Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

anastomosis

1. Természetes direkt, vagy indirekt összenyílás két ér, vagy más csövet alkotó struktúra között. 2. Két anatómiai struktúra között műtéti úton létrehozott összeköttetés (pl. ér, üreges szerv esetén). 3. Műtét, trauma, vagy betegség által létrehozott nyílás két, vagy több, normális körülmények mellett különálló tér, vagy szerv között. (gör: anastomoo, szájjal ellátni)

anastomosis ~

A jejunumban gastroenterostomiát követően kialakuló fekély.

anatómia

1. egy szervezet morfológiai szerkezete 2. különböző szervezetek felépítésének, vagy morfológiájának tudománya (gör: ana-, szét + tomé, vágás)

anatómiai

1. anatómiával kapcsolatos 2. szinonima: strukturális 3. Egy kifejezetten morfológiai vonást jelez, szemben az élettanival, vagy sebészivel (pl. anatómiai nyak a humeruson, anatómiai holt tér stb.).

anatómiai ~

A test álló helyzete előre néző arccal (a koponya orbitomeatalis vagy Frankfort-síkja vízszintes). A karok a test mellett helyezkednek el, a tenyerek előre néznek. A posterior, anterior, lateralis, medialis kifejezéseket a testrészekre az egymáshoz viszonyított elhelyezkedésük és a test tengelyéhez való viszonyuk alapján alkalmazzuk.

anatómiai ~

Részterület, amelynek tárgya a biopszia vagy postmortem vizsgálat során eltávolított szervek és szövetek makro- és mikroszkópos vizsgálata, valamint ezen vizsgálatok eredményeinek interpretációja. SZIN pathological anatomy.

anatómus

az anatómia tudományának szakembere

anatricrotismus

A pulzust hármas ütés jellemzi a szfigmográfiás regisztrátum felszálló szárán. (gör: ana, fel + tri, háromszoros + krotos, ütés)

ANC

Abszolút neutrofil szám

ANCA

anti-neutrophil citoplasmatikus antitest

ancipitalis

kétfejű, kétoldalú (lat: anceps, kétfejű)

anconad

könyök felé (gör: ankon, könyök)

anconeus

1. könyökkel kapcsolatos 2. anconeus izommal kapcsolatos

anconitis

könyökízület gyulladása

ancylo-

ld. ankylo-

ancylostomiasis

Horogférgesség, amelyet az Ancylostoma duodenale okoz. Jellemző tünetek: eosinophilia, anaemia, fogyás, dyspepsia, valamint gyerekeken fellépve súlyos krónikus fertőzés képét adja a szellemi és fizikai fejlődés elmaradásával.

ancyroid

Horgony karomhoz hasonlító alakú; az agy oldalkamráinak szarvát jelzi, valamint a scapula processus coracoideusát. (gör: ankyra, horgony, + eidos emlékeztető)

andro-

masculin, férfias (gör: anér, andros, férfi)

androblastoma

1. Heretumor, amely mikroszkópos képében a magzati testisre emlékeztet, váltakozó mértékben tartalmaz tubularis és stromalis elemeket. A tubulusokban Sertoli-sejtek is találhatók, amelyek feminizációt okozhatnak. 2. Szinonima: arrhenoblastoma (gör: andro, férfi + blastos, csíra + oma, daganat)

androgén

Olyan hatóanyagra, hormonra (pl. androszteron, tesztoszteron) vonatkozó generikus elnevezés, amely stimulálja a másodlagos nemi szerveket, előidézi a férfias szexuális jelleg kialakulását, vagy a kasztrálást követő változásokat megakadályozza. Természetes ~ steroidok az androsztán származékai.

androgén ~

A hajzat fokozatos csökkenése jellemzi a pubertás után bekövetkező androgén szekréció hatására, mely fokozott familiaris hajlam mellett már korai felnőtt korban kialakulhat. Leggyakoribb formájánál a frontalis és kétoldali háromszögletű halánték hajvonal visszavonul, valamint kopasz terület figyelhető meg a fejtetőn, amely aztán progrediálhat teljes ~-ig.

androgen binding ~ (ABP)

androgénkötő ~ A here Sertoli-sejtjei által az inhibitinnel és a Müller-féle inhibítoros anyaggal együtt szekretált p. Az androgénkötő protein feltehetően elősegíti az androgének magas koncentrációját a tubuli seminifereben.

androgynia 1.

