Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

defibrillatio

A szívizom fibrillatiojának megszűnése, megszüntetése (legyen az pitvari, vagy kamrai), vagyis a normális ritmus helyereállítása.

defibrillátor

1. Minden olyan hatóanyag vagy módszer, pl. elektroshock, amely leállítja a kamrai izomzat fibrillatioját és helyreállítja a normális szívverést. 2. Defibrillatio céljára, elektroshock előállítására alkalmas műszer.

defibrinatio

A fibrin eltávolítása a vérből, mely rendszerint a vér állandó rázásával, üveggyöngyöt vagy szilánkot tartalmazó vértárolóban történik.

deficientia

Valami nem elegendő mennyiségben van jelen a szervezetben pl. tápanyag, haemoglobin. Utalhat mentalis- vagy aktivitási elégtelenségre (pl. enzim aktivitási elégtelenség, a vér oxigén szállításának deficientiaja, mentalis deficientia), de amennyi megvan, az normális minőségű. Ld hiánybetegségek. (L. deficio, hiányzik)

deficit

Hiány. Annak következtében lép fel, hogy valamit a szervezet gyorsabban elfogyaszt, illetve gyorsabban elveszít, mint amilyen sebességgel a pótlása, felvétele megtörténhet. (L. deficio, hiányzik)

deflectio

1. Elfordulás. Az egyik oldalra fordulás. 2. Az EKG-n a görbének az izoelektromos alapvonaltól való eltérése. Az EKG-görbén bármely hullám vagy komplexus. (L. deflecto, oldalt hajolni)

deflexio

A magzati fej helyzetének leírása az anyai medencéhez viszonyítva, amelyben a fej leszállása nonflectált vagy extendált alakban történik. ((de- + L. flexio, hajlik)

defluvium

Syn defluxio. (L. defluo, lefolyik)

defluxio

1. Le- vagy kiesés, mint pl. a haj kihullása. Ld effluvium. 2. Folyadék le-, vagy elfolyása. Syn defluvium. (L. defluo, elfolyik)

deformatio

1. Deformálódás. Az alak normálistól való eltérése, különösen a régebben normális struktúra vagy tag megváltozott alakja. Ez az organogenesist követően a musculoskeletalis rendszerben mutatkozik (pl. dongaláb). 2. Syn deformitás. 3. REOLÓGIA: Egy masszára gyakorolt fizikai behatás következtében fellépő alakváltozás. (L. deformo, alaktalanít)

deformitás

A normális nagyságtól vagy alaktól való, torzulásban megnyílvánuló tartós struktúrális elváltozás. Lehet veleszületett és szerzett. Syn deformatio (2).

degenerálódik

1. A szellemi, a fizikai vagy a morális állapotnak alsóbb szintjére esés; az elfogadott állapot, szint, norma alatt levés. 2. A normális vagy elfogadható alatt lenni, valami ez alá süllyed.

degeneratio

1. Magasabb szintről alacsonyabbra ereszkedés. 2. A szellemi, a fizikai, az erkölcsi minőség romlása. 3. A sejtekben, szövetekben retrogressiv patológiás elváltozások, amelynek következtében romlik, illetve megszűnik a működés. Néha reverzibilis. (L. degeneratio)

degenerativ

Degeneratioval összefüggő.

deglutitio

A nyelés aktusa. (L. deglutio, nyelni)

degradatio

Valamely kémiai vegyület kevésbé komplexxé alkulása.

degustatio

1. Az ízlelés aktusa. 2. Az íz érzése. (L. degustatio ízlelés)

dehidratáz

A liáz enzimek alcsoportja (hidroliáz), amely a hidrogént és a OH-t víz alakjában távolítja el a vegyületről, magaután hagyva egy kettős kötést, illetve kettős kötéssel lát el egy vegyületet úgy, hogy két vegyületből, eltávolítva belőlük a vízmolekulát egy harmadikat képez.

dehidráz

A dehidratáz enzim régi elnevezése.

dehidro-

Előtag, amelyet olyan kémiai vegyületek előtt használnak, amelyek egy gyakoribb vegyületnél két H+-nal kevesebbet tartalmaznak. Pl. dehidroaszkorbinsav, amely minden egyéb vonatkozásban megegyezik az aszkorbinsavval, kivéve, hogy két H atommal kevesebb van benne. A szisztémás nomenklatúrában inkább a didehidro- előtagot használják, mivel az logikusabb.

dehidrogenatio

Dehidrogenálás. Egy adott vegyületről egy pár H atom enzimatikus módon (dehidrogenáz révén) vagy egyéb katalítikus behatással történő eltávolítása.

dehidrogenáz

Enzim, amely azáltal oxidálja a vegyületeket, hogy hidrogént távolít el az anyagcsere során (hidrogén donor) és az eltávolított hidrogént átviszi egy másik vegyületre (hidrogén akceptor).

