Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

amniorrhexis

amnionzsák ruptura (amnio + gör: rhexis, ruptura)

amniorrhoea

amnionfolyadék csorgása (amnio + gör: rhoia, folyás)

amnioscop

endoszkóp az amnionfolyadék vizsgálatára intakt amnionzsákban

amnioscopia

amnionfolyadék vizsgálata az amnionzsák legalsó pontján endoszkópot alkalmazva a nyakcsatornán keresztül (amnio + gör: skopeo, megtekinteni)

amnioticus

amnionra vonatkozó

amniotom

magzatburok bemetszésére szolgáló eszköz (amnio + gör: tomé, vágás)

amniotomia

A magzatburok mesterséges repesztése, amely a szülés megindítását célozza.

A-mód

A diagnosztikai ultrahangban egy dimenziós megjelenítése a visszavert hanghullámoknak, amelyben a visszhang amplitúdója (A) a vertikális tengelyen, míg a visszaverődés ideje (mélység) a horizontális tengelyen képződik le. Vagyis az echo információk a felületek sorrendjét mutatják egy vonal mentén, amerre a hangot irányítjuk.

amoeba

(pl. amebae) protoplazma nyúlványokkal mozgó egysejtű élőlény, protozoon. Sok faja emberi kórokozó.

amoebás ~

elfolyósodó necrosis a májban, vagy más szervben, amely amoebiasis során alakulhat ki

amoebás ~

Amoebiasisban kialakuló vastagbélgyulladás.

amoebás ~

Syn ameboma.

amoebás ~

Entamoeba hystolytica okozta ulcerosus, gyulladásos colonbetegség, mely egyéb szervek amoebás fertőzésével is társulhat.

amoebiasis

Entamoeba histolytica, vagy esetleg más amoebával történt fertőzés okozta kórkép (amoeba + gör: iasis, állapot)

amoebicid

amoebákat pusztító

amoebiform

amoeba alakját felvevő (amoeba + lat: forma, alak)

amoebocyta

1. gerinctelenek közé tartozó vándorló sejt 2. in vitro leukocyta szövetkultúra 3. leukocyták régies, elavult neve (amoeba + gör: kystos, sejt)

amoeboid

1. jellegzetességében amoebára emlékeztető 2. Szabálytalan körvonalú, perifériás nyúlványokkal rendelkező sejt. Lemeztenyészeten a telepek alakjára utal. (amoeba + gör: eidos, megjelenés)

amoeboid sejt

Amoebaszerű mozgásra képes sejt (pl. leukocyta). Syn vándorsejt

amoeboma

Nodularis, tumorszerű proliferatív gyulladás, amely krónikus amoebiasisban fordulhat elő, főleg a colon falában. Szinonima: amoebás granuloma (amoeba + gör: oma, tumor)

amoeburia

amoebák jelenléte a vizeletben (amoeba + gör: ouron, vizelet)

amorph

1. Olyan allél, amelynek a fenotípusban nincsen felismerhető produktuma, létezéséről tehát csak molekuláris bizonyítékok alapján tudunk. 2. alaktalan, torz (gör: a-, fosztóképző + morphé, alakít)

amorphia, amorphismus

amorf állapot, amorfként létezni (gör: a-, fosztóképző + morphé, alakít)

amorphus

1. meghatározott alak nélküli, torz, differenciálatlan 2. nem kristályos

Ampere (A)

Az elektromos áram gyakorlati egysége. Az abszolút, gyakorlati ~ eredeti meghatározása szerint 1/10-e az elektromágneses egységnek (ld. abampere és coulomb). A jelenlegi meghatározása a következő: 1. Az az áram, amely 1 másodperc alatt átfolyva 1,118 mg ezüstöt von ki az ezüst-nitrát oldatból. 2. Tudományos (SI) definíciója: Az ~ az áram mennyiség, amely két párhuzamos végtelen hosszúságú vezetékben, amelyeknek elhanyagolható a keresztmetszete és vákuumban 1 méter távolságra helyezkednek el egymástól, közöttük 2x10-7 N/m nagyságú erőt képez.

