Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

kolp-

l. colpo-

kolytic(us)

gátló hatást jelez (görög: kolyo = gátolni)

kombinált ~

Egyazon szemben zárt és nyílt zugú ~ jelenléte.

kombinált ~

Bipoláris fordítás, úgy, hogy az egyik kéz a hüvelyben, a másik kéz a hasfalon van.

komfort ~

A 28-30 °C közé eső hőmérséklettartomány, melynél meztelen testtel a hőegyensúly didergés vagy izzadás nélkül fenntartható; felöltözve ez a tartomány 13-21 °C közé esik.

kommunikáló ~

Azon típus, amikor a zavar a liquor cerebrospinalis felszívódásában van; a liquor áramlása az agykamrákban illetve átjutása a gerinccsatornába nem akadályozott.

komorbid

egyszerre több betegségben is szenvedő személy

kompenzáló ~

A n. tüneteinek kifejlődése, melyet anyagi vagy interpersonalis előny utáni vágy vagy annak reménye motivál.

kompenzált ~

esetében változás történt a bikarbonát koncentrációban, de a testnedvek pH-ja a normális határok között mozog. A respiratoricus ~ azzal kompenzálható, hogy fokozott mennyiségben képződik sav, vagy a vesék nagyobb mértékben választják ki a bikarbonátot; a metabolicus ~-t ritkán kompenzálja a szervezet hypoventillatioval.

kompenzált ~

a testfolyadékok pH-ja normális; a kompenzáció részben respiratorikus, részben renalis mechanizmusok révén következnek be

kompenzatórikus ~

Az adott régiót ellátó fő értörzs elzáródását követően kitágult kollaterális ereken keresztül zajló vérkeringés.

kompenzatorikus ~

Egy szerv vagy egy szerv- illetve szövetrész méretének megnövekedése, amikor annak többletmunkát kell végeznie vagy pótolnia kell az elpusztult szövetrész illetve szervpár másik tagjának munkakiesését.

komplement ~

A serumban az antigén-antitest kapcsolódás mellé a komplement is lekötődik, aminek következtében a komplementhez kötött reakciók végbemehetnek. Ezt követően mivel a komplement felhasználódott a továbbiakban már nem áll rendelkezésre egy második antigén-antitest reakcióban. Ez a második antigén-antitest rendszer indikátorként szerepel (vörösvérsejt + specifikus haemolizin) és ha a komplement már az első antigén-antitest rendszerben felhasználódott, a haemolysis nem jön létre. De ha a komplement az első rendszerben nem használódott el, akkor a második rendszer haemolyzál.

komplement ~

A komplement legkisebb mennyisége (legnagyobb hígítása), mely egy haemolysin ~ jelenlétében a vörösvértestek egy ~ének haemolysisét okozza.

komplement kemotaktikus ~

A komplement ötödik, hatodik és hetedik komponensének aktivált komplexuma (C5,6,7), amely képes a polymorphonuclearis leukocyták részére kemotaktikus ingert szolgáltatni.

komplementer ~

Valamely szerv vagy szövet egy részének méretbeli növekedése, hogy kitöltse a szerv vagy szövet más részének elpusztulásakor keletkező teret.

komplementer ~ (cDNS

) 1. Olyan egyspirálú DNS, amely a messenger RNS-hez viszonyítva kiegészítő (komplementer) jellegű. 2. Olyan DNS, amely a mRNS hatására szintetizálódott a reverz transzkriptáz által.

komplement-fixációs ~

Immunológiai ~, célja egy bizonyos antigén vagy antitest jelenlétének megállapítása, amikor az egyik biztosan jelen van. A vizsgálat alapja, hogy az antigén és specifikus antiteste jelenlétében a komplement "lekötődik".

komplement-kötő ~

Olyan ~, amely a szenzitizáló antigénnel kapcsolódik, és a kötődése aktiválja a komplementet, majd ez a sejt lysisét idézi elő.

komplett ~

szinonima: agglutinin

komplett ~

Bármely antigén, amely antitestképződést idéz elő, amellyel in vivo és in vitro egyaránt reagál, ebben különbözik az inkomplett antigéntől (hapténtől)

komplett ~

Olyan antitest, amely az erythrocytákat agglutinálja, ha azok sóoldatban, vagy proteinoldatban vannak szuszpendálva.

