Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

LAB

tejsavbaktériumok

LAB

labetalol

LABAs

Hosszú hatástartamú béta2-agonista

LABC

helyileg előrehaladott emlőrák

label

jelöl, jelölés 1. Egy vegyülethez könnyen detektálható anyagot, pl. radionuklidot adnak, így a vegyület metabolizmusa követhető vagy a fizikai eloszlása megállapítható. 2. Az anyag, amit a vegyülethez adnak.

láb-font-secundum ~

A láb-font-secundum rendszer abszolút mérték~e.

labia

Labium többes számú alakja (ajkak).

labialis

1. Ajakkal vagy más labiummal kapcsolatos. 2. Ajakhoz közeli, ajakhoz tartozó. 3. Az ajkak segítségével képzett hangok egyike. (L.labium, ajak)

labialis ~

A Nuck-féle csatornán keresztüli ~.

labilis

Bizonytalan, ingadozó, változékony, nem fix. 1. Változásokhoz való gyors alkalmazkodásra képes, azaz aránylag könnyen változik. 2. A szérum hőmérséklet-emelkedésére érzékeny összetevői. 3. Egy elektróda, mely a testfelszínen mozog elektromos áram esetén. 4. pszichológia Szabad és kontrollálatlan érzelemnyilvánítás. 5. Könnyen eltávolítható, pl. egy hidrogénatom. (L. labilis, csúszni képes, fr. labor, pp. lapsus, csúszik)

labilitás

Bizonytalanság, kiegyensúlyozatlanság.

labio

- Ajak-. lásd még cheilo- (L. labium, ajak)

labiocervicalis

Nyakkal és ajakkal kapcsolatos; specifikusan a fognyak labialis vagy buccalis felszínével. (labio- + L. cervix, nyak)

labiochorea

Az ajkak krónikus spasmusa, amely akadályozza a beszédet. (labio- + G. choreia, tánc)

labioclinatio

A fogak a normálisnál közelebb helyezkednek el az ajkakhoz.

labiodentalis

Ajkakhoz és fogakhoz kapcsolódó; egyes hangok, melyek képzéséhez a fogakra és ajkakra egyaránt szükség van. (labio- + L. dens, fog)

labiogingival

A metszőfog distalis vagy mesialis felszínén a labialis határ és a gingivalis vonal találkozásával kapcsolatos.

labioglossolaryngealis

Az ajakhoz, nyelvhez és a gégéhez kapcsolódó; a bulbaris paralysis egyik fajtája, ahol ez a terület érintett. (labio- + G. glossa, nyelv, + larynx)

labioglossopharyngealis

Az ajakhoz, nyelvhez és a garathoz kapcsolódó; a bulbaris paralysis egyik fajtája, ahol ez a terület érintett. (labio- + G. glossa, nyelv, + pharynx)

labiograph

labiográf szerkezet, beszéd közben az ajkak mozgását rögzíti. (labio- + G. grapho, feljegyezni)

labiomentalis

Az alsó ajakkal és az állal kapcsolatos. (labio- + L. mentum, áll)

labionasalis

1. Kapcsolatban áll a felső ajakkal és az orral vagy mindkét ajakkal és az orral. 2. Olyan hang, ahol a képzés nasalis és labialis is.

labiopalatinalis

Az ajkakkal és a szájpaddal kapcsolatos.

labioplacement

ajakhelyzetű A normálisnál közelebb helyezkedik el az ajkakhoz, (pl. egy fog).

labioplastica

Az ajkak plasztikai sebészete. (labio- + G. plastos, formált)

labioversio

Egy elülső fog normális harapási vonaltól az ajkak felé eltérő rossz helyzete.

labium, gen. labii, pl. labia

1. syn ajak 2. Bármilyen ajakformájú képlet. (L.)

LABO

vastagbél

labor (ang.)

szülés a magzat és a méhlepény távozása a méhből. A szülés szakaszai: az első szakasz a tágulási szakasz, mely a méhösszehúzódások megindulásától a méhszáj eltűnéséig tart, a második vagy kitolási szakasz a méhszáj eltűnésétől a magzat megszületéséig, a harmadik vagy lepényi szak a magzat megszületésétől a méhlepény teljes távozásáig. (L. kínlódás, szenvedés)

labor ~'s

szülőfájások Ritmikus uteruskontrakciók, amelyek intenzitása, frekvenciája és időtartama - normális körülmények között - növekszik és a gyermek szülőcsatornán keresztül történő kitolását eredményezi.

laboratorium

vizsgálatok végzésére, kísérletekre, beavatkozásokra berendezett hely, ill. reagensek, terápiás, kémiai anyagok stb. előkészítésére. (középkori L. laboratorium, munkahely, fr.L. laboro, pp. -atus, dolgozni)

laboratóriumi ~

A secretumok, váladékok, vér és szövetminták kémiai, mikroszkópos, mikrobiológiai, immunológiai vagy patológiai vizsgálata.

labra

Labrum (ajak) többes számú alakja. (L.)

labrum pl. labra

1. Ajak. 2. Ajakformájú képződmény. (L.)

labyrinthectomia

A labirintus kimetszése, a labirintus működésének károsítása. (labyrinth + G. ektome, kimetszés)

labyrinthicus ~

Syn Meniére betegség.

labyrinthin-

labirintus- Bármelyik labirintushoz kapcsolódó.

labyrinthitis

A belső fül labirintusának gyulladása, szédülés és süketség kísérheti. syn otitis interna.

labyrinthotomia

A labirintus bemetszése. (labyrinth + G. tome, bemetszés)

labyrinthus

Anatómiai képződmény, számos egymással közlekedő sejtből és csatornácskából áll. 1. A belső fül, amely a félkörös ívjáratokból, a vestibulumból (tornácból) és a csigából áll. 2. Egymással közlekedő üregek, mint pl. a rostacsont oldalsó részén. 3. syn A veselebenyke kanyarulatos része. 4. Függőleges tesztcsövek csoportja, amelyeket alul vagy U vagy fordított U formájú csövek kötnek össze. Tenyészetekben használják mozgó és nem mozgó vagy mozgó és kevésbé mozgó organizmusok elkülönítésére (mint a colonbacilus typhoid formája), az előzők gyorsabban mozognak és messzebbre jutnak a csövekben, mint az utóbbiak.

labyrinthus eredetű ~

Syn vestibularis n.

LAC

Laktáz

LAC

laparoszkópos colectomia

LAC

balkamrai contractio

lacerált

Szakított, hasított, repesztett, tépett; egyenetlen szélű. (L. lacero, pp -atus, darabokra tép)

laceratio

1. Tompa trauma által okozott tépett vagy marcangolt seb. 2. A szövetek marcangolása. (L. lacero, pp -atus, szakít, darabokra tép)

lacertus

1. A felső végtag izmos része a váll és a könyök között. 2. (NA). Aponeurosis, izommal kapcsolódó kötőszövetes szalag, köteg. (L.)

Lachman ~

A ligamentum cruciatum anterius működésének zavarát vizsgálja. A térdet 20-30°-ra behajlítva, a tibia a femurhoz képest előre tér ki. A puha végződés és a 4 mm-nél nagyobb kitérés pozitív (kóros).

L-AC-kezelés

Cyclophosphamid, doxorubicin

lacrimal ~

könnytó A szem medialis szögletében található kis ciszternaszerű kötőhártyaterület, ahol a szemgolyó elülső felszínéről és a kötőhártyazsákból gyűlik össze a könny. syn lacus lacrimalis (NA).

hirdetés