Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

dellen

Kutacska. Sekély, csészealjszerű, mintegy 1,.5-2,0 mm átmérőjű, jól látható bemélyedés a cornea szélén, mely a lokális dehidráció jele. Más néven Fuchs dellen. (Ger. Dellen, kutacska)

delta (d,,)

1. A görög ABC negyedik betűje. 2. KÉMIA: Kettős kötés, felül számozva (pl. 5) a láncban elfoglalt helyzetét jelenti; egy reakcióban hő alkalmazása (A==>> B); a hőkezelés hiánya, áthúzott ; egy molekulán belül két atom távolsága vagy a helyettesítő (szubsztituens) karboxil gyökben a negyedik atom, illetve egyéb funkcionális csoport ((); változás ((); vastagság ((), az NMR-en kémiai eltolódás ((). 3. ANATÓMIA: Egy háromszögletű felszín.

delta ~

Delta sejtek g.-ja.

delta ~

az albuminhoz kötött ~ frakció

delta ~

szinonima: hepatitis D vírus

delta ~

D típusú vírus~.

delta kontroll

Egy adott beteg laboratóriumi leleteiben az egymást követő értékek összehasonlítása, a hirtelen változások észlelése céljából. Rendszerint a számítógépes minőségellenőrzési program szolgáltatja.

delta-~

szinonima: hepatitis D-vírus

delta-amino-levulinsav (ALA)

Az amino-levulinát szintetáz által glicinből és szukcinil koenzim A-ból előállított vegyület. A ~ a porfobilinogén prekurzora, ennek folytán a hematin bioszintézisének közti terméke. A ~ szintje emelkedett ólommérgezésben.

deltoid

1. A görög betűjére emlékeztető ; háromszögletű. 2. Syn musculus deltoideus, delta izom. (G. deltoidés, mint a betű)

delusio

Tévhit, hóbort, illetve helytelen megítélés, amelyet az adott kérdésben rendelkezésre álló bizonyítékok ellenében hangoztat valaki. (L. deludo, hamisan játszik)

delusionalis

A delusioval kapcsolatos.

dematiaceosus

Sötét színű, barna vagy fekete conidiumokat, hyphákat jelez. Rendszerint sötét színű gombákat elnevezése.

dematiaceosus ~

Sötét, melanint termelő gombák. (Modern L. Dematium (genus név) a demationból, amely finom homokot jelent)

dementia

Általában az intellektus és a gondolkodás progresszív romlását jelenti, ugyanakkor nem károsodik a felfogás, a tudat. Különböző betegségek, leggyakrabban organikus agyi megbetegedések okozzák. Desorientatio, memóriazavar, valamint nem megfelelő ítéletalkotás és intellektus jellemzi. Az érzelem is halványodik, labilissá válik. Syn amentia (2). (L. de- fosztóképző + mens, értelem)

demi-

Fél, kisebb. Ld hemi-, semi-. (L. dimidius, fél)

demilune

1. Félhold. Kis testecske, amely félhold alakú. 2. A Plasmodium falciparum gametocitája. (Fr. félhold)

demineralisatio

A test vagy egy szerv ásványianyag tartalmának vesztése, illetve csökkenése. Gyakran a csontra alkalmazott kifejezés.

Demodex

Apró, a bőrben tartózkodó, általában a faggyúmirigyek és a hajfolliculusok mentén észlelhető atkák neme. (G. demos, faggyú + dex, szú)

demográfia

A népesség tanulmányozása, különös tekintettel annak nagyságára, termékenységére, halálozására, növekedési ütemére, kormegoszlására, vándorlására és vitális statisztikájára. (G. demos, népesség, + grapho, leír)

demulcens

1. Elsimító, az irritáló hatást eltávolító. 2. Olyan hatóanyag, amely főleg a nyálkahártya felszínén képes mérsékelni valami izgató hatását, pl. mucilago vagy olaj. (L. demulceo, lágyít)

demyelinisatio

Az axon megmaradása mellett a myelin hüvely elvesztése. Központi demyelinisatio a központi idegrendszerben (pl. sclerosis multiplexben), perifériás demyelinisatio a perifériás idegrendszerben mutatkozik (pl. Guillan-Barré szindrómában).

denaturálás

Denaturálást eredményező folyamat.

