Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

kontroll ~

Másik kísérlet ellenőrzésére használt módszer, az eredmények megerősítésére, vagy annak bemutatására, hogy mi történt volna akkor, ha a tanulmányozott tényezőt kihagyják.Ld kontroll.

kontrollált ~

Mechanikus vagy manuális úton létrehozott pozitív nyomás váltakozó alkalmazása a légutakban vagy azok körül lévő gáz(ok)ra, abból a célból, hogy gázok kerüljenek a tüdőbe spontán ventilatio hiányában. Syn kontrollált respiratio.

kontrollált mechanikus ~ (CMV)

Olyan mesterséges lélegeztetés, melynél minden belégzést a légútra gyakorolt pozitív nyomás biztosít. Syn állandó pozitív nyomású v., intermittáló pozitív nyomású v., intermittáló pozitív nyomású lélegeztetés.

konvencionális ~

Szokványos mellkasplasztika. Bordaresectio a mellkas befelé történő retractiojának elősegítésére, ezáltal a pleuraűr kisebb lesz. Empyema kezelésében végzik.

konvergens ~

Hasonló struktúrák evolúciós kifejlődése két vagy több, egymástól filogenetikailag igen távol álló fajnál, a környezet hasonlóságának hatására; pl. a rovarok, a madarak és a repülő emlősök szárnya.

konverziós ~

jellemzője szorongás helyettesítése somaticus jelekkel vagy tünetekkel, mint amilyen a vakság, süketség és a bénulás. Syn konverziós neurosis, konverziós reakció.

koponyatörés

A nekiütődés helyétől távol megjelenő törés jellemzi.

koponyaűr

A koponyacsontok által határolt, az agyat, az agyburkokat és a liquortereket magába foglaló tér. Syn intracranialis tér.

kopro-

L. copro-

KOR

Korsakov-psychosis

Koreai haemorrhagiás láz ~

Ld Hanta~.

körlégzési rendszerrel történő ~

Olyan inhalációs altatás, amelyben a légzési körbe széndioxid abszorbenst tesznek, és ezzel a kilélegzett levegőt és benne az altató gázokat zárt, vagy részben zárt térből visszalélegeztetik.

Korotkoff-~

A kollateralis keringést vizsgálja. Míg az aneurysma feletti aortarész komprimált, megmérik a distalis keringés vérnyomását. Ha az elég magas, a kollateralis keringés jó.

Korsakoff-féle ~

SZIN Korsakoff's syndrome.

kortikoszteroid kötő ~ (CBG)

Syn transzkortin.

kosár-

sejt 1. Terminalis axonjának elágazó nyúlványaival egy másik neuron sejttestét behálózó idegsejt. 2. Syn smudge sejt 3. Egyes nyálmirigyek, valamint a könnymirigy alveolusainak kiválasztó sejtjei alatt elhelyezkedő, elágazó nyúlványokat kibocsájtó myoepithelialis sejtek.

köszvényes ~

Húgysav és urátok lerakódása az ízületeket körülvevő fibroticus szövetekben, a külső fül porcban, a vesében vagy a köszvényes csomóban.

kötőszövet ~

Bármely, a kötőszövetből kiinduló daganat, pl. osteoma, fibroma, sarcoma.

kötöző csipesz

Sebkötözésre, necroticus szövetfragmentumok eltávolítására, kisebb idegen testek kivételére szolgáló csipesz.

középagy

Szin.: mesencephalon

középagyi hólyag

Szin.: mesencephalon

középagyi tegmentum

Szin.: mesencephalicus tegmentum

Középbél

1. a bélcsatorna középső része: distalis duodenum. vékonybél, és proximalis colon 2. az embrionalis bélcsatorna a fejbél és ősbél közötti része, ami eredetileg a peteburok felé nyitott

középdiastoles zörej

a szív elernyedésekor, az A-V billentyűk záródása, a második szívhang után kezdődő zörej, mint mitralis stenosis zörej esetén

középfül

Szin.: auris media, Lásd még cavum tympani

középkori krízis

középkorú egyén életében megtörtént események sorozatának egy szakasza, amikor a korábbi vagy azt követő eseményeken elmélkedik, beleértve a személyes, munkahelyi é szexuális elégedetlenséget

középső ujj

a harmadik ujj Szin.: digitus medius, tertius

közvetlen ~

Syn direkt ~.

