Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

disc-

Ld disco-.

discectomia

A discus intervertebrale egészének vagy egy részének műtéti eltávolítása. Syn discotomia. (disco- + ektomé, kimetszés)

discharge

1. Azon anyag, melyet a szervezet kilök, excretio vagy secretio formájában eltávolít. 2. Egy neuron kisülése vagy aktiválódása.

dischronatio

Az időről alkotott tudat zavara. (L. dis- távol, + G. chronos, idő)

disci

A discus többesszáma.

disciform

Kerek, tányérszerű, discusra hasonlító.

disciform ~

Subretinalis neovascularisatio retina leválással és bevérzéssel, amelynek következtében végül is fibrosus szövettömeg keletkezik a látásélesség jelentős csökkenésével.

disciform(is)

a cornea stromájának centrális, vagy paracentrális régiójában nagy diszkosz alakú beszűrődés. Ez a laesio mély, nem hajlamos gennyedésre. Vírusfertőzésekben, főként herpes okozta fertőzésekben fordul elő.

discissio

1. Bemetszés vagy szétvágás. 2. SZEMÉSZET: A capsula felnyitása, a lencse kérgi részének feltörése tűszerű késsel vagy lézerrel. (L. discindo széttép)

discitis

A discus intervertebrale nem bakteriális gyulladása. Syn discitis.

disco-, disc-

Discus alakú. (G. diskos)

discogen

A discus intervertebraleból eredő.

discoid

1. Discusra emlékeztető. 2. FOGÁSZAT: Véső, kaparó műszer, amelynek éle köralakú. (disco- + G. eidos, megjelenésű)

discoid ~ erythematosus

A lupus erythematosus azon fajtája, amelyben a bőrlaesiók az arcon, ill. más testrészeken jelennek meg; a plakkokra jellemző az atrophia, erythema, hyperkeratosis, follicularis szarucsapképződés és teleangiectasia.

discontinualis ~

Annak meghatározása, hogy egy bizonyos gyógyszer felelős-e a betegség tüneteinek javulásáért, ha a szer adagolását már megszüntették.

discopathia

A discus betegsége, elsősorban a discus intervertebralera értik. (disco- + G. pathos, betegség)

discoplacenta

Discoid alakú méhlepény.

discotomia

Syn discectomia. (disco- + G. tomé, bemetszés)

discus

1. Tányér, kerek lapos lemez. Bármi, ami lapos, kerek szerkezettel bír. 2. Syn lamella (2).

discus hernia

Porckorongsérv, a csigolyák közötti rugalmas kötőszövet kipúposodása, fájdalommal járó nyomást gyakorol a környékbeli idegekre, és ízületekre. Konzervatív kezeléssel általában panaszmentessé tehető. Néha műtéttel kell eltávolítani a sérült porckorongot.

discus, pl. disci

Syn lamella (2). (G. diskos, tányéralakú)

disease ~

nozofóbia A betegségtől való félelem, nosophobia, pathophobia.

disengagement

1. Szabaddá, lekötöttség nélkülivé válás. A gyermek születésekor a fej kiemelkedése a vulvaból. 2. A medencéből a magzat elől levő részének kiemelkedése, miután annak bejáratán már túljutott.

disequilibrium

Az egyensúly zavara vagy hiánya.

disfluencia

Syn dysfluencia.

disgerminoma

Syn dysgerminoma.

disimpactatio

1. A beékelődés (impactálódás) elkülönítése a törött csontban. 2. A beékelődött széklet ujjal történő eltávolítása.

disinfect

A patogén mikroorganizmus elpusztítása vagy olyan anyag, amely képes a baktérium szaporodásának megszüntetésére, életjelenségeinek kiiktatására.

disinfectans

Dezinficiens. 1. Képes a kórokozókat elpusztítani vagy életjelenségeiket felfüggeszteni. 2. Az előbb említett célra felhasználható anyag.

disinfectio

Dezinficiálás. A kórokozók, toxinjaik vagy terjesztő vektoraik kémiai, illetve fizikai hatással végzett tönkretétele.

disintegratio

Dezintegrálódás, dezintegrálás. 1. Összetett anyagok részeinek elvesztése, illetve elkülönülése a katabolizmus vagy a lebomlás folyamatában. 2. Pszichés, illetve magatartási dezorganizáció. (dis- + L. integer, egész)

disjunctio

A kromoszóma párok normális elkülönűlése a meiózis I vagy II anafázisában. (dis- + L. junctio, kapcsolat)

disk

1. Syn lamella (2). 2. FOGÁSZAT: Dörzsölő szemcsékkel bevont vékony kerek papír vagy más anyag, mely a fogak és a tömés vágására, csiszolására szolgál. 3. Ld discus. (L. discus, tányér)

diskitis

Syn discitis.

disko-

Ld disco-.

dislocal

Luxál, az ízületből kificamít.

dislocatio

Egy szervnek vagy egy részének a helyéről történő kimozdulása. Különösen a csontok normális elhelyezkedésével kapcsolatban használják, ha a normális ízületi kapcsolatok zavart szenvednek. Ilyen az ízület kificamodása, kibicsaklása. Syn luxatio (1). (L. dislocatio: dis, el, locatio, helyzet)

dismutáz

Két azonos molekul közötti katalizálást végző enzim generikus neve, a két molekula végül oxidáltságában vagy foszforiláltságában különbözik egymástól.

disorder ~

ataxiofóbia A zavartól való félelem, ataxiophobia.

disorganisatio

Valamely szerv vagy szövet funkciójának kiesése melletti tönkremenetele.

disorientatio

Desorientatio. A környezettel való kapcsolat érzésének (idő, hely és személy), illetve a tájékozódóképesség elvesztése.

dispendál

Gyógyszert és egyéb szükséges hatóanyagot ad ki a betegnek. Az orvosi vényre kiadja a gyógyszert.

dispensator

Eredetileg a Pharmacopeia-hoz csatolt kommentár, ma inkább ennek kiegészítője, amely tartalmazza a gyógyszerek forrását, elkészítésének módját, fiziológiás hatását és terápiás alkalmazását. Felsorolja a legtöbb, akár hivatalos, akár nem hivatalos, a betegségek kezelésében alkalmazott gyógyhatású szert. (L. dispensator, intéző, irányító)

dispergál

Eloszlat, eltüntet, szétszór, hígít.

dispersio

1. Szétszór vagy amit szétszórnak. 2. Részecske beépítése egy másik részecske tömegébe, beleértve a feloldást, a szuszpendálást és a kolloid diszpergálást. 3. Specifikusan a kolloid oldat (solutio) esetében alkalmazott kifejezés. (L. dispersio)

dispirema

A kettős kromatin gomolyag a mitózis telofázisában. (G. di, kettő, + speiréma, feltekeredik)

dispositio

Elrendezés. Az egészségügyi feljegyzésekben közölt részletek (a kezdeti gondozási vagy szolgáltatási adatoktól a kezelésekig) átadása a betegnek.

dissecál

1. Részekre vág. A test szöveteit tanulmányozás céljára elkülöníti. 2. A műtét során a természet adta határok mentén elkülöníti a különböző struktúrákat azáltal, hogy a kötőszöveti hálózatból kifejti azokat. (L. disseco, szétvág)

dissecans

Az ízületi porc és az alatta fekvő csont egy darabjának teljes vagy részleges leválása, mely rendszerint a térdben fordul elő és az epiphysis asepticus necrosisaval társul.

dissectio

Szétvágás. Syn anatómia (3), necrotomia (1).

hirdetés