Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

diastematomyelia

A gerincvelő komplett vagy inkomplett sagittalis kettéválása, a válaszfalat a csontos vagy fibrocartilaginosus septum képezi. (G. diastema, intervallum, + myelon, velő)

diastole

A szív üregeinek normális, postsystolés kitágulása, amelynek idején a vér beáramlik az adott üregbe. A pitvari d. megelőzi a kamrait és mindkét kamrai d. ritmusosan váltakozik a systoleval. (G. diastolé, kitágulás)

diastolés

A diastoléval kapcsolatos.

diastolés ~

Diasztolés relaxáció alatt vagy annak következtében a kamrában mért intracardialis nyomás. Ez a két vérkörben mérhető legalacsonyabb artériás nyomás.

diaszkóp

Sima üveglemez, amelyen át enyhe nyomás alatt jobban megfigyelhető a felületi bőrelváltozás. (G. dia, át + skopeo, nézni)

diaszkópia

A felületi bőrelváltozások diaszkópon át történő vizsgálata. (G. dia- át + skopeo, nézni)

diataxia

A test mindkét felére kiterjedő ataxia.

diathermalis

Sy: diathermicus. (G. dia, át, thermé, hő)

diathermanosus

A hősugarak áthatolási képessége. Syn transcalentia. (G. diathermaino, átmelegít)

diathermia

A szövethőmérséklet lokális emelése magas frekvenciájú áram, ultrahang vagy mikrohullám által. (G. dia, át, thermé, hő)

diathermiás

Diathermia által jellemezhető, diathermiara vonatkozó vagy diathermia által érintett. Syn diathermalis.

diathesis

Konstitúcionális, illetve veleszületett hajlam valamely betegség vagy betegség csoport, valamint strukturális metabolikus anomalia iránt. (G. állapot, elrendeződés)

diatheticus

Diathesishez kapcsolódó.

diatomikus

1. Kétatomos, olyan vegyületre utal, amely két atomból áll. 2. Bármely két atom által alkotott ion vagy atomcsoport.

diazo-

Előtag, mely diazo csoportot =C-N=N-X tartalmazó vegyületet jelez, melyben az X nem szénatom (kivétel CN), hanem pl. egy szénatomhoz kapcsolódó N2. Vö. azo. (G. di, kettő + azote, nitrogén)

dibázikus

Kétbázisú, két helyettesíthető H atomot tartalmazó. Olyan savat jelöl, amelyhez két ionizálódni képes hidrogén atom is tartozik.

dibucain szám

Az atípusos pszeudokolinészterázok különböző alakjainak egyikét (nem képes a szukcinilkolint normális mértékben inaktiválni) elkülönítő vizsgálat. A módszer az enzim aktivitásának dibucain általi%-os gátlásán alapul. Ld fluorid szám.

DIC

Disseminált intravasalis koaguláció.

DIC

disseminált intravascularis coagulatio

dicentricus

Két centromerával rendelkező, vagyis abnormális állapot.

Dichorialis, dichorionicus

Két chorion jelenléte igazolható. (G. di, kettő, + chorion, középső magzatburok)

dichroicus

A dichroismussal kapcsolatos.

dichroismus

Az a tulajdonság, hogy valami más színben jelenik meg emittált fény esetén, mint áteresztett fényben. (G. di, kettő + chroá, szín)

dichromaticus

1. Két színt mutató. 2. Dichromatismussal kapcsolatos (2).

dichromatismus

1. Olyan állapot, amelyben az adott anyag kétszínűként mutatkozik (1). 2. A színlátás abnormalitása, amelyben csupán 2 csap pigment található a szokásos három helyett, miként protanopiaban, deuteranopiaban és tritanopiaban. Syn dichromatopsia. (G. di, kettő,+ chroma, szín)

dichromatopsia

Syn dichromatismus (2). (G. di, kettő,+ chroma, szín + opsis, látás)

