Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

diketon

A molekula két karbonil csoportot tartalmaz, pl. acetilaceton (CH3COCH2COCH3).

diketopiperazinok

A szerves vegyületek egyik osztálya, amelyre jellemző, hogy két α-aminosav egymás karboxil csoportjával zárt gyűrűt képez.

dikromát

Syn bikromát. Cr2O72- gyököt tartalmazó vegyület.

dilaceratio

A fejlődő fog bizonyos részének áttelepülése más helyre, majd ezen új helyen történő tovább fejlődése. Mindennek eredménye, hogy a fog gyökere erősen meghajlik. (L. dilacero, darabokra törni)

dilatál

Tágít vagy tágul.

dilatatio

Syn tágítás, tágulás.

dilatator

Syn tágító.

dilated ~

dilatált ~ Egy megnagyobbodott tüszőnyílás a bőrön keratindugóval és esetenként lanugóval vagy érett szőrszállal.

dilatio

Tágítás, tágulás. 1. Egy üreges szerv, illetve egy nyílás élettani vagy művi tágulása. 2. Egy lumen vagy egy üreges struktúra feszítéssel, illetve nagyobbítással végzett kitágítása. Syn dilatatio. (L. dilato tágít)

dilatio d curettage (D C)

A méhnyak kitágítása és az endometrium kikaparása.

dilatio d evacuatio (D E)

A méhnyak kitágítása és a megtermékenyítés eredményének eltávolítása.

dilator

1. Olyan eszköz, melyet egy üreges szerv vagy egy nyílás kitágítására alkottak. 2. Egy nyílást kinyitó izom. 3. Olyan anyag, amely az üreges szervet kitágítja vagy lumenét kinyitja. Syn dilatator.

diluál

Hígít. 1. Valamely oldatban vagy keverékben csökkenti a koncentrációt, az erőt, a minőséget, illetve a tisztaságot. 2. Hígított, vagyis jelzi, hogy az oldat vagy keverék miként változott. (L. diluo, elmosni)

diluens

Hígító. 1. A gyógyszerkészítés farmakológiai aktivitással nem bíró, de gyógyszertechnológiailag fontos és szükséges vegyülete, mely lehet a gyógyszer feloldására szolgáló folyadék (pl. injekció készítés), illetve oralis- vagy inhalatios oldat alkotó eleme. 2. A hígításban annak a vegyületnek az elnevezése, amely hígít.

dilute Russel's viper venom ~ (DRVVT)

Lupus antikoaguláns kimutatására használt eljárás.

dilutio

1. A hígítás folyamata. 2. Hígított oldat vagy keverék. 3. MIKROBIOLÓGIA: Módszer, amellyel egy szuszpenzióban megszámolhatók az élő csírák. A mintát addig hígítják, amíg a kivett anyag szélesztve a szeparált telepek megszámolható mennyiségét adja.

dimelia

Egy végtag egészének vagy egy részének congenitalis kettőződése. (G. di, kettő, melos, végtag)

dimenzió

Kiterjedés, nagyság, méret. Többes alakban a hossz-, a szélesség- és a magasság dimenzióit, mértékeit jelzi.

dimer

Egy vegyület, amely két hasonló molekula kombinációjával alakul ki. Legszorosabb értelemben atomvesztés nélkül, de rendszerint egy molekula víz vagy a víznek megfelelő kis molekula kilépésével keletkezik. A trimerek, tetramerek, oligomerek és polimerek magasabb rendű vegyületek. (G. di, kettő + mer)

dimerikus

A dimer jellemzőivel rendelkező.

dimetilszulfoxid (Me2SO)

Metilszulfoxid, egy igen erősen penetráló oldószer, mely a b?ről fokozza a gyógyszerek felszívódását és szövetekbe jutását. Ipari oldószer, amelyet bursitisben és arthritisben fájdalomcsillapítóként, valamint gyulladáscsökkentőként is javasolnak.

dimorf

1. Gombákban a növekedés és a szaporodás két formájának, penész- és élesztőgomba kifejeződése. Syn dimorphosus (2). 2. Syn dimorphosus (1).

dimorphismus

Kétféle alak vagy méret megléte. Arra utal, hogy egy anyag kristályos formában és amorf alakban is képes megjelenni. Ugyanazon fajon belül a külső megjelenés egyénenkénti eltérése. (G. di, kettő, + morphé, alak)

dimorphosus

Dimorf. 1. A dimorphismus sajátságait mutató. Syn dimorphicus (2). 2. Syn dimorphicus (1).

dinamika

1. Az erő által kiváltott mozgás tana. 2. PSZICHIÁTRIA: Az érzelmi- és elmebetegségek kifejlődésének meghatározása. 3. MAGATARTÁS KUTATÁS: A személyek közötti számos kapcsolatból és jelenségből bármely, amely befolyásolja a személyiség fejlődést és az interpersonalis kapcsolatokat. (G. dynamis, erő)

dinamikus ~.

