Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

dentalis ~

fogpulpa A fogüreget kitöltő lágyszövet, amely a kötőszövetben húzódó véredényekből, idegekből és nyirokerekből, valamint egy perifériás odontoblast rétegből áll, amely képes a dentin belülröl történő pótlására. SZIN pulp, tooth p.

dentalis p~

A fejlődő állkapocsban az enamel-testbe a csúcs felé kötőszövetből álló bedomborodás alakul ki, amelynek külső rétegéből speciális oszlopos sejtek, odontoblastok alakulnak ki, későbbiekben a fog dentinállományát hozzák létre.

dentált

Hornyolt, rovátkolt, fogazott. (L. dentatus, fogazott)

dentaria

Fogászat. Egészségtudomány, amelybe az oralis-facialis komplexus fejlődéstana, anatómiája, élettana és patológiája, valamint az e területen végzett megelőzés, diagnózis, illetve a deformitások, a betegségek, a traumák kezelése tarozik. Syn odontológia.

dentes

A dens (fog) többesszáma. (L)

denti-

Ld dent-.

denticula

1. Syn endolith. 2. Kemény, felületen levő fogszerű nyúlvány. (L. denticulus, kis fogacska)

dentifricium

Fogkrém, illetve minden fogtisztítás céljára alkalmazott készítmény, pl. fogpor, fogpaszta, fogkrém, fogöblítő szájvíz. (L. dens, fog, + frico, dörzsöl)

dentigericus ~

Impactálódott vagy beágyazódott fog koronáját övező csökevényes zománchámból kiinduló odontogen c. Syn follicularis c. (2).

dentigerosus

Fogból eredő vagy foggal kapcsolatos, mint d. cysta. (denti- + L. gero, hordoz)

dentilabialis

A fogakhoz és az ajkakhoz kapcsolódó. (denti-+ L. labium, ajak)

dentilingualis

A fogakkal és a nyelvvel kapcsolatos. (denti + L. lingua, nyelv)

dentin

A fog kemény állománya. Kalcifikálódott szövet, de keménysége nem éri el a zománcét, viszont a cementét meghaladja. Mintegy 20%-a szerves matrix, főleg kollagén, de tartalmaz valamennyi elasztint és mukopoliszacharidot is. Anorganikus részében (70%) főleg hidroxiapatitot találunk és bizonyos mennyiségű karbonát, magnézium, valamint fluorid is részt vesz alkotásában. A dentint sok keskeny tubulus járja át a pulpaüregtől kifelé indulva, a tubulusokban az odontoblastok nyúlványai találhatók. Syn dentinum. (L. dens, fog)

dentin ~

A fogak veleszületett rendellenessége, amely mind a tejfogakat mind a maradandó fogakat érinti. Megtekintéskor a fogak színe normális, de röntgenvizsgálattal feltűnik, hogy gyökerük igen rövid, a pulpa kamra és a csatorna elzáródott, a fogak mozognak, majd kihullanak.

dentin csatornácska

Syn canaliculi dentales.

dentinalgia

A dentin érzékenysége vagy fájdalma. (dentin + G. algos, fájdalom)

dentinalis

Dentinnel kapcsolatos.

dentinocementalis

A fogak dentinjével és cementállományával kapcsolatos.

dentinoenamelicus ~, dentin-fogzománc ~

Az a felszín, ahol a fogkorona dentin- és zománcrétege kapcsolódik.

dentinoenamelis

A fogak dentin és zománcállományával kapcsolatos. Syn amelodentinalis.

dentinogenesis

A fogfejlődés során a dentinképződés folyamata. (dentin + G. genesis, képződés)

dentinoid

1. Dentinre emlékeztető. 2. Syn dentinoma. (dentin + G. eidos, emlékeztet)

dentinoma

Ritka benignus odontogen daganat, mikroszkóppal a fibrosus stromában dysplasiás dentin és epithel szálak láthatók. Syn dentoid (2). (dentin + G. oma, daganat)

dentinum

Syn dentin. (L. dens, fog)

dentiparosus

Fogat hordozó. (dens + L. pario, szül)

dentitio

Fogazat, fogzás. A természetes fogak jelenléte az állkapocs fognyúlványában. Egyaránt lehetnek tej- és maradandó fogak, melyek vegyesen is előfordulhatnak. (L.)

dento-

Ld dent-.

dentoalveolaris

Általában az alveolaris csontnak közvetlenül a fog mellett levő részét jelöli, de használják a fog és az alveolus egységének jelzésére is.

dentritic ~

dendritnyúlvány SZIN dendrite.