Dick ~

Intracutan próba a Streptococcus pyogenes erythrogen toxinja iránti érzékenység kimutatására. Ez a toxin felelős a vörhenynél kialakuló kiütés és egyéni manifesztációk kialakulásáért.

dicoria

Syn diplocoria. (G. di, kettő, +koré, pupilla)

dicroticus

A dicrotismussal kapcsolatos. (G. dikrotos, kettősen ütő)

dicroticus ~

kettős ütés jellemző, a második ütés tapintható dicroticus hullám, amely gyengébb az elsőnél.

dicrotismus

A pulzus azon formája, amelyben az artériát tapintva kettős ütés érezhető minden szívverés idején. A dicrot hullám hangsúlyozottsága. (G. di, kettő + krotos, ütés)

dicta-

Kétszáz. (G)

dictyoma

A ciliaris epithelium benignus tumora, amely hálószerű szerkezetével az embryonalis retinára emlékeztet. (G. dikyton, háló (retina) + oma, daganat)

didactylismus

Veleszületett rendellenesség, amely állapotban egy kéz- vagy lábfejen csupán két ujj található. (G. di, kettő, + daktylos, ujj)

didaktikus

Instruktív. Az orvostudomány tanítására, az előadásokra és a könyvekre vonatkozik, ellentétben a betegeken végzett klinikai demonstrációktól, valamint a laboratóriumi gyakorlatoktól. (G. didaktikos, tanítás)

didelphicus

Kettős méhhel rendelkező. (G. di, kettő, delphys, méh)

didym-, didymo-

Dupla-, illetve here-. (G. didymos, iker)

didymus

Syn testis. (G. didymos, iker, pl. didymoi, herék)

-didymus

Összenőtt iker, illetve utótagként használva az összetett szó első tagja jelzi azt ami összenőtt. Ld -dymus, -pagus. (G. didymos, iker)

dieciosus

Szexuálisan elkülönülő állatot vagy növényt jelez, az egyed az egyik vagy a másik nemhez tartozik. (G. di, kettő + oikia, ház)

diencephalon, pl. diencephala

A prosencephalon része, amely az epithalamusból, a thalamus dorsalis részéből, a subthalamusból és a hypothalamusból áll. (G. dia, át + enkephalos, agy)

dieresis

Syn az állandóság megbontása. (G. diairesis, megosztás)

diéta

1. Általában táplálék és ital. 2. Előírt ételek és italok rendje, amelyben az étkezés terápiás célzattal mennyiségi, minőségi, valamint időbeni vonatkozásokban betartandó szabályokat tartalmaz. 3. A kalória felvétel csökkentése fogyás céljából. 4. Valamilyen előírt specifikus étrend betartása. (G. diaita, az élet egy útja, diéta)

dietás

A diétával kapcsolatos. Syn dieteticus.

dietetica

Az étrend gyakorlati alkalmazása a betegségek megelőzésében és kezelésében.

dieteticus

Diétás. 1. A diétával kapcsolatos. 2. Az étel leírása természetes állapotában, elkészítésének módja. 3. Alacsony kalóriatartalmú étel jelzője. 4. A dietetica szakértője.

dietilstilboestrol

Szintetikus, non-szteroid ösztrogén vegyület. Egyes postcoitalis fogamzásgátlóban szerepel, mivel gátolja a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Ez az első transplacentalisan bejutó, bizonyítottan carcinogen szer, amely leányokban vaginalis világos sejtes carcinomát okoz, ha az anya a gyógyszert -megakadályozandó a fenyegető abortust- a terhesség alatt szedte.

dif-

Előtag, jelentése: szeparáció, különválasztás, kétfelé, visszafordítás, nem.

difázisos

Két fázisú. Két fázisban vagy stádiumban mutatkozó.

difenil

Fenilbenzén. Színtelen folyadék, melyet hőcserélő anyagként alkalmaznak. Görcsöt és központi idegrendszeri depressiot okoz. A narancsokhoz és az organikus szintézisben fungisztatikumként gyakran poliklórozott difenileket használnak (PCB). Syn bifenil.

hirdetés