Kr

kripton

kraurosis vulvae

a hüvely hámjának atrophiája és zsugorodása, gyakran társul a mélyebb szövetek krónikus gyulladásával, miként a lichen sclerosusban. (görög: krauros = száraz, törékeny)

kreatinin ~

A vizeletben ürülő kreatinin időarányos összmennyiségének számított értéke, a veseműködés épségét tükröző jellemző. Képlete: kreatinin clearance = vizelettérfogat (ml/24 óra) / plasma kreatinin szint (mg/dl) × 1440 perc/24 óra.

Krebs-~

Syn trikarboxilsav c.

Krebs-Henseleit-~, Krebs-ornitin ~, Krebs-urea ~

Syn karbamid c.

kringle (perecszerű)

bizonyos proteinekben kialakuló struktúra, amely egy nagyobb kacsba hajlik, amelyet diszulfid-kötések stabilizálnak. Fontos strukturális alakzat az alvadási faktorokban (német: Kringel = fürt)

kritikus

Az a szerv vagy élettani rendszer, amely egy sugárforrásból adott besugárzás során először éri el a megengedhető legmagasabb elnyelt sugárdózist a besugárzás dózisának növelése során.

kritikus ~

Az a hőfok, melyen felül a gázokat nagy nyomással sem lehet folyékony állapotba alakítani.

kromoszóma ~

a normális számtól, vagy morfológiától való eltérés a kromoszómákban, ill. az ebből eredő phenotypiás eltérés

kromoszóma ~

Kromoszóma aberráció, amely két homológ kromoszóma között alakul ki a nem egyenlő kereszteződésből álló szegmentumkicserélődés kapcsán. A kromoszóma pár egyik kromoszómája egy kis szegmentumot elveszít, míg a másik ezzel gyarapodik. A gyarapodó kromoszóma megkettőződött, míg az, amelyik elveszítette a szegmentumot, deléciót szenvedett.

kromoszómális ~

A kromoszóma egy részének mikroszkóposan bizonyítható vesztesége. Ld monoszómia.

krónikus ~

Olyan főleg az idegrendszert és a gastrointestinalis traktust érintő kóros állapot, amely rendszeres, toxikus mennyiségben fogyasztott alkoholos italok hatására alakul ki.

krónikus ~

köhögéssel, hypersecretioval, és fokozott köpetürítéssel járó betegség, gyakori a légút fertőzés, és/vagy a környezeti ártalom (por, mérgező gázok jelenléte stb.)

krónikus ~

az orrnyálkahártya destrukciójával, megvastagodásával járó krónikus gyulladás.

krónikus ~

fokozatos, esetleg több hónappal az átültetést követő ~.

krónikus ~

Régóta fenálló ~, a fekély alapján képződött fibrosus hegszövettel.

krónikus ~

Syn Gambiai ~.

krónikus ~

lassú, és alig észrevehető módon jelentkező ~, amely több héten, hónapon, vagy akár éven keresztül is fennáll/hat, természete enyhe és nehezen maghatározható, szövettanilag jellemzi a limfocita-, plazmasejt-, és hiszitocita infiltratio, a fibrosis és granulomaképződés.

krónikus aktív ~

Krónikus portalis gyulladással és progresszív májdegenerációval járó ~; a B vagy C ~ autoimmun mechanizmusú utóbetegsége. Syn posthepaticus cirrhosis.

krónikus atrophiás ~

A pajzsmirigy helyét rostos szövet foglalja el, idős embereknél a myxoedema leggyakoribb oka.

krónikus desquamativ ~

A gingiva ismeretlen eredetű, középkorú és idősebb nőkben előforduló elváltozása, melyre erythema, nyálkahártyaatrophia és hámlás jellemző, rendszerint égő érzéssel, valamint fájdalommal jár; a diagnózis felállításához általában biopsziára és direkt immunfluoreszcens vizsgálatra van szükség. Syn gingivosis.

krónikus obstruktív légúti betegség

COPD, a kiváltó októl független, élettanilag meghatározott krónikus légáramlási akadály miatt kialakuló tüdőbetegség/ek.

hirdetés