dentulosus

Természetes fogak vannak a szájban.

dentura

1. Fogmű. A hiányzó fogak és a mellettük levő szövetek mesterséges pótlása. 2. néha az állatok fogsorára alkalmazott kifejezés.

denucleált

Magjától megfosztott.

denudálás

A denudatio kivitelezése.

denudatio

A védő rétegtől megfosztó, meztelenné tevő. Az epitheliumnak az alatta levő szövetekről való eltávolítása. (L. denudo, meztelenít)

Denver Developmental Screening ~

Pszichológusok és gyermekgyógyászok által használt mérték, melynek segítségével a gyermek születésétől serdülőkoráig, bármely életkorban vizsgálják a fejlődést, az intellektuális és motoros készséget, valamint a szociális érettséget.

denziméter

Syn denzitométer (1). (L. densitas, sűrűség + G. metron mérő)

denzitás

1. Sűrűség. Egy anyag sűrűsége, kompaktsága. A tömeg viszonya a térfogathoz, az SI rendszerben rendszerint g/cm3 alakban kifejezve. 2. Egy adott felületen vagy adott idő alatt térfogategységére vonatkoztatva az elektromosság mennyisége. 3. A radiofizikában a fényre bekövetkező átlátszatlanság, illetve egy exponált röntgenfilm vagy fotográfiai film opacitása. A film annál sötétebb, minél nagyobb a mért denzitás. 4. A klinikai radiológiában a filmen a kevésbé exponált terület megfelel a nagyobb röntgensugár elnyelés opacitásának. Minél több fényt enged át a film annál nagyobb a vizsgált szerv denzitása. Ez nem mond ellent az előbbi meghatározásnak, mivel az egyik esetben a film, a másik esetben a vizsgált szerv denzitásáról van szó. (L. densitas, sűrűség)

denzitométer

1. A folyadék sűrűségét mérő műszer. Syn denziméter. 2. A relatív zavarosságot mérő műszer, mely ezáltal követni képes a baktériumok szaporodását, valamint a tápanyagok mikrobiológiai esszé vizsgálatára, antibiotikum érzékenység megállapítására, fág vizsgálatra, stb. alkalmas. 3. Anyagok sűrűségének mérésére szolgáló műszer (pl. elektroforézissel vagy kromatográfiával szétválasztott fehérje frakciók), amely fényelnyelést vagy visszaverődést alkalmaz. 4. Elektronikus eszköz, amely megállapítja a röntgensugárnak kitett filmek elsötétedési fokát, és ezáltal a film érzékenységének értékelésére, tehát a film sensitometriai ellenőrzésre, a csontdenzitás- (csont denzitometria), illetve a vonalas terjedés mérésére (mikrodenzitométer) szolgál. (L. densitas, sűrűség + G. metron, mérés)

denzitometria

Olyan eljárás, amelyben a sűrűség megállapítása denzitométer alkalmazásával történik.

deossificatio

A csont ásványianyag tartalmának eltávolítása. Syn decalcificatio. (L. de-, fosztóképző + os, csont + facio, csinál)

deoxiguanozin

Egyike a négy jelentős DNS nukleozidnak (a többiek: deoxiadenozin, deoxicitidin és timidin). A purin-nukleozid foszforiláz hiányban szenvedő betegekben felgyülemlik.

dependens ~

a személy passzívan átengedi a döntés felelősségét másoknak.

dependentia

Függőség. Azon feltétel vagy minőség, amely kifejezi valakinek egy másik emberre gyakorolt befolyását, illetve olyan személy, aki egy másik személynek alárendeltje vagy gondoskodni köteles egy másik egyén speciális szükségletéről. (L. dependeo, függeni valamitől, valakitől)

depersonalisatio

Elszemélytelenedés. Olyan állapot, amelyben az illető elveszti saját azonosságának érzését akár családtagjaival, akár idegenekkel szemben, illetve elveszti saját személyének valóság-érzetét.

depigmentatio

A pigmenttartalom részleges vagy teljes elvesztése. Ld achromia (1).

depilál

Szőrzetet eltávolít. Vö. epilál. (L. depilo szőrtelenít)

depilatio

Syn epilatio.

depilator

1. Syn epilator (1). 2. A szőrzet kihullását eredményező hatóanyag.

depolarizáció

A polaritás irányának megszüntetése, neutralizálása vagy megváltoztatása.

depolimeráz enzim

Ezen enzim katalizálja egy makromolekuláris vegyület egyszerűbb összetevőkre történő hidrolízisét. Ld nukleáz.

hirdetés