Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

acrohyperhydrosis

kéz és láb fokozott verejtékezése

acrokeratosis

szaruréteg nodularis túlnövekedése kéz- és lábujjakon, ritkábban fülön és orron (gör: acro- + keras, szaru, -osis, állapot)

acromegalia

Az ~ olyan betegség, amelyet a fej, az arc, a kezek, és a lábfej fokozódó megnagyobbodása jellemez, mivel a növekedési hormon (somatotropin) túlzott mértékben termelődik. Szervek megnagyobbodása (organomegalia) és anyagcserezavarok is mutatkoznak, így pl. diabetes mellitus alakulhat ki. (gör: acro- + megas, nagy)

acromelalgia

Az ~ az alsó, ritkábban a felső végtagok rohamszerűen jelentkező, kipirosodással járó fájdalma. Szinonima: erythromelalgia (gör: acro- + melos, láb)

acromelicus

láb terminális részét illető (gör: acro- + melos, láb)

acromesomelia

törpeség egyik, autoszomális recesszív öröklődésű formája, amelyben a végtagok legdistalisabb szegmentuma érintett (gör: acro- + melos, láb, + -ia, állapot)

acrometagenesis

végtagok abnormális növekedése, amely deformitást okoz (gör: acro- + meta, mögöttes, + genesis, eredet)

acromi(o)-

acromionnal kapcsolatos

acromialis ~

SZIN acromion.

acromicria

kéz, v. láb abnormálisan kis méretével járó eltérés

acromioclavicularis

acromionnal és claviculával kapcsolatos; az ízesülést és a szalagokat jelzi a clavicula és a scapula között szinonima: scapuloclavicularis

acromioclavicularis ~

articulatio acromioclavicularis A clavicula acromialis vége és az acromion medialis széle közötti synovialis síkízület.

acromiocoracoidealis

szinonima: coracoacromialis

acromiohumeralis

acromionnal és humerussal kapcsolatos

acromion

vállcsúcs; a scapula csúcsának laterális vége, amely kiszélesedett, lelapult processusként a fossa gleoidalis fölé nyúlik; az ~ ízesül a claviculával és tapadást biztosít a musculus deltoideus és trapezius részére szinonima: processus acromialis (gör: akromion, akron, csúcs, + ómos, váll)

acromioscapularis

mind az acromionnal, mind a scapulával kapcsolatos

acromiothoracicus

szinonima: thoracoacromialis

acromyotonia

csak a végtagokat érintő myotonia, amely a kéz és láb specifikus deformitását idézi elő szinonima: acromyotonus (gör: acro- + mys , izom + tonos, tenzió)

acromyotonus

ld. acromyotonia

acroparaesthesia

1. egy, vagy több végtag paraesthesiája 2. éjszaka jelentkező paraesthesia a kezeken, főleg középkorú nőkön észlelhető; régebben a thoracalis kimenetben lévő elváltozásnak tulajdonították, ma viszont úgy tartjuk, hogy a csukló csatorna (carpal tunnel) szindróma része (acro- +paraesthesia)

acropetalis

csúcs felé erősödő

acrophobia

kóros iszonyodás, félelem a magaslatoktól (gör: acro- + phobos, félelem)

acroposthitis

fitymagyulladás

acropustulosis

pustulosus kiütések a kezeken, lábakon, gyakran a psoriasis egyik megjelenési formája

acroscleroderma

ld: acrosclerosis (gör: acro- + skleros, kemény + derma, bőr)

acrosclerosis

Az ~ az ujjak bőrének megvastagodása és keményedése, a lágy szövetek atrophiájával, a distalis ujjpercek osteoporosisával. Körülhatárolt alakja a Raynaud jelenségnek, amelyben progressiv systemás sclerosis mutatkozhat. Ld.: CREST-szindróma szinonima: acroscleroderma, sclerodactylia

acrosin

Az ~ spermiumokban található szerin proteáz, mely a petesejt zona pellucidáját oldja fel a megtermékenyítés során; specificitását tekintve a tripszinhez hasonlít.

