Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

anaerogén

gázt nem termelő (gör: an-, fosztóképző +aér, levegő, gen, termelő)

anaesthekinesia

kombinált szenzoros és motoros bénulás (gör: an-, fosztóképző + aisthesis érzés + kinesis, mozgás)

anaesthesia

1. gyógyszeres úton kiváltott, vagy idegi működési zavar okozta érzéskiesés 2. aneszteziológiának, mint klinikai diszciplínának szélesebb értelmű elnevezése (gör: anaisthesia, érzés nélkül)

anaestheticum

1. Olyan vegyület, amely az idegi működéseket deprimálja, a fájdalomnak, vagy más ingereknek az érzékelését akadályozza. 2. altatószerek összefoglaló elnevezése 3. Érzésvesztéssel jellemzett, vagy olyan anyag, amely képes érzéskiesést előidézni. 4. anaesthesiához kapcsolódó

anaestheticus ~

Érzéstelenítő g. Ld inhalatios anaesthesia.

anafázis

A mitózis, vagy meiózis azon stádiuma, amelyben a kromoszómák az egyenlítői síkból a sejt pólusai felé mozognak. Mitózisban a lánykromoszómák teljes sorozata (emberen 46) mozog mindkét pólus felé; a meiózis első oszlásakor pedig minden homológ pár egyik tagja (emberen 23) beleértve a két kromatidot, amelyek a centromérában egyesültek. A második oszlás alkalmával a centroméra is oszlik, és a két kromatid külön-külön mozog el a két pólus felé (gör: ana, fel + phasis, megjelenés)

anagén

A haj ciklus növekedési fázisa; az emberi haj esetén ez mintegy 3-6 év. (gör: ana, fel + gen, képező)

anagen ~

Kemoterápia vagy irradiatio által okozott hirtelen, diffúz hajhullás, a terápia befejezése után általában reverzibilis.

anal ~

analis fázis a pszichoanalitikus személyiségelméletben A pszichoszexuális fejlődés 1 és 3 év között jelentkező állomása, amelynek során a gyermek aktivitása, érdeklődése és kiváncsisága az analis régióra összpontosul.

anal ~

analis ~ SZIN proctodeum.

analbuminaemia

albumin hiánya a szérumban (gör: an-, fosztóképző + albumin + haima, vér)

analepticum

1. erősítő, stimuláló szer 2. Központi idegrendszeri stimuláns, főként olyan gyógyszer, amely a deprimált központi idegrendszeri működést helyreállítja. (gör: analeptikos, helyreállító)

analepticus ~

Kb. fél liter langyos vízből és a hozzáadott fél teáskanál konyhasóból álló beöntés.

analgesia

Neurológiai, vagy farmakológiai állapot, amelyben fájdalmas ingerek annyira mérséklődnek, hogy bár az illető képes felfogni, tovább már nem okoznak fájdalmat. Vö: anaesthesia (gör: érzéketlenség)

analgesicum

Olyan vegyület, amely képes analgetikus hatást előidézni oly módon, hogy a fájdalmat a nociceptív ingerek érzékelésének megváltoztatásával csillapítja, de eközben nem okoz anaesthesiát, vagy eszméletvesztést.

analgesimeter

fájdalmas ingerek erősségének mérésére alkalmas készülék kísérleti körülmények között

analis

anussal kapcsolatos

analis ~

Az anusban vagy ahhoz közel nyíló ~. Rendszerint, de nem mindíg a rectumba nyílik a belső sphincter fölött.

analis ~

A cloacalis p. analis része.

analitás

Arra a pszichés állapotra utal, amely a lelki szerveződések Freud szerinti analis periódusára jellemző a pszichoszexuális fejlődés folyamán.

analitikus

1. kémiai analízissel foglalkozó személy 2. pszichoanalitikus személy 3. analízissel kapcsolatos

analizátor

1. Olyan eszköz, amellyel analízist lehet végezni. 2. A polariszkóp prizmája, amellyel a polarizált fény tanulmányozható. 3. Olyan eszköz, amely elektronikusan meghatározza az elektroencefalogram adott csatornáján a frekvenciát és az amplitúdót.

analízis

1. Olyan eljárás, amely során valamely ismeretlen szerkezetű kémiai vegyület, vagy keverék egyszerűbb alakokká való bontása nyomán annak összetételét vizsgálják. 2. Valamely egésznek a vizsgálata annak vonatkozásában, hogy milyen alkotórészekből áll. 3. Ld. pszichoanalízis (gör: feltörés)

anallergiás

nem allergiás

analóg

1. Két szerv egyike, vagy különböző fajokból az egyik részszerv, legyen az állati, vagy növényi, amelyek struktúrájukat tekintve különböznek, de funkciójuk igen erősen hasonlít. 2. Olyan vegyi anyag, amely struktúrájában egy másikhoz hasonlít, de nem feltétlenül izomerje. Az ~-ok gyakran alkalmazhatók enzimreakciók blokkolására, mivel kapcsolódnak az enzimhez. (gör: analogos, arányos)