komplett ~

Teljes fogmű. A természetes fogsor pótlására szolgáló, a mandibula és a maxilla alakjához idomuló fogprotézis.

komplett ~

Mindkét végén nyitott ~.

komplett ~

Olyan indirekt lágyék~, amelyben a ~tartalom beterjed a tunica vaginalisba.

komplett ~

a transzferált genetikus fragmentum teljes egészében integrálódik a recipiens baktérium genomjába.

komplett analis ~

belső és külső nyílása is van.

komplex ~

Olyan odontoma, amelynek elemei véletlenszerűen elhelyezkedve nem alkotnak fogat.

komplex partialis

~ A reflex epilepsia egy formája, melynél a rohamot speciális sensoros inger váltja ki, mint pl. bizonyos visualis mintázatok.

kompressziós ~

A csigolyatestek magasságának csökkenésével járó törés, amelyet okozhat trauma, de lehet patológiás törés is. Gyakori helye a thoracalis és a lumbalis gerincszakasz. Gyakran osteoporosis következménye.

kompressziós ~

Gócos idegsérülés, mely az ideg egy meghatározott részére hosszantartóan ható vagy külső, illetve belső eredetű nyomás hatására keletkezik.

kompressziós ~

Az ideget ért külső kompresszió miatt bekövetkezett p.

kompressziós ~

Borogatás. Körfogati rugalmas drenálás, kötözés vagy méretre készült ruha, égések, lymphoedema, oedema vagy vénás pangás területére nyomás gyakorlása céljából.

koncentrikus ~

A szív vagy más üreges szerv falának megvastagodása, az üreg befogadóképességének jelentős csökkenésével.

koncentrikus ~

az osteon központi csatornáját körülvevő csontrétegek egyike. syn Havers ~.

koncentrikus ~

Izom megrövidülése, melynek során az izom az ellenállással szemben egymáshoz közelíti tapadási pontjait.

koncepciós ~

PSZICHOLÓGIA Egy tevékenységen vagy szándékon alapulva elvont gondolatok alkalmazásával a tanulás megértése és arra adott válasz.

kongruens ~

tartalma megfelel az egyén hangulati állapotának.

koniocortex

az agykéreg azon régiója, amelyet igen erősen fejlett belső granuláris réteg jellemez (4. réteg). Az agykéreg ezen típusa a vizuális kéregterület primer szenzoros area 17-ben, a szomatikus szenzoros cortex area 1-3-ban és az auditoricus cortex area 41-ben található. L. cerebral cortex. (görög konis = por, latin cortex = kéreg)

konjugált ~

antitestek termelődését képes kiváltani, ha kovalens kötéssel kapcsolódik egy fehérjéhez.

konjugált ~

N., melyben a két szem együtt mozdul azonos irányba.

konjugált ~

másképpen direkt ~ˇ

konjugált ~

Más molekulához vagy molekulákhoz (nem aminosav természetűekhez) nem só formájában kapcsolódó p.. LÁSD MÉG prosthetic group. Vö. simple p.

konkurens ~

A fertőtlenítő szert, miután a fertőző kórokozó elhagyta a szervezetet azonnal vagy közvetlenül a fertőző anyaggal szennyezett tárgyak levetése után adják.

könny ~

Conjunctiva-irritatiot és profus könnyezést kiváltó ~, mint pl. aceton, benzénbromid, xilol. Ld mint lacrimator.

könnycseppsejt

Syn dacryocyta.

könnyű-pépes ~

Folyékony-pépes ételekből álló normál étrend olyan személyek részére, akiknek rágása vagy nyelése nehezített. Az ételek ízesítése, fűszerezése, elkészítése nincs szabályozva.

kontakt ~

szinonima: allergiás kontakt dermatitis

kontakt típusú ~

Kontakt d.-re vagy ekzemára emlékeztető, de oralisan bevitt antigén, legtöbbször gyógyszer okozta bőrgyulladás, és eloszlása eléggé szétszórt, illetve álalános.

kontakt-~

Az ajkak irritáló vagy allergizáló hatású anyag (pl. ajakrúzs) okozta gyulladása.

hirdetés