Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

dermatosclerosis

Syn scleroderma. (dermato- + G. skléro, keményít)

dermatosis, pl. dermatoses

Bármely bőrabnormalitás vagy exanthema jelölésére szolgáló nem specifikus kifejezés. (dermato- + G. osis, állapot)

dermatoterápia

A bőrbetegségek kezelése.

dermatotrop

A bőrhöz affinitással rendelkező. Syn dermotrop. (dermato- + G. trópe, fordulni)

dermis

Bőrréteg, amely ujjszerű nyúlványaival az epidermisbe benyúló vékony felületi részből, valamint a stratum papillareból és a stratum reticulareból áll. Ez tartalmazza a vér- és nyirokereket, az idegeket, az idegvégződéseket, a mirigyeket és a csupasz bőr kivételével a haj folliculusokat. Syn corium, cutis vera. (G. derma, bőr)

dermo-

Ld derm-. (G. derma, bőr)

dermoblast

A mesoderma sejtjeinek egyike. Belőle alakul ki a corium. (dermo- + G. blastos, csíra)

dermographia, dermographismus

Syn dermatographismus.

dermoid

1. Syn dermatoid. 2. Syn dermoid cysta. (dermo- + G. eidos, emlékeztet, hasonlóság)

dermoid ~

Syn dermoid cysta.

dermopathia

Syn dermatopathia.

dermoplasztika

Syn dermatoplasztika.

dermotrop

Syn dermatotrop.

dermovascularis

A bőr ereivel kapcsolatos. (dermo- + L. vasculum, kis ér)

derotatio

1. Visszafordulás. 2. ORTOPÉDIA: Egy struktúra rotációs deformitásának helyreállítása a normál pozicióba. (L. de, el + rotatio, forgatás)

des-

KÉMIA: Előtag, amely valamely gyök hiányát jelzi, azonban gyakran a de- helyettesíti (pl. deoxiribonukleinsav, dehidro-).

descemetitis

A Descemet hártya gyulladása.

descemetocele

A Descemet membrán előreboltosulása, amely akkor fordul elő, ha a cornea anyaga valamely okból, általában fertőzés következtében tönkremegy.

descendáló ~

1. Leszálló d. A sérült idegrost orthograd, vagyis a sérüléstől distalis (waller) d.-ja. 2. A spinalis gerincvelő laesio szintjétől caudalisan kialakuló elváltozás.

descensus

Magasabb helyzetből való alábukás. Ld ptosis, procidentia. Syn descentis (1). (L.)

descentis

1. Syn descensus. 2. NŐGYÓGYÁSZAT: A magzat elől levő részének leszállása a szülési csatornába.

desensibilizál

1. A sensibilizálódás bármely alakjának csökkentése vagy kiküszöbölése. 2. Desensibilizált állapot elérése. 3. FOGÁSZAT: Az exponált, vitalis dentinből bármilyen irritáló tényező vagy termikus változások iránti fájdalmas reakció eliminálása.

desensitisatio

1. Az allergiás sensitisatio, illetve egy meghatározott specifikus antigénre adott válasz csökkentése vagy megakadályozása. Syn antianaphylaxia. 2. Érzelmi komplexus eltávolítása.

desetop

A második osztályba tartozó hisztokompatibitási molekulák antigénnel kölcsönhatásba lépő része (determinant +selection + tope).

desflurán

Egy olyan inhalatív altatószer, amelynek fizikai jellemzői lehetővé teszik az altatás gyors beállását, valamint a szer kihagyása utáni gyors eszméletre térést.

desiccal

Kiszárít, nedvességtől mentesít. Syn exsiccal.

desiccans

1. Szárító, a kiszáradást előidéző vagy elősegítő. Syn desiccativ. 2. Olyan anyag, amely magába szívja, felveszi a nedvességet, tehát szárít. (L. desicco kiszárít)

desiccatio

Kiszárítás, maga a folyamat. Syn dehydratio. (4), exsiccatio (1).

desiccativ

Syn desiccans (1).

desm-

Ld desmo-.

desmitis

A ligamentum gyulladása. (desm- + G. itis, gyulladás)

desmo-, desm-

Fibrosus összekötés, ligamentum. (G. desmos, köteg)

desmocranium

ugyanaz. A koponya kötőszöveti primordiális felépítése

desmogen

Kötőszövetes, ligamentum eredetű. Pl. deformitás jelzője, amelyet a ligamentum, a fascia vagy a heg okozott. (desmo- + G. gen, alakító)

desmogen csontosodás

Kötőszövetes csontosodás, csont kialakulása mesenchymalis szövetben megelőző porcosodás nélkül, mint pl. a homlokcsontban vagy a falcsontban.

desmoid

1. Fibrosus vagy ligamentosus. 2. Szilárd, hegszerű kötőszövetből álló csomó. A fibroblastok aktív proliferációjának eredményeként jön létre, többnyire szült nők hasizmában. Syn desmoid tumor. (desmo- + eidos, megjelenés)

desmoid ~

Syn desmoid (2).

desmolázok

Olyan enzimek, amelyek a hidrolízisen kívüli egyéb reakciókat, mint pl. a redukciót, az oxidációt, az izomerizációt, a szénkötések hasítását katalizálják.

desmopathia

A ligamentumokat érintő bármilyen megbetegedés. (desmo- + G. pathos, szenved)

desmoplasia

A fibroblastok hyperplasiajával és aránytalan mennyiségű kötőszövet képződésével járó, főként a carcinoma stromaját érintő elváltozás. (desmo- + G. plasis, alakít)

desmoplastica

1. Adhaesiok képződése, alakítása. 2. Fibrosis kialakulása egy neoplasma vascularis stromajában.

desmoplasticus ~

Benignus fibrosus csonttumor, amely gyerekekben és fiatal felnőttekben fordul elő. A folyamat előrehaladtával a corticalis állomány tönkre mehet.

desmoplasticus ~

Szoliter, kemény, körkörös, közepén benyomott papulák, legtöbbször nőknél fordulnak elő az arcon, állományukat basaloid sejtek dermalis kötegei és scleroticus desmoplasticus strómába ágyazott, kis keratin cysták alkotják.

desmopressin

Vasopressin analóg (antidiuretikus hormon, ADH), amely igen erélyes antidiuretikus hatással rendelkezik.

desmosoma

Két epithel sejt közötti kapcsolat helye, amelynek lényege az a denz összetapadási képződmény, amelyet a másik sejt hasonló denz tapadási plakkjától az extracellularis anyag vékony rétege választ el. Syn macula adherens. (desmo- + G. soma, test)

despeciatio

1. A species jellemzőinek megváltozása vagy elvesztése. 2. A species-specifikus antigén jellemzőinek eltávolítása egy idegen fehérjéről.

desquamatio

Bármely felületről a bőrpikkelyek hámlása.

desquamativ

Jelentős mértékű hámlással kapcsolatos.

deszaturáció

Valamit kevésbé telítetté tevő folyamat. Az össz telítődési helyek száma változatlan marad, de nem telítődik mindegyikük. Pl. a haemoglobin ha csak 70%-ban telítődik oxigénnel, akkor 30%-a deszaturált lesz. Vö. szaturáció (5).

deszulfhidrázok

Olyan enzimek, amelyek a molekuláról H2S csoportot távolítanak el vagy helyettesítik a H2S-t. Ilyen enzim által katalizált reakció a cisztein piroszőlősavvá alakulása a cisztein deszulfhidráz segítségével (cisztation γ-liáz).

hirdetés