szinonima: pseudohermaphroditismus femininus 2. Mind férfias, mind nőies vonásokkal rendelkező személyre jellemző, aki magatartásában és viselkedésében is a sztereotip, kulturálisan rögzült és szentesített férfias és nőies szexuális szerepet játssza. (andro- + gör: gyné, nő)

android ~

férfias ~ Maszkulin vagy tölcsér alakú ~

andromorph

férfias alakú és jellegzetességű (andro- + gör: morphé, alak)

androphobia

Beteges félelem a férfiaktól, vagy a férfi szexualitástól, elkerülve olyan helyzeteket, amikor férfiak is jelen lehetnek. (andro- + gör: phobos, félelem)

androsztán

androgén szteroidok alapvegyülete

androsztándiol

5α-androsztán-3>,17,-diol; szteroid metabolit, amelynek 5- izomerje ismert.

androsztándion

5α-androsztán,3,17dion; olyan szteroid metabolit, amelyből az 5> izomerek ugyancsak ismertek.

androszten

Androsztán, amely tartalmaz egy telítetlen (azaz -CH=CH-) kötést a molekulájában.

androsztendiol

5-androszten-3 , 17,diol; szteroid metabolit, amely az androsztándioltól a C5 és C6 közötti kettős kötésben különbözik.

androsztendion

4-androszten-3,17 dion; a tesztoszteronnal összehasonlítva gyengébb biológiai hatású androgén szteroid. A here, az ovarium és a mellékvesekéreg választja el.

androszteron

cis-androszteron, 3α-hidroxi-5α-androsztán-17-on; szteroid metabolit, amely férfiak vizeletében található. Gyenge androgén hatással rendelkezik; a herékben progeszteronból szintetizálódik.

anemophobia

beteges félelem a széltől

anencephalia

Congenitalis agyi fejlődési zavar, melyre jellemző, hogy a cervicalis boltozat csontjai hiányzanak, a cerebralis hemisphaeriumok csökevényesek, vagy hiányzanak, ugyanez lehet érvényes a cerebellumre, az agytörzsre és a basalis ganglionokra. (gör: an-, fosztóképző + enkephalos, agy)

anephricus

vesehiányos (gör: a-, fosztóképző + nephros, vese)

anergasia

pszichés aktivitás hiánya, mint organikus agyi betegség következménye (gör: an-, fosztóképző + ergasia, munka)

anergasticus

anergasiára vonatkozó, azzal kapcsolatos

anergia

1. Olyan állapot, amelyben az illető képtelen érzékenységi reakcióra, ha antigén inger (immunogén, allergén) éri. 2. energiahiány (gör: an-, fosztóképző + ergon, munka)

anergicus

anergiával kapcsolatos

anerythroplasia

Olyan állapot, amelyben nem képződik vörösvérsejt. (gör: an-, fosztóképző + erythro(cyte) + plasia, mintázás)

anerythroplasticus

anerythroplasiára jellemző, azzal kapcsolatos

anestheticus ~,

a leprának leginkább az idegeket érintő formája, melyben a kezdeti túlérzékenységet érzéketlenség váltja fel, jellemző rá a bénulás, fekélyesedés és különféle trofikus zavarok, végezetül gangréna és csonkolódás alakul ki. syn trophoneurotic ~.

aneszteziológia

Orvosi specialitás, amely az anaesthesiának és kapcsolt területeinek a farmakológiai, fiziológiai és klinikai alapjaival foglalkozik. Ide tartozik a resuscitatio, az intenzív respiratorikus ápolás, az akut és krónikus fájdalom kezelése is. (anaesthesia + gör: logos, tanulmány)

aneszteziológus

1. orvos, aki az aneszteziológiában és kapcsolt területeiben specialista 2. Olyan orvosi diplomával rendelkező személy, aki vizsgát tett és legálisan is minősítést nyert abban, hogy altatási és érzéstelenítési technikákat alkalmazzon.

anetoderma

Atrophoderma, amelyben a bőr zacskós és ráncos lesz (gör: anetos, relaxált + derma, bőr)

aneuploid

Abnormális kromoszóma számmal rendelkező sejt vagy egyed, amelyben a kromoszómák száma nem pontosan többszöröse a haploidnak, szemben azzal, amikor a komplett haploid sorozat többszöröse van jelen (diploid, triploid stb.) (gör: an-, fosztóképző + euploid)

aneuploidia

aneuploid állapotban lévő

aneurysma

Egy artéria, vagy szívüreg körülírt tágulata, melynek oka lehet veleszületett, vagy szerzett fali gyengeség. (gör: aneurysma, tágulat)

aneurysmás ~

Egy véna kitágulása és kanyarulatossága a mellette fekvő artériával való kommunikáció léttrejötte miatt.

hirdetés