Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

kivehető részleges ~

A részlegesen foghiányos állkapocsra és a még megmaradt fogazatra épülő, a szájból könnyen kivehető fogmű. Syn kivehető híd.

kivezetőcső nélküli ~

Belsőelválasztású mirigyek. Syn endocrin m.

kizárásos ~

A beteg bizonyos tünetei alapján felmerülő betegségek közül a legvalószínűbb diagnosztizálása, bár egyértelmű bizonyíték nem áll rendelkezésre.

KKR, CBR

komplement-kötési reakció (magyar)

Klebsiella

aerob, illetve fakultatív anaerob, nem mozgó, spórát nem képező baktériumok egy neme (az Enterobacteriaceae családhoz tartozik). Gram-negatív, tokos pálcák, amelyek egyenként vagy párosával fordulnak elő, de képezhetnek rövid láncot is. Ezek a mikroorganizmusok acetil-metilkarbinolt, valamint lizin-dekarboxilázt vagy ornitin-dekarboxilázt termelnek. Általában a zselatint nem tudják elfolyósítani. Képesek a citrátot és a glukózt egyedüli szénhidrátforrásként hasznosítani. Az idetartozó mikroorganizmusok lehetnek patogének és apatogének is. Az emberi légző, emésztő és urogenitalis rendszerből mutathatók ki, de jelen vannak a talajban, a vízben és a gabonaszemen is. A species típusos tagja a K. pneumoniae.

Kleihauser-Betke ~

A foetális sejtek koncentrációjának meghatározása az anyai keringésben.

kleptomania

az indíték ellenőrzésének zavara, amelyet kóros lopási kényszer jellemez (görög klepto = lopni, mania = elmezavar).

kleptomaniákus

azon személy, aki kleptomániában szenved.

klinikai ~

(1) A ~nak az orvosi gyakorlatban előforduló bármelyik területe, amelyik a páciens kezeléséhez tartozik. (2) A ~-nak az a részterülete, amelyik a kémia, az immunhematológia, a mikrobiológia, a parazitológia, az immunológia, a hematológia és más, a betegség diagnosztizálásához szükséges területek elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozik.

klinikai ~

A betegség jeleiből és tüneteiből származó diagnózis.

klinikai ~

~i betegségek megelőzésével, diagnózisával, prognózisával és kezelésével foglalkozik. Vö orvosi ~.

klinikai ~

Egészség. Nyilvánvaló betegség hiánya vagy szubklinikus előjeleitől valómentesség.

klinikai ~

anatómiai ismeretek klinikai alkalmazása a diagnózis és a terápia céljára

klinikai ~

Lázmérő. Kicsiny, öníró ~, mely egy egyszerű, higannyal töltött, fokbeosztású cső, amit általában a testhőmérséklet mérésére használnak.

klón ~

Autonóm módon replikálódó plazmid vagy fág olyan régiókkal, melyek nem lényegesek a baktériumban való propagációhoz, és amelybe idegen DNS épülhet be; ez az idegen DNS replikálódhat és propagálódhat, mintha a vektor normális komponense lenne.

klónszelekciós ~

Azt állítja, hogy minden lymphocytának membránhoz kötött immunglobulin receptorai vannak, melyek egy bizonyos antigénre specifikusak, és ha a receptor le van foglalva, a sejt proliferáció oly módon történik, hogy létre jön az antitestet képző sejt (plazma sejt) klón.

kloroformizmus

Kloroform rendszeres belehelése, illetve az ennek következtében jelentkező tünetek.

Klumpke-féle~

A brachialis születési p. egy típusa, amelyben az alkar és a kéz (az ulnaris által beidegzett összes izom, valamint a radialis és medianus által beidegzett distalisabb izmok) izmai bénulnak a plexus brachialis alsó törzsének vagy a C8 és a Th1 gyökök laesiojának következtében.

knee (térd)

(1) Szinoníma: genu. (2) Bármely olyan struktúra, amely behajlított térdre emlékeztet.

knee ~

térdfekvés LÁSD breech ~

knee ~, térdízület

Egy összetett, synovialis tojásízület, amely a femur és a tibia condylusai közötti ízületből, a közbehelyezett ízületi meniscusokból (semilunaris porcok), valamint a femur és a patella közötti ízületből áll.

kneecap (térdkalács)

Szinoníma: patella.

kneechest ~

térd-mellkas ~ Hasonfekvő helyzet, amelyben a test a térdeken és a mellkas felső részén támaszkodik. Nőgyógyászati és rectalis vizsgálatoknál használt fektetés. SZIN genupectoralis ~

kneeelbow ~

térd-könyök ~ Hasonfekvő helyzet, amelyben a test a térdeken és a könyökökön támaszkodik. Nőgyógyászati és rectalis vizsgálatok és műtétek során használt fektetés. SZIN genucubitalis ~

knitting (csontok összeforradása)

a tört csontok végeinek egyesülése, illetve a sebszéleken alkalmazott varrat

knock-knee (X-láb)