dehiscentia

Nyitottá válás, kihasadás, nyílás képződés valamely természetes vagy varrat- vonal mentén. (L. dehisco, széthasad)

DEHP

Dietil-hexil-ftalát

dehydratio

1. Dehidrálás, a víz eltávolítása. Syn anhydratio. 2. A víztartalom csökkentése. 3. Syn exsiccatio (2). 4. Syn desiccatio.

deinstitutionalisatio

Hazabocsájtás. Az intézetben levő beteg elmeosztályról történő elbocsájtása olyan kezelési program alapján, amely részben otthonában zajlik, illetve más társadalmilag alátámasztott programban való részvételt jelent.

dejectio

1. Székelés. Syn depressio (4). 2. Ürülék kibocsájtása 3. Az ilyenképpen kiengedett anyag. (L. deicio, lehajít, part. perf. dejectus)

deka-

Ld deca-.

dekalcifikáció

1. A kalcium sók eltávolítása a csontokból és a fogakból in vitro vagy betegség következtében. 2. A kalcium kiválása a vérből oxalát vagy fluorid által, illetve a vérben oldott kalcium átalakulása nem ionizált alakká citrát adására; mindezek gátolják a véralvadást. (L. de-, el + calx, mész + facio csinál)

dekalcifikálás

Dekalcifikációt eredményező hatóanyag vagy eljárás.

dekarboxiláció

A karboxil gyökről egy széndioxid gyök eltávolításának enzimatikus folyamata.

dekarboxiláz

Bármely enzim, amely képes eltávolítani a karboxil csoportról egy széndioxid csoportot.

dekoleszterinizáció

A vér koleszterol (koleszterin) koncentrációjának terápiás céllal történő mérséklése.

dekompenzáció

1. Dekompenzálódás. Szívbetegségben a kompenzáció sikertelensége, illetve elégtelensége. 2. Szellemi zavar megjelenése vagy romlása a védelmi mechanizmus hiányossága folytán.

dekompozíció

Lebomlás. Syn rothadás.

dekompresszió

A nyomás eltávolítása, megszüntetése. (L. de- ról, el, comprimo, összenyom)

dekomprimál

felszabadít, kiszabadít, csökkenti a nyomást (pl. idegszálat összenyomó daganat kimetszése az ideg funkciójának helyreállítása céljából)

dekontamináció

Méregtelenítés. Mérgező gáz vagy egyéb környezeti károsító hatás eltávolítása, illetve semlegesítése.

dél-amerikai ~

másnéven paracoccidioidomycosis

Dél-Amerikai ~

Okozója a Trypanosoma (vagy Schizotrypanum) cruzi, melyet bizonyos reduviid (triatomin) poloskák terjesztenek. Akut formája legtöbbször fiatal gyerekeknél észlelhető, a behatolás helyén, leggyakrabban az arcon a bőr megduzzad, a regionális nyirokcsomók megnagyobbodna. Krónikus formában számos alakban megjelenhet, többnyire cardiomyopathia tüneteivel, de megacolon vagy megaoesophagus is előfordulhat. Természetes reservoirjai közé tartoznak a házi állatok, a megszelidített vagy vad emlősök. Syn Chagas-Cruz betegség; ~. cruzi.

delaminatio

Delaminálás. Különböző rétegekbe történő szétválasztás. (L. de- tól + lamina, vékony lemez)

deleteriosus

Károsító, noxiosus, veszélyes. (G. deleterios eredete deleomai, károsít)

deletio

Eltávolítás. A genetikában a genetikai anyag egy részének bármilyen spontán eliminálódása, legyen az citológiailag észlelhető (kromoszómális deletio) vagy csak fenotípusosan észrevehető (pont deletio). (L. deletio, tönkremenetel)

deliberatio

1. Kiszabadítás. A szülő nő szülésközbeni segítése. 2. Zárt helyről történő kihozás, miként a magzatot az anyaméhből, egy idegentestet pl. tokban levő daganatot vagy cataractás szemlencsét. (L. de- + liber, szabad)

deliquescentia

Nedvesedés, folyékonnyá válás a levegőből történő vízmegkötés által. Bizonyos sók sajátsága, mint pl. a CaCl2. (L. deliquesco, olvad)

deliria

A delirium többesszáma.

deliriosus

Delirium állapotában levő, deliráló.

delirium mussitans

átmeneti tudatzavar hőemelkedés során, a beteg eszméletlen, de folyamatosan motyog összefüggés nélkül

delirium, pl. deliria

Megváltozott tudatállapot. Ide tartozik a zavartság, a háborodottság, a desorientatio, a gondolkodás-, a memória-, a felfogás zavara (hallucinálás, illúziók), hiperaktivitás, ingerlékenység, az autonóm idegrendszer túlműködése. Mindezeket előidézhetik toxikus anyagok és anyagcserezavarok. (L. deliro, őrültnek lenni)

delle

A megfestett készítményen az erythrocyta központi, gyengébben festődő területe. (Ger. Delle, kút)

hirdetés