Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

aneurysmás csont~

A hosszú csöves csontokban vagy a csigolyákban előforduló, benignus, szoliter, osteolyticus elváltozás. Vért tartalmazó üregekből áll, melyeket rostos kötőszövetes válaszfalak rekeszekre tagolnak és a kötőszöveti állományban többmagvú óriássejtek láthatók. A cysta duzzanatot fájdalmat, helyi nyomásérzékenységet okozhat.

aneurysmectomia

aneurysma excisioja (aneurysma + gör: ektomé, excisio)

aneurysmographia

Aneurysma kimutatása, rendszerint rtg-vizsgálattal és kontrasztanyag befecskendezésével. (aneurysma + gör: grapho, írni)

aneurysmoplastica

Aneurysma helyreállítása a zsák megnyitása és a fal elvarrása révén. Ld. aneurysmorrhaphia; szinonima: endoaneurysmoplastica, endoaneurysmorrhaphia. (aneurysma + gör: plastos, alakított)

aneurysmorrhaphia

Az aneurysma zsák lezárása varrattal oly módon, hogy a normál lumen nagyság helyreálljon. (aneurysma + gör: rhaphé, szutura)

aneurysmotomia

bemetszés az aneurysma zsákba (aneurysma + gör: tomé, bemetszés)

ANF

antinuclearis factor

angi-

ld. angio-

angiectasia, angiectasis

nyirok-, vagy vérerek kitágulása (angio + gör: ektasis, szétfeszít)

angiectopia

valamely ér abnormális elhelyezkedése (angio + gör: ektopos, helyén kívül)

angina

1. Súlyos, gyakran szorító jellegű fájdalom, rendszerint az angina pectorist jelenti. 2. Elavult kifejezés torokfájásra, bármi is okozta. (lat: torokfájás)

anginiformis

anginaszerű

angio-, angi-

Vér-, vagy nyirokerek prefixumban. A latin vas-, vaso-, vasculo-nak felel meg. (gör: angeion, edény, vagy üreg a testben + eion, kicsiny)

angioblast

1. érképzésben résztvevő sejt 2. Primordialis mesenchymalis szövet, amelyből embrionális vérsejtek és vascularis endothelium differenciálódhat. (angio- + gör: blastos, csíra)

angioblastoma

szinonima: haemangioblastoma

angiocardiográfia

Kontrasztanyagos röntgen képalkotó eljárás a szív és nagy erek ábrázolására, valamint az áramlási irányok meghatározására. (angio- + gör: kardia, szív + grapho, írni)

angiocardiopathia

Olyan betegség, amely mind a szívet, mind az ereket érintő elváltozásokat hoz létre. (angio- + gör: kardia, szív + pathos, betegség)

angiodysplasia

Degeneratív, vagy congenitalis strukturális abnormalitás a normális eloszlású érrendszerben.

angiodystrophia

Defektív képződés és növekedés, amelyben jelentős vascularis elváltozások is kimutathatók. (angio- + gör: dys, rossz + trophé, táplálás)

angioendotheliomatosis

vérerekben lévő endothel sejtek proliferatioja

angiofibroma

rostos érdaganat

angiofibrosis

vérerek falának fibrosisa

angiogenesis ~

2.000-20.000 molsúlyú anyag, amelyet a macrophagok termelnek és a gyógyuló sebben, valamint a növekedő daganatokban az erek újdonképződését stimulálja (neovascularisatio).

angioglioma

kevert glioma és angioma

angiográfia

Az erek radiográfiája, miután sugárelnyelő kontrasztanyagot adunk be percutan bevezetett sugárelnyelő katéteren keresztül. Ld.: arteriográfia, venográfia. (angio- + gör: grapho, írni)

angiogram

angiográfiával végzett röntgenfelvétel (angio- + gör: gramma, irás)

angioid

vérerekre hasonlító, elágazó jellegű (angio- + eidos, emlékeztető)

angioid sáv

Törések a Bruch-membránban a szemfenéken peripapillárisan, mely néha összetéveszthető a chorioidea ereivel.

angioimmunoblastos ~ dysproteinaemiával

Lymphoproliferatív betegség, melyre jellemző a generalizált ~, hepatosplenomegalia, láz, izzadás, fogyás, bőrelváltozások, viszketés és hypergammaglobulinaemia. Elsősorban idősebb emberekben alakul ki, általában halálos. B-sejt proliferációt és T-sejt deficienciát mutattak ki.

angiokeratoma

Felületes kapilláris teleangiectasiák, amelyek fölött szemölcsszerű hyperkeratosis alakul ki acanthosissal. (angio + gör: keras, szaru + oma, tumor)

angiokeratosis

többszörös angiokeratoma megjelenése

angiokinesis

szinonima: vasomotio (angio + gör: kinesis, mozgás)

angiokineticus

szinonima: vasomotoros (angio + gör: kinesis, mozgás)

angiolith

arteriolith, vagy phlebolith (angio + gör: lithos, kő

angiolithicus

angiolithhez kapcsolódó

angiolízis

A véredények elzáródása, mint amivel például újszülötteken találkozunk a köldökzsinór lekötése után. (angio + gör: lysis, tönkremenés)

angiológia

vérerekkel és nyirokerekkel foglalkozó tudományág (angio + gör: logos, tanulmány)

angiolupoid

Sarcoidszerű eruptio a bőrben, amelyben a granulomatosus teleangiectasiás papulák az orron és az arcon oszlanak el. (angio + lat: lupus, farkas + gör: eidos, emlékeztető)

angioma

Vérerek (haemangioma), vagy a nyirokerek (lymphangioma) proliferációja nyomán kialakuló duzzanat, vagy daganat értágulattal, vagy anélkül. (angio + gör: oma, tumor)

angiomatoid

éreredetű daganatra emlékeztető

angiomatosis

multiplex angiomával jellemezhető állapot

angiomatosus

angiomára emlékeztető, vagy angiomával kapcsolatos

angiomyolipoma

A vese gyakori, jóindulatú daganata: erek, simaizomsejtek és zsírsejtek alkotják.

angioneurectomia

1. valamely terület ereinek és idegeinek kimetszése 2. ductus spermaticus egy szakaszának kimetszése sterilizálás céljából (angio + gör: neuron, ideg + ektomé, kimetszés)

angiooedema

Visszatérő, nagy, körülírt területeken mutatkozó subcutan oedema, amely hirtelen kezdődik, általában 24 óra alatt visszafejlődik. Főként fiatal nőkön találjuk, gyakori az allergiás hajlam gyógyszerre, vagy ételre. Szinonima: angioneuroticus oedema

angiopathia

Minden olyan betegség, amely a vérerekkel, vagy nyirokerekkel kapcsolatos. (angio + gör: pathos, szenvedés)

angiophacomatosis

Angiomatosus phacomatosis; a von Hippel-Lindau betegség és a Sturge-Weber-szindróma tartozik ide.

angioplastica

Vérerek rekonstrukciója, illetve rekanalizációja. Ide soroljuk a ballonnal történő dilatációt, az intima mechanikus lehántását, a fibrinolyticumok erélyes érbe injekciózását, vagy stent behelyezését. (angio- + gör: plastos, alakított)

angiopoesis

vérerek és nyirokerek képződése; szinonima: vasoformatio (angio- +gör: poesis, készítés)

angiopoeticus

angiopoesissel kapcsolatos

hirdetés