Szinoníma: genu valgum.

knot

(1) Megcsomózása két fonálnak, két szalagnak, suturának stb. oly módon, hogy spontán ne tudjanak szétválni; vagy pedig hasonló összecsomózása tovafutó módon a fonálnak. (2) Anatómia vagy patológia terminusaként csomó, ganglion, körülírt duzzanat, amely (nyirok)csomóra emlékeztet.

knuckle

(1) Egy ujj ízülete, amely előemelkedik, amikor a tenyér ökölbe van szorítva, főleg a metacarpophalangeális ízületre mondják. (2) Hurok vagy kacs a bélen, mint herniában.

knuckle ~'s

ujjízületi p. 1. Egy autoszomális domináns jellegzetesség, amely bőrmegvastagodásokkal jár a phalaxok kapcsolódásainak proximális része felett. Néha leukonychiával és süketséggel vagy Dupuytren-kontraktúrával is társul. 2. Callusképződési reakció az erre prediszponált egyénekben, valamint munkahelyi ártalom és szándékos önsértés eseteiben.

KOA

Térd osteoathritis

köb~

Egyszerű epithelium, melynek sejtjei függőleges átmetszetben kocka alakúnak látszanak, felszíni nézetük pedig sokszög alakú.

köb~ (cm3)

A liter századrésze, 1 milliter.

Kocher-féle érfogó

Elágazó lemezű fogó, mely a fogó lemezét egy gumival bevont gáton fixálja, így a lemezek elválasztása lehetővé teszi, hogy a legszélesebb buccolingualis fog körvonalán is áthaladjon.

Koch-féle ~

Koch bacillus.

Kock-~

Megkettőzött ileumkacsból rezervoárral és billentyűs nyílással kialakított kontinens ileostoma.

kognitív ~

Felismerés~. A pszichoterápia eljárásai közül az, amelyik a vezetett ön-feltárást, az ön-kép kialakítását, a beteg saját nevelését, a szimbolikus modellképzést, valamint a határozottan feltárt megismeréseket, a kezelés fő elveként használja.

kognitív ~

Megértési d. Motivációs állapot, amely akkor alakul ki, ha a személy magatartása, érzékelése és az ezekhez történő hozzáállása egymással nincs összhangban, pl. az afroamerikaiak utálata, ugyanakkor Martin Luther King iránt érzett bámulat.

koilocyta

elszarusodott sejt, gyakran kettős maggal és perinukleáris hálóval. Jellegzetes condyloma acuminatum esetén. (görög koilos = üres)

koilocytosis

perinukleáris vakuolizáltság. L. koilocyta.

koilonychia

a körmök abnormális alakja, a külső felszínük konkáv. Gyakran vashiányt vagy olajjal történt foglalkozási érintkezést sejtetnek. Szinoníma: kanálköröm. (görög koilos = üreges, onyx, onych = köröm)

koleszterin ~

Az emboliát egy kifekélyesedett atheromás plakkból származó lipid törmelék okozza, mely általában egy nagy artériából kisebb artériás ágakba kerül; rendszerint kicsi és ritkán okoz infarctust.

kolinerg ~

Azok az idegrostok, amelyek egy másik ideg- vagy izomsejtre, illetve mirigysejtre közvetítik az impulzust az acetilkolin transzmitter révén.

kolineszteráz ~

az acetilkolin lebontásának gátlásával ható szerek (motoneuron betegségek, myasthenia gravis kezelésére.)

kollagén ~

Változó, 1-12 µm átmérőjű, fibrillumokból álló individuális ~. Maguk a rostok kötegekbe rendeződnek, elágazódnak, hosszuk meghatározhatatlan. Kémiai összetételüket tekintve a rostok glikoproteinekből és kollagénból (ez főzéskor zselatint szolgáltat) állnak. Ezek képezik az ínak, az aponeurosis és a szalagok szabálytalan kötőszövetének alapvető elemeit, de ezek alkotják a porc- és a csontszövet az alap matrixát is. Syn fehér ~.

kollaterális ~

Az adott régiót ellátó fő értörzs elzáródását követően a kisebb éranastomosisokon keresztül zajló vérkeringés.

kollateralis ~

Megnövekedett véráramlás a gazdag kollateralis ércsatornákon keresztül, amikor az adott testrész fő artériájában a keringés leállt.

kolloid ~

Kémiai vagy termikus változás következtében az elfolyosódásnak ellenálló kolloid.

kolloid ~

Olyan struma, melyben a folliculusok térfogata jelentősen megnő, ez az epithelium nyomás hatására atrophizál, így a tumorban a kocsonyás állomány dominál.

kolloid ~

A mucoid d.-hoz -amelyben besűrűsödött az anyag- hasonlít.

kolónia-stimuláló ~ (CSF)

A myeloid sejtvonal differenciálását szabályozó glikoproteinből álló növekedési faktor.

hirdetés