rovarok fontos rendje (két szárnyú legyek és szúnyogok), melybe számos betegséget okozó vektor tartozik, mint pl. a cece-, a homoki légy és a csípős szúnyog. (G. di, kettő, +pteron, szárny)

dipteran

A kétszárnyúak rendjébe tartozó rovarra vonatkozó.

dipterosus

Diptera jellegzetességgel rendelkező.

dipylidiasis

Ragadozók és az ember egy cestoda (Dipyllidium caninum) által okozott betegsége.

Dipyllidium caninum

A kutya szalagféreg leggyakoribb faja, a dupla nyílású szalagféreg, melynek lárvái a kutyabolha vagy a -tetű testére tapadnak. A féreg esetenként az embert is megfertőzi. (G. dipylos, két bejárattal rendelkező, L. canis kutya)

dir. prop.

Rövidítés: L. directione propria, megfelelő vezetéssel.

direkt

A szem belsejének vizsgálatára szolgáló eszköz, melynek használatakor az eszköz viszonylag közel van a vizsgálandó szemhez és a vizsgáló egy egyenes nagyított képet kap.

direkt ~

a gége vizsgálata merev cső vagy száloptikás eszköz segítségével.

direkt ~

Főleg koponyatörés, amely a behatolás helyén alakul ki.

direkt ~

Direkt égetés. Uniterminalis, nagy frekvenciájú készülékbe kötött, fém végű szigetelt elektródból származó elektromos szikra éri a kezelendő területet.

direkt ~

a glukuronsavval konjugált ~, közvetlenül reagál az Ehrlich-reagenssel.

direkt ~

Ebben az esetben a fület a test felszínére helyezi a vizsgáló orvos.

direkt ~

Syn centrális ~.

direkt ~

Közvetlen ~, vér átvitele a donortól a recipiensbe akár egy, a vérüket összekötő csövön keresztül, vagy az erek összevarrásával. Syn közvetlen ~.

direkt nuclearis ~

Syn amitózis.

direktor

Irányító, igazgató. 1. A késen hornyot alkotó szerkezet, mely ezáltal megakadályozza, hogy az egy adott mélységen túl hatoljon. 2. A szolgáltató feje. (L. dirigo elrendez, irányít)

dis-

Ketté, szét, nem, nagyon. Vö. dys. (L. elkülönülés)

disabilitas

Rokkantság, alkalmatlanság. 1. A normális emberi aktivitás mindennemű korlátozása. 2. A szervek vagy a végtagok bármilyen defektusa, csökkent, korlátozott működése.

disaggregatio

1. Részeire bontás. 2. A különböző érzések koordinálásának és kölcsönös kapcsolatuk megértésének hiánya. (L. dis, elkülönítés + aggrego, valamit összeadni)

disarticulatio

Egy végtag ízületen áthaladó, a csont átvágása nélkül kivitelezhető amputatioja. (L. dis. egymástól el, + articulus, ízület)

hirdetés