Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

angiorrhaphia

Valamely ér varrattal történő helyreállítása, főleg a vérerekkel kapcsolatban használjuk. (angio- + gör: rhaphé, varrás)

angiorrhexis

vérerek rupturájának megjelölésére használt összefoglaló elnevezés

angiosarcoma

Ritka malignus neoplasma, leginkább az emlőben és a bőrben mutatkozik; valószínűleg a vérerek endothel sejtjeiből származik. Mikroszkóposan szorosan egymás mellett lévő kerek vagy orsó alakú sejtekből áll, egy részük kis lument formál.

angiosclerosis

érfal megkeményedése, meszesedése

angioscopia

1. Intravénás injekció után kontrasztanyag érben történő keringését a kapillárisokon át mikroszkóposan tanulmányozzuk. 2. A vérerek belsejének vizualizációja, főleg a pulmonalis artériák esetén, száloptikás katétert alkalmazva, egy perifériás artérián át behatolva fés ha nyitott a foramen ovaleé (angio- + skopeo, megtekinteni)

angioscotoma

Szalag alakú látótér defektus, amelyet olyan retinalis ér idéz elő, amely fotoreceptorok felett fut. (angio- + gör: skotoma, szédülés)

angioscotometria

angioscotoma mérése, illetve kivetítése

angiospasmus

szinonima: vasospasmus

angiospasticus

szinonima: vasospasticus

angiostenosis

egy, vagy több ér szűkülete (angio- + gör: stenosis, szűkület)

angiotenzin

Vasoconstrictor hatású peptidek családja, amelyek a reninnek az angiotenzinogénre gyakorolt enzimatikus hatásából keletkeznek.

angiotenzin konvertáló ~

Hidroláz, mely az angiotenzin I-ből egy dipeptid (hisztidilleucin) eltávolításával létrehozza a vazoaktív angiotenzin II-t. Az ACE-gátló szereket a magasvérnyomás betegség és a pangásos szívelégtelenség kezelésében használják.

angiotenzin-konvertáló enzim (ACE)

Hidroláz, mely az angiotenzin I-nek dipeptid hisztidil-leucin lehasítása nyomán vazoaktív angiotenzin II-vé történő átalakulásáért felel. Az ~-gátló vegyületek hypertonia és pangásos szívelégtelenség kezelésében hatékonyak.

angiotenzin-konvertáló enzim inhibitor (ACEI)

Gyógyszerek azon csoportja, melyet magasvérnyomás betegség kezelésében alkalmaznak; hatásukat a perifériás érellenállás csökkentése révén fejtik ki, gátolják az angiotenzin I - angiotenzin II átalakulást.

angiotenzinogenáz

szinonima: renin

angiotomia

ér műtéti bemetszése (angio- + tomé, vágás)

angiotonia

szinonima: vasotonia

angiotrophicus

ritkán használt kifejezés, helyette vasotrophicus fordul elő (angio- + gör: trophé, táplálás)

angitis

vérerek gyulladása (arteritis, phlebitis) vagy a nyirokerek gyulladása (lymphangitis); szinonima: vasculitis (angio- + gör: -itis, gyulladás)

angolkór

ld. rachitis

ångström (Å)

A hullámhossz egysége, 10-10 m, amely nagyjából az atom átmérőjének felel meg.

ångström ~ (()

Ld angstrom.

angularis

szögletes

angulatio

szögképződés; egy szervben abnormális szög, vagy hajlás kialakulása

angulus

(gen. és pl. anguli) Szög; két vonalnak, vagy síknak a találkozási pontja; a térnek vonalak és síkok által történő megosztása kapcsán előálló alakzata. Az alább nem sorolt szögeket a speciális nevükön lehet megtalálni, pl: axioincisalis, distobuccalis, labiogingivalis, linguogingivalis, mesiogingivalis, proximobuccalis stb. (lat: angulus, szög)

anhedonia

Valamely cselekedet megvalósításakor az élvezet hiánya, noha ez rendszerint élvezettel járna. (gör: an-, fosztóképző + hedoné, élvezet)

anhidrid

Olyan oxid, amely vízzel történő kapcsolódása során savat képez; fordítva: olyan vegyület, mely savból keletkezik víz elvonása után.

