Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

differencia

Az a nagyság, mérték, amelyben két azonos fajtájú dolog mennyiségében vagy minőségében egymástól különbözik.

differenciációs ~ 2 (CD2)

Minden perifériás T-sejt, nagyméretű granularis lymphocyta és szinte minden (de nem az összes) thymocyta felszínén megjelenő glikoprotein. A CD2 a sejtadhézióban és a sejtközi jeltovábbításban játszik szerepet.

differenciációs ~ 3 (CD3)

A T-sejt receptorhoz kapcsolódó, 5 polipeptidből álló komplex, melynek a jeltovábbításban van szerepe.

differenciációs ~ 4 (CD4)

Különböző T-sejt (általában a helper- és néhány citotoxikus) alcsoportok felszínén kimutatható glikoprotein.

differenciációs ~ 8 (CD8)

T-lymphocyták (citotoxikus, és T-szuppresszor) alcsoportjainak felszínén található glikoprotein.

differenciál~

Annak meghatározása, hogy melyik két vagy több betegség mutat hasonló tüneteket, mint amelyben a betegünk szenved, szisztémás összehasonlítással és a klinikai jelek összevetésével. Syn differenciálás (2).

differenciálás

Differenciálódás. 1. Olyan jellemző funkciók megszerzése vagy birtoklása, amelyek eltérnek az eredetí típus sajátosságától. Syn specializáció (2). 2. Syn differenciál diagnózis. 3. A hisztológiai készítményből a festék részleges kivonása a különböző szöveti elemek könnyebb megkülönböztetése céljából.

differenciált ureter katéterezés ~

A két vese eltérő funkcionális paramétereinek összehasonlítására szolgál. Cystoszkópon keresztül mindkét oldalon ureter katétert vezetnek be az ureterbe vagy a vesemedencébe és párhuzamosan mérik a vizeletürítést, az inzulint vagy a paraamino-hippursavat PAH, (ha infundálták), az endogén kreatinint, valamint a vizeletben oldott anyagokat.

diffrakció

A fénysugárnak az egyenes vonaltól való elhajlása, amikor egy átlátszatlan test széléhez vagy olyan részecskéhez ér, amelynek nagysága megfelel a fény hullámhosszának. (L. diffringo, darabokra törik)

diffúz

1. Disszeminál, szétszór. 2. Disszeminált, szétszórt, nem elhatárolt. (L. diffundo, különböző irányokba szétömlik)

diffúz cutan ~.

Számos Új- és Óvilági Leishmania-faj és -törzs által okozott betegség. Csökkent sejtközvetített immunválasszal jár.

diffúz idiopathiás vázrendszeri ~

Generalizált spinalis és extraspinalis ízületi megbetegedés, amelyet a szalagok elmeszesedése és elcsontosodása jellemez, különösen a ligamentum longitudinale anterius esetében; megkülönböztetendő a spondylitis ankylopoeticatól (Bechterew-kórtól) vagy a degeneratív ízületi megbetegedésektől.

diffúz obstructiv

~ A krónikus obstructiv tüdőbetegség fő összetevője.

diffúz, oesophagealis ~

a nyelőcső izomzatának görcse

diffuzátum

Syn dializátum. (L. diffundo, különböző irányba ömlik)

diffuzibilis

Diffundálni képes.

diffúzió

1. A molekulák és ionok, illetve egyéb parányi részecskék véletlenszerű mozgása egy oldatban vagy szuszpenzióban az egyenletes eloszlás felé törekedve az adott térfogatban. 2. Syn dialízis.

diffúziós ~

Az alveolaris oxigén tenzió csökkenése légköri levegő belégzésekor, ami nitrogén-oxid (kéjgáz) anaesthesia következménye, mivel a vérből kidiffundáló nitrogén-oxid felhigítja az alveolaris oxigént.

difoszfopiridin ~

Syn nikotinamid adenin dinukleotid.

digastricus

Kéthasú. 1. Két hassal rendelkező, pl. a biceps, vagyis olyan izom, amelynek két húsos része van, közöttük inas területtel. Syn biventralis. Ld musculus digastricus. 2. A digastricus izommal kapcsolatos, jelzi a vele kapcsolatban álló fossat és a hátsó hasához futó ideget. (G. di- kettő + gaster, has)

digenesis

Az egymást váltó generációk szaporodásának különböző mivolta, mint amit a trematoda paraziták aszexuális (gerinctelen) és a szexuális (gerinces) ciklusaiban láthatunk. (G. di. kettő + genesis, generáció)

digeneticus

1. Digenesissel jellemezhető. Syn heteroxenosus. 2. A digeneticus mételyre utal.

digestal

Emészt 1. Nedvességgel és hővel lágyít. 2. Hidrolízissel vagy más vegyi folyamattal egyszerűbb kémiai vegyületekké alakít (emészt). 3. Emésztés vagy hidrolízis terméke. (L. digero, oszt, old)

digestans

Emésztő. 1. Az emésztést segítő. 2. Olyan hatóanyag, amely aktívan részt vesz az emésztés folyamatában. Syn digestiv (2).