denaturált

1. A normálistól eltérővé tett. Gyakran alkalmazzák hővel vagy más módon kezelt proteinekre, illetve nukleinsavakra, aminek hatására azok tercier szerkezete megváltozott. 2. Alkoholféleség, melyet metanolnak etanolhoz történő adásával állítanak elő.

dendriform

Fa alakú vagy elágazó. Syn arborescens, dendriticus (1), dendroid. (G. dendron, fa, + L. forma, alak)

dendriform(is), dendritic(us)

a herpeticus k. speciális alakja

dendrit

1. Az idegsejtek két fajta protoplasma nyúlványának egyike (a másik az axon). Syn dendriticus processus, dendron, neurodendrit. 2. Elágazó kristálystruktúra, mely egy ötvözet lehülésekor áll elő. (G. dendrités, fával kapcsolatos)

dendriticus

1. Syn dendriform. 2. Az idegsejtek dendrit nyúlványával kapcsolatos.

dendriticus cornea ~

Keratitis dendritica, herpes simplex vírus által okozott keratitis.

dendrit-sejt

Az embryonalis ectoderma velőbarázdájából származó, számos nyúlványt kibocsájtó, korán melanint termelő sejtjek.

dendroid

Dendriticus. Syn dendriform. (G. dendron, fa, + eidos, megjelenés)

dendron

Syn dendrit (1). (G. fa)

denervál

Denervatiot okoz.

denervatio

Denerválás. Az idegellátás megszüntetése.

dengue

Dengue láz. A dengue vírus okozta és az Aedes rendbe tartozó szúnyog által közvetített megbetegedés, mely a trópusi és szubtrópusi területeken fordul elő. A betegség súlyosságát tekintve 4 fokozatra osztható: I.: Láz és általános tünetekkel, II.: Spontán vérzések (bőrön, ínyben, gastrointestinalis tractusban), III.: Izgatottság és keringési elégtelenség, IV.: Súlyos shock. Syn: dengue haemorrhagiás láz. (Sp. a "dandy" láz rossz kiejtése)

Dengue-láz ~

A Flavi~ nemzetség tagja; a Dengue-láz kórokozója emberekben, majmokban és csimpánzokban, általában inapparens fertőzés formájában szintén előfordul; négy szerotípusa ismert; átvitelében az Aedes nemzetségbe tartozó szúnyogok vesznek részt.

denidatio

A méh felületi nyálkahártyájának levetése, a menstruatios decidua lelökődése. (L. de ról + nidus, fészek)

Dennie's ~

Dennie-féle vonal. Atópiás dermatitisre jellemző hangsúlyos vonal vagy redő az alsó szemhéj alatt.

dens, pl. dentes

1. Syn fog. 2. Erős, fogszerű nyúlvány, amely a testből annak tengelyvonalában felfelé irányul vagy epistropheus, amely körül az atlas forog. Syn dens epistrophei. (L)

dent-, denti-, dento-

Fog-, dentalis. Ld odonto-. (L. dens, fog)

dental ~

dentalis réteg. Ectodermalis sejtvonal, amely az embriogén állkapocsból alakul ki az alatta fekvő mesenchymába belenőve; belőle származnak a zománcszervek kezdeményei.

dentalgia

Syn fogfájás. (L. dens, fog + G. algos, fájdalom)

dentalis

A foggal kapcsolatos. (L. dens, fog)

dentalis ~

Fogászati ~ Az előrehaladott életkor sajátos fogászati problémáinak kezelése. Syn gerodontologia.

dentalis ~

Syn periapicalis g.

dentalis ~

Fogképlet. Az állkapocsban a fogak elhelyezkedésének fajtánként számokkal történő tabuláris feltüntetése.

dentalis ~

Fogtasak, amelyben az odontogen szerv és a fejlődő fog található.

dentalis ~

(1) A fogakon képződő, meszes, sub- vagy supragingivalis lepedék; (2) Syn fogkő (2).

dentalis ~

A fog merev fixálódása a környező alveolusba, mivel a ligamentuma elcsontosodott; gátolja a fogáttörést és az orthodontiás beavatkozásokat.

dentalis ~

, fogplakk (1) elsősorban orális mikroorganizmusokból és az azok által termelt anyagokból álló nem kalcifikált anyaghalmaz, amely szívósan tapad a fogakon és nincs megfelelően eltávolítva. (2) SZIN bacterial p.

hirdetés