amph-

ld. amphi-, ampho-

amphi-

mindkét oldali, körülvevő, kettős, megfelel a lat. ambi-nak (gör: amphi, amphi-, mindkét oldalt, körül)

amphiarthrodialis

symphysissel kapcsolatos (1) (amphiarthrosis)

amphiaster

Kettős csillag alakzat, amelyet a két asztroszféra és az őket összekötő osztódási orsó képez mitózis alatt. (gör: amphi- + astér, csillag)

amphicentricus

mindkét szélén lévő középpontba összefutó, pl. rete mirabile (az erek szétágazódnak, majd ismét egyesülnek ugyanazon érbe). (amphi- + gör: kentron, centrum)

ampho-

minkét oldali, körülvevő, kettős (gör: ampho, mindkettő)

amphocyta

szinomima: amphophil

amphophil

1. mind savi, mind bázikus festékek iránt affinitással rendelkező 2. Olyan sejt, amelyik könnyen felveszi a savanyú és a bázikus festéket egyaránt. (ampho + gör: philos, szeret)

amphotrop ~

Egy oncorna~, mely a temészetes gazdaszervezetében nem okoz betegséget, de a gazdaszervezetből és más fajokból származó szövettenyészetekben replikálódik.

amplificatio

1. erősítés, nagyobbítás 2. inger (pl. hallási, látási inger) erősségének növelése az érzékelés megkönnyítésére

amplifier (erősítő)

1. Olyan eszköz, amely a mikroszkóp nagyítását növelni képes. 2. Elektronikus szerkezet, amely a bemeneti jeleket fokozza, erősíti.

ampulla

(gen. ampullae) 1. valamely csatorna, vagy cső zsákszerű kidomborodása 2. üvegtartály injekciós oldatok számára (lat: ampulla, kétfülű korsó)

ampullaris

ampullával kapcsolatos

ampullaris ~

Tubai terhesség, amely a petevezeték közepe táján helyezkedik el.

ampullitis

Bármely ampulla gyulladása, de főleg a vas deferens tágult részének, vagy a Vater-ampullának a gyulladásos folyamatát jelöli. (ampulla + gör: itis, gyulladás)

amputált

Olyan személy, akinek valamely végtagját, vagy annak egy részét csonkolták.

amputatio

1. Egy végtagnak, vagy végtag egy részének, az emlőnek, vagy más testrésznek műtéti úton történő eltávolítása, csonkolása. 2. A fogászatban a fog gyökerének, vagy a pulpának, vagy a ganglionnak az eltávolítását jelenti. Módosító melléknévvel szokás jelölni, a fog mely részéről van szó (pulpa ~, gyökér ~). (lat: amputatio, nyesni)

amputatios ~

Syn traumás n.

amusia

Az aphasia egyik alakja, amely esetén a páciens nem képes zenét felismerni, vagy zenét szerezni. (gör: a-, fosztóképző + mousa, zene)

amyelia

A gerincvelő congenitalis hiánya, mely anencephaliával együtt fordul elő. (gör: a-, fosztóképző + myelos, velő)

amyeloid

A csontvelő hiányát jelzi, vagy azt, hogy maga a csontvelő nem vesz részt a vérképzésben. (gör: a-, fosztóképző + myelos, velő)

amygdala

(gen. amygdalae) A tonsilla cerebellit, valamint a lymphaticus tonsillákat jelenti (pl. pharyngealis, palatinalis, lingualis, laryngealis és tubalis). (gör: amygdalé, mandula)

amygdaloid

mandulára, illetve tonsillára emlékeztető (amygdala + gör: eidos, megjelenés)

amyl-

1. Ld. amylo- 2. pentil-, ld. amil

amylaceosus

keményítőszerű

hirdetés