digestio

Emésztés. 1. Az emésztés folyamata. 2. Azon mechanikai, vegyi és enzimatikus folyamatok összessége, amelyben a felvett táplálék felszívódásra alkalmas anyaggá bomlik, hogy a szöveteknek energiát biztosítson vagy szintézisükben hasznosuljon. (L. digestio, Ld digest)

digestiv

1. Az emésztéssel kapcsolatos. 2. Syn digestans (2).

digestiv ~

Emésztőrendszer, a szájtól, a garaton, nyelőcsövön, a gyomron és a beleken az anusig terjedő csatorna. Syn alimentaris ~.

digit

Kéz- vagy lábujj. Syn digitus, dactyl, dactylus. (L. digitus)

digitalis

1. Ujjakra emlékeztető vagy ujjakkal kapcsolatos, illetve az ujjak által okozott benyomat. 2. A számokon alapuló módszertannal kapcsolatos.

digitalis subtractiós ~ (DSA)

Komputer asszisztált ~, mely lehetővé teszi az érstruktúrák vizsgálatát a felette lévő csont és lágyszöveti denzitások nélkül. A képet a kontrasztanyag beadása előtt és után készített felvételek alapján kivonják, különválasztják és eltávolítják egymásból, így pusztán a kontrasztanyag által létrehozott árnyék marad a rtg-felvételen. A kontrasztanyagot vénásan, vagy intraarteriálisan a szokásosnál jóval alacsonyabb mennyiségben lehet beadni.

digitalizálás

A kívánt terápiás hatás kiváltása céljából megfelelő mennyiségű digitálisz adása.

digitatio

Ujjra emlékeztető nyúlvány.

digitatus

Ujjszerű nyúlványok vagy benyomatok. (L. digitatus, ujjal rendelkező)

digiti

A digitus szó többesszáma. (L.)

digitus, pl. digiti

Ujj. Syn digit. (L.)

diglossia

Hasadt nyelv. Fejlődési állapot, amelyben a nyelven hosszanti hasadás látható. (G. di, kettő + glossa, nyelv)

diheterozigóta

Olyan egyén, aki két fontos helyen heterozigóta. Főként a genetikus kapcsolat elemzésében szerepel.

dihidrát

Két kristályvizet tartalmazó vegyület.

dihidrikus ~

két OH-csoportot tartalmazó ~ (pl. etilénglikol)

dihidro-

Előtag, jelentése két hidrogén atom hozzáadása a vegyülethez. (G. di, kettő, hydor, víz)

dihidrolipoamid acetiltranszferáz

Ez az enzim viszi át az acetil csoportot az S6-acetil-dihidrolipoamidról a koenzim A-ra. Több enzim komplexum része (pl. piruvát dehidrogenáz komplex). Syn lipid acetiltranszferáz, tioltranszacetiláz A.

dihidroorotát

L-5,6-dihidroorotát, a pirimidinek bioszintézisének közti terméke.

dihidropterinsav

A folsav szintézis közti terméke. A 6-hidroximetilpterin és p-amino-benzoesav által alkotott vegyület, melynek keletkezését gátolják a szulfonamidok.

dihidrouridin

Az uridinben az 5.-6. helyen levő kettős kötés két hidrogén atom általi telítődésével keletkezik. A transzfer-ribonukleinsavak ritka alkotórésze.

dihidroxi-

Előtag, amely jelzi, hogy két hidroxil csoport került a vegyületbe. Utótagként jelentése diol.

dihidroxiaceton

A legegyszerűbb ketóz.

dijodid

A vegyület molekulánként két jódatomot tartalmaz.

dijodo-

Előtag, mely a vegyületben két jódatom jelenlétét jelzi. (G. di, kettő + ioeidés ibolya virágszín)

dijodotirozin

A pajzsmirigyhormon bioszintézis közti terméke.

dikarboxilsav ~

1. A trikarboxilsav c. dikarboxilsavak (szukcinin-, fumarin-, malein- és oxálecetsav) képződésével járó szakasza. 2. A trikarboxilsav c. glioxilát c.-ban résztvevő szakasza. A mikroorganizmusok glioxilsav hasznosítását lehetővé tevő folyamat.

hirdetés