anhidro-

Kémiai prefixum, jelzi a víz eltávolítását. Vö: pyro- (gör: an-, fosztóképző + hydro, víz)

anhidrosis

verejtékmirigyek hiánya; szinonima: adiaphoresis (gör: an-, fosztóképző + hidros, verejték)

anhidrotikus

1. anhidrosissal jellemezhető, vagy azzal kapcsolatos 2. Jelzi a verejtékmirigyek hiányát, vagy számának csökkenését; jellegzetes congenitalis ectodermalis defectus és anhidrotikus ectodermalis dysplasia.

anictericus

sárgaság nélküli

anictericus vírus~

Viszonylag enyhe lefolyású hepatitis sárgaság nélkül.

anilid

N-acil-anilin, pl. acetanilid

anilin

(C6H5NH2) Olajos, színtelen, vagy barnás folyadék, amely aromás illatú és fanyar ízű, számos szintetikus festék alapvegyülete. Az anilin igen toxikus ezért ipari mérgezést okozhat. (arab: an-nil, indigó)

anilinctio, anilinctus

szinonima: anilingus

anilingus

szexuális izgatás az anus csókolásával, vagy nyalásával; szinonima: anilinctio, anilinctus (lat: anus + lingo, nyalni)

anilismus

Krónikus anilin-mérgezés, mely gyomor és szívgyengeséggel jár, valamint szédüléssel, izomgyengeséggel, ritmuszavarokkal és cyanosissal.

anima

1. lélek; ld. animus 2. Jung-féle pszichológiában a belső én, szemben a personával; női archetípus a férfiban. Vö: animus (lat: lélegzet, lélek)

animal

Állat; élő szervezet, amelynek membrános sejtfalai vannak, oxigént és szerves táplálékot fogyaszt, akaratlagos mozgásra képes, mindez a növényektől és az ásványoktól megkülönbözteti. (lat.)

animal ~

germinalis ~ A telolecitalis tojásban a petével szemközti pont, ahol a protoplazma nagy része koncentrálódik és ahol a nucleus elhelyezkedik. Ebből a részből lökődnek ki a sarkitestek az érés során. SZIN germinal p.

animatio

1. élő állapot 2. élénkség, magas kedv (lat: animo pp atus, elevenít, anima, lélegzet, lélek)

animus

1. energizált lélek 2. Törekvés arra, hogy valamit csináljunk; diszpozíció. 3. pszichiátriában: az aktív ellenségeskedés, vagy gyűlölet szelleme 4. Ideális kép, amely felé valaki törekszik. 5. Jung-féle pszichológiában: férfi archetípusa a nőben. Vö: anima (lat: animus, lélegzet, az emberben a racionális lélek, akarat)

anion (A - )

Negatív töltést hordozó ion, mely a pozitív töltésű kation felé vándorol. Sókban a savi gyökök ~-ok.

anion gap

A plazmában mért kationok és anionok koncentrációinak összegei közötti különbség, mely a következő képlet alapján számítható: (Na+ + K+) - (Cl- + HCO3-)= < 20 mmol/l. Az ~ értéke emelkedett pl. diabeteses vagy laktát-acidosisban; normális vagy alacsony tartományban mozog bikarbonát-vesztő metabolikus acidosisban.

aniridia

iris hiánya (gör: an-, fosztóképző + irid +ia)

aniseikonia

Olyan szem eltérés, amelyben egy tárgy képe az egyik szemben nagyságban, vagy alakban különbözik ugyanazon tárgy másik szemben létrejött képétől. (gör: anisos, egyenlőtlen + eikon, kép)

aniso-

egyenlőtlen (gör: anosis, egyenlőtlen

anisoaccomodatio

két szemben az akkomodációs képesség különbözősége (aniso + lat: accomodo, alkalmazkodni)

anisochromaticus

nem egyforma egyik színre vonatkozólag

anisocoria

Olyan állapot, amelyben a két pupilla nem egyforma átmérőjű. (gör: aniso + koré, pupilla)

hirdetés