Syn ~ (2).

dinein

Adenozin trifoszfatáz aktivitásra képes mozgó struktúrához kapcsolódó fehérje. A flagellumok és a ciliumok külső tubulusaiban a kart alkotja. Ld tubulin. (dyne + protein)

dinitrofenilhidrazin ~

A juharszirup megbetegedést kimutató vizsgálat. Ketosavak jelenlétében a sósavban adott 2,4-dinitrofenilhidrazin hatásra a vizeletben krétaszerű, fehér csapadék jön létre.

dinner ~

ételpárna egy kis vastagságú ~, amelyet gipszkorzett alkalmazása előtt a gyomorszáj fölé helyeznek, és amely a gipsz megkötése után eltávolítva helyet enged a has különböző alakváltozásainak.

dioestrosus

A dioestrusra vonatkozó.

dioestrus

A két oestrus periódus közötti szexuális nyugalom tartama. (G. dia, között + oistros, vágy)

-diol

1. Utótag, amely megfelel a dihidroxi előtagnak. 2. Olyan vegyületcsoport tagja, amelyben két hidroxi csoport van jelen.

dioptria

A lencsék refrakciós erejének mértékegysége, a méterben megadott fókusztávolság reciproka. (G. dioptra, szintező műszer)

dioptrikus

Az optikusoknak a fény refrakciójával foglalkozó szakértő csoportja.

DIOS

distalis intestinalis elzáródás-szindróma

diovularis

Két petesejtre vonatkozó. Syn biovularis. (di- + L. ovulum, az ovum kicsinyítése)

diovulatio

Kettős ovulatio. Egy ovarialis ciklus alatt két petesejt kibocsájtása.

dioxid

Két oxigénatomot tartalmazó molekula, pl. széndioxid, CO2.

dioxigenáz

Oxidoreduktáz, amely egy O2 molekulából két oxigén atomot visz be az addig redukált szubsztrátumba.

dioxin

1. Két oxigénatomot, négy CH csoportot és kettős kötéseket tartalmazó gyűrű. Az oxigén helyzetét az előtagok, mint pl. 1,4-dioxin adják meg. 2. A dibenzo (b,e) (1,4) dioxin rövidítése. 3. 2,3,7,8-tetraklorodibenzol (b,e, (1,4) dioxin; a 2,4,5-T herbicidben előforduló szennyeződés; potenciális toxicitása, carcinogenitása, teratogenitása ellentmondásos.

DIP

desquamativ interstitialis pneumonia

DIP

distalis interphalangealis (ízület)

dip ~

röv: distalis interphalangealis ízület, azaz az utolsó és a középső ujjperc közötti ízület.

dipeptid

Két aminosav peptid kötés (-CO-NH-) általi kombinálódása.

dipeptidase

N terminálisan prolyl-gyököt tartalmazó dipeptidek L-prolil aminosavkötéseit hasító enzim. SZIN prolinase.

dipeptidáz

(EC 3.4.13.11.) A dipeptideknek aminosavakká történő hidrolízisét katalizáló hidroláz.

dipeptidil peptidáz

Két formában megjelenő hidroláz. A dipeptidil peptidáz I egy dipeptidil transzferáz, amely a polipeptidek amino végéről hasítja le a dipeptideket, míg a dipeptidil peptidáz II egy tulajdonságaiban hasonló, de specificitásában eltérő enzim.

dipeptidil transzferáz

A dipeptideket a polipeptidek amino végéről lehasító enzim. Ld dipeptidil peptidáz.

diphallus

Kettős penis. A penis veleszületett, részleges vagy teljes kettőződése, mely húgyhólyag extropiaval is társulhat. (G. di, kettő, + phallos, penis)

diphtheria

Specifikus fertőző betegség, amelynek kórokozója a Corynebacterium diphtheriae és annak igen erős toxinja. Súlyos helyi gyulladás, vaskos membránnal borított pharynx, orr, elvétve tracheobronchialis légutak jellemzik. A toxin a perifériás idegek degeneratioját, valamint a szívizom és más szövetek károsítását idézi elő. Mortalitása, főleg gyerekeken magas. Manapság ritka, mivel hatásos toxoiddal oltanak ellene. (G. diphthera, bőr)

hirdetés