acrosoma

spermidák Golgi-apparátusának módosulásából létrejövő, sapka alakú sejtorganellum, amely a spermium magjának elülső kétharmadát burkolja. Ezen sapkán belül olyan enzimek működnek, amelyek a spermium petesejtbe való hatolását segítik elő. (gör: acro- + soma, test)

acrosomalis ~

Az acrosomalis vesiculaban levő, egyetlen, glikoproteinben gazdag szemcse, amely a proacrosomalis szemcsék összeolvadásából jön létre.

acrotismus

pulzus tapinthatatlansága, vagy hiánya (gör: a- fosztóképző + krotos, pulzáló)

ACS

akut coronaria szindróma

ACT

aktivált alvadási idő

ACT

aktivált alvadási idő

ACTH

adrenocorticotrop hormon

ACTH

Az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődő adrenocorticotrop hormon rövidítése, mely szerepet játszik egyes mellékvesekéreg hormonok elválasztásának szabályozásában. Szinonima: corticotropin

ACTH-termelő ~

Hypophysis daganat, amely ACTH-t előállító, ált. basophil festődésű sejtekből áll; Cushing-kór, vagy Nelson-szindróma okozója lehet.

actin

Az ~ egyike azon fehérjéknek, amelyek az actomyosin komplexet alkotják, és az izmok működésében, a sejtmozgásban elengedhetetlen szerepet játszanak; fibrosus (F-actin) és globularis alakja (G-actin) van.

actin(o)-

sugár-; összetételekben: sugárzási, sugárszerű ld.: radio- (gör: aktis, sugár, fény)

actinicus ~

Syn photodermatitis.

actinicus ~

actinica premalignus heges bőrlaesio, amely az arc, a kezek napfénynek kitett területén mutatkozik idős, vékony bőrű egyéneken. A hyperkeratosis bőrszarvat képezhet (cornu cutaneum) és elszarusodó sejtes alacsony malignitású carcinoma fejlődhet ki a kezeletlen esetek kis részében.

actiniformis

sugár alakú (gör: aktis (aktin), sugár)

actinikus ~

ionizáló sugárzás, amely fotokémiai elváltozást okozhat filmeken, fényképeken pl.

actinium

(Ac) 89-es rendszámú elem, amelynek atomsúlya 227,05. Nincsen stabil izotópja, a természetben csak az uránium és a thorium bomlástermékeként létezik. (gör: aktis, sugár)

actinodermatitis

sugárzás okozta bőrgyulladás, pl. rtg-sugárzás ld: photodermatitis

Actinomycetaceae

Gram-pozitív, nem saválló, spórátlan, fakultatív anaerob baktériumok családja (actinomycetales rend), amelyek elágazódó, gombafonalra emlékeztető nyúlványokat képeznek. Ez a család az alábbi nemzetségeket foglalja magába: Actinomyces, Arachnia, Bacterionema, Bifidobacterium, Rothia genus.

Actinomycetales

A baktériumok egyik rendje, melyhez penészgombaszerű, pálcika, bot, vagy szalag alakú, elágazódásra hajlamos speciesek tartoznak. Ide sorolhatóak a Mycobacteriaceae, az Actinomycetaceae, a Streptomycetaceae és a Nocardiaceae családok.

actinomycoma

Az actinomyceták okozta granulomatosus szövetszaporulat. Ld. mycetoma (gör: actino- + mykés, gomba +oma, tumor)

actinomycosis

Elsődlegesen szarvasmarhák és emberek betegsége, amelyet az Actinomyces bovis okoz marhákban és az Actinomyces israelii valamint az Actinomyces propionica emberben. Mindezek az actinomyceták a száj és pharynx normális baktérium flóráját képezik, de képesek krónikus destruktív tályogokat, granulomákat előidézni, amelyekből viszkózus genny folyik, benne pici, sárgás szemcsékkel (kén granulumok) Emberben az ~ leggyakrabban a cervicofacialis területen (~ cervicofacialis), hasban (~ abdominalis), ill. mellkasban keletkezik (~ pulmonalis). (gör: actino- + mykés, gomba + osis, állapot)

actinomycoticus

actinomycosissal kapcsolatos

actinotherapia

1. sugaras gyógykezelés 2. dermatológia: ultraibolya fény terápia

hirdetés