analphalipoproteinaemia

Familiáris HDL (high density lipoprotein) hiány; a lipid metabolizmus örökletes betegsége, melynél a plazmából majdnem teljes mértékben hiányzik a HDL, ennek következtében a koleszterin-észterek a habos (foam) sejtekben tárolódnak, a mandulák megnagyobbodtak és a pharynx, valamint a rectum mucosa narancs vagy sárgásszürke színűek. Hepatosplenomegalia, nyirokcsomó-megnagyobbodás, corneahomály, perifériás neuropathia jellemzi. A betegség öröklődése autoszomális recesszív. (gör: an-, fosztóképző + alpha + lipoprotein + emia, vér)

analyticus ~

analitikus p. SZIN jungi psychoanalysis.

anamnesis

1. emlékezés aktusa 2. a beteg orvosi és fejlődési története, kórelőzménye (gör: anamnesis, visszaemlékezés)

anamnesticus

1. memória segítése; szinonima: mnemonicus 2. a beteg kórelőzményére vonatkozó

anaphia

tapintási érzék hiánya (gör: an-, fosztóképző + haphé, tapintás)

anaphrodisiacum

1. szexuális vágy elnyomása 2. Olyan szer, amely csökkenti, vagy elnyomja a szexuális vágyat. (gör: an-, fosztóképző + aphrodisia, szexuális élvezet)

anaphylacticus

anaphylaxiára vonatkozó, idegen fehérjével, vagy más anyaggal szemben túlzott érzékenységet mutató

anaphylactogen

Olyan anyag (antigén), amely egy személyt anaphylaxiára tesz hajlamossá, vagy szenzitizált személyen anaphylaxiás reakciót idéz elő.

anaphylactogen

Anaphylaxiát létrehozó; olyan anyagokra (antigénekre) vonatkozik, amelyek anaphylaxiát váltanak ki.

anaphylactogenesis

anaphylaxia kiváltása

anaphylactoid

anaphylaxisra emlékeztető (gör: anaphylaxis + eidos, emlékeztető)

anaphylactoid ~

anaphylaxiás ~ 1. SZIN allergiás ~ 2. SZIN Henoch-Schönlein p.

anaphylatoxin

1. Olyan anyagot jelez, amely az anaphylaxiás sokk közvetlen okozója és feltehetően onnan származik, hogy in vivo a specifikus antitest a szenzitizáló anyaggal kapcsolódik. 2. Egy kis fragmentum (C3a), amely a komplement 3. komponenséből (C3) lehasadt, és amely lokális duzzanatot és pírt okoz intracutan injekcióval adva. (anaphylaxis + toxin)

anaphylaxiás ~

súlyos, sokszor fatális forma, az ún. 1. típusú allergiás reakció alapján jön létre (ld. még szérumbetegség).

anaphylaxis

Az immunológiai (allergiás) reakció közvetlen, átmeneti alakja, amelyet simaizomkontrakció, valamint a kapilláristágulat jellemez, mivel farmakológiailag aktív anyagok szabadulnak fel (hisztamin, bradikinin, szerotonin és slow reactive substance of anaphylaxis iaz anaphylaxia lassan reagáló anyaga, egy leukotriéna). Klasszikusan az antigén kötődik a hízósejten fixálódott antitestekkel (főként IgE). A reakció nagy mennyiségű szérum aggregátummal kiváltható (pl. antigén-antitest komplexum), amely valószínűleg képes a komplement rendszert aktiválni, és anaphylatoxin képzésére késztetni. (gör: ana-, elfelé + phylaxis, védelem)

anaphylotoxin

szinonima: anaphylatoxin

anaplasia

A strukturális differenciálódás elvesztése, amelyet leggyakrabban, de nem mindig malignus daganatokban látunk. Szinonima: dedifferentiatio (gör: ana, ismét + plasis, olvadás)

anaplasticus

1. anaplasiára vonatkozó 2. anaplasiára jellemző 3. struktúra mentesen növekvő

anaplasticus sejt

1. Embryonalis állapotba visszatért sejt. 2. Differenciálatlan, malignus daganatokban előforduló sejtek.

anapophysis

A csigolyákon kiegészítő kinövés, amelyet főleg a thoracalis és lumbalis csigolyákon látunk. (gör: ana, hátra + apophysis, sarjadás)

anapticus

anaphiára vonatkozó

anaritmia

Az aphasiának azon típusa, amelyben a beteg képtelen számolni, vagy számokat használni. (gör: an, -fosztóképző + arithmos, szám)

anarthria

a beszéd artikulációjának elvesztése; ld: aphasia, alexia, dysarthria (gör: anarthros, ízület nélküli)

anasarca

generalizált vizenyővel beszűrődött kötőszövet (gör: ana-, át + sarx, hús)

anastigmat

1. Lencsék, amelyekben az astigmatizmus korrigált 2. Lencsék, amelyeket mind astigmatizmusra, mind térgörbületre korrigáltak.

hirdetés