Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

jugalis

járomszerű 1. összekötő; öszekapcsolt. 2. Az os zygomaticusra vonatkozó. (L. jugalis, egymáshoz kapcsolt, fr. jugum, járom)

jugalis ~

SZIN jugale.

jugularis

nyaki. 1. a torokra vagy a nyakra vonatkozik, 2. a jugularis vénákra vonatkozik, valamint maga 3. a vena jugularis. (L. jugulum, torok)

jugularis ~

Vénás pulzus, ami a nyak jugularis vénáin, általában a mély jugularis vénákon észlelhető.

jugularis glomus ~

Syn chemodectoma.

jugulodigastric ~

nodus lymphaticus jugulodigastricus. A mély lateralis nyirokcsomócsoport prominens tagja a musculus digastricus alatt és a vena jugularis interna előtt helyezkedik el, a garat, a szájpadmandulák és a nyelv nyirokerei ömlenek ide.

jugulo-omohyoid ~

nodus lymphaticus juguloomohyoidus A mély lateralis nyaki nyirokcsomócsoport tagja, mely a musculus omohyoideus középső ina fölött és vena jugularis előtt helyezkedik el; a submentalis, submandibularis és mély elülső cervicalis nyirokcsomók nyirkát vezeti más mély nyaki nyirokcsomók felé.

jugulum

nyak, torok, a nyak középső részén, a nyak és a test találkozásánál elhelyezkedő bemélyedés, melyet a ferde nyakizmok határolnak.

jugum,

juga járom, jármok 1. Két adott pont összekapcsolása kiemelkedés vagy barázda által. SYN yoke. 2. Nőgyógyászati fogók bizonyos fajtája. (L. járom)

juice

nedv 1. Az állat vagy növény szövet közti folyadéka. 2. Emésztőnedv. (L. jus, baktérium-táptalaj)

junctio

csatlakozás, egyesülés SYN junctura (2).

junctionalis ~

A basalis sejtsorban, az epidermis és a dermis közötti junctionál elhelyezkedő naevussejt-fészkekből álló anyajegy, megjelenésében enyhén kiemelkedő, kis, sima, szőrzettel nem borított, pigmentált (barna vagy fekete) tumor.

junctionalis ~

A gingiva-tasak alapjánál található, fogfelszínhez tapadó hámsejt-gallér és ~ alatti kötőszövet.

junctionalis ~

az AV (pitvarkamrai) junctioban képződő ~

junctura

csatlakozás, ízület 1. SYN joint. 2. Főleg a csontokra vagy porcokra vonatkoztatva két felszín, vonal vagy pont egyesülésének helye. SYN junction, juncture. (L. egy kötés)

jungi ~

A pszichopatológia és pszichoterápia gyakorlatának elmélete, C. G. Jung téziseihez kapcsolódik. Összefoglalja az emberi lét szimbolikus természetét, és amelyik a freudi p-től elsősorban abban különbözik, hogy kisebb hangsúlyt helyez az ösztönös (szexuális) késztetésekre. SZIN analytical psychology.

jungiánus

Jung-i, az a pszichológiai rendszer vagy pszichoanalitikus gyógymód, amelyet Carl Gustav Jung fejlesztett ki.

juntura

csatlakozás, csatlakozó rész SYN junctura (2).

JUVE

v. jugularis

juvenilis ~

Serdülőkori degeneratív periodontium-betegség, amelyben a periodontalis destrukció aránytalanul nagyobb, mint a szomszédos fogakon fellelhető lokális irritáló faktorok. Gyulladásos folyamatok követik egymást, amelyek csontkárosodást, a fogak vándorlását és foghúzásokat eredményeznek. Két formája ismert: 1) lokális, amelyben a károsodás csak a metsző és az első moláris fogakat érinti; 2) generalizált, amely az összes fogra kiterjed. SZIN periodontosis.

juvenilis ~

Justo minor ~, amelyben a csontok vékonyak.

juvenilis myoclonusos ~

Öröklődő epilepsia szindróma, mely típusosan a korai serdülőkorban kezdődik és jellemzői a kora reggeli myoclonusos rángások, melyek generalizált tonusos-clonusos rohamba mehetnek át.

juvenilis spinalis muscularis ~

Lassan progrediáló, a proximalis izmokon megnyilvánuló gyengeség és sorvadás, amely gyerekkorban, rendszerint a 2-17 éves életkor között a gerincvelő elülső szarvában lévő motoros neuronok degenerációjával veszi kezdetét. Autoszomális recesszív módon öröklődik.

juxtacrin

A hormonhatásnak az a módja, amelynél az effektort termelő sejt közvetlen kontaktusban van a megfelelő receptort tartalmazó sejttel. (L. juxta, közel, + G. krino, elkülöníteni)

juxtaepiphysealis

az epiphysis melletti Az epiphysishez közel lévő vagy ahhoz kapcsolódó.

juxta-esophageal pulmonary ~'s, juxta-esophageal ~'s

nodi lymphatici juxtaoesophagealia pulmonaria, nodi lymphatici juxtaoesophagealia. A posterior mediastinalis nyirokcsomócsoportba tartozó, a nyelőcső két oldalán található nyirokcsomók, melyek a nyelőcsőből és a tüdőből vezetik el a nyirkot.

juxtaglomerularis

glomerulus melletti, a veseglomerulushoz közel levő vagy ahhoz kapcsolódó.

juxtaglomerularis ~

A juxtaglomerularis sejtekben levő osmophil, secretios sz., renint tartalmaz.

juxtaglomerularis sejt

A glomerulus vascularis pólusán található, renint termelő sejtek, melyek a juxtaglomerularis apparátus alkotórészei. Elsősorban az afferens arteriola falából származó, módosult simaizomsejtek.

juxtalocortex

Az isocortex és az allocortex közötti agykéregrégiók összefoglaló elnevezése.

juxtapositio

melléhelyezés Egymás mellé helyezés állapota. LD MÉG appositio, (L. juxta, közel, + positio, elhelyezés, fr. pono, tbsz. positus, helyezni)

JVBC

v. jugularis vénakatéter

K

(1). Kálium (potassium (angol); phylloquinon (K vitamin) ; Kelvin. (2). lysine; optikában a szaruhártya rigiditásának koefficiense. (3). Kontaktlencse illesztésekor a corneacsúcs leglaposabb meridiánjának görbületi sugara.

k

kiló

k

konstansok jelölése. L. constant.

K-~

A fillokinon biológiai aktivitásával rendelkező vegyületek gyűjtőneve; zsíroldékony, hőstabil vegyületek, melyek a lucernában, a sertésmájban, a halételekben, valamint a növényi olajokban találhatók meg, és esszenciálisak a normális mennyiségű prothrombin termelődéséhez.

K1-~

Syn phylloquinon.

K2-~

Syn menaquinon-6.

KAB

tudás, attitűd, viselkedés

kábel ~

Sokrészes idegfonat ~, az axonregeneratio útjának előkészítésére.

kábítószer ~

Magatartási, pszichés jellemző, a gondolkodásban mutatkozó kóros elváltozás, amely valamilyen kábító jellegű anyaghoz történt hozzászokás vagy attól történő elvonás kapcsán mutatkozik.

kacs ~

A diuretikumok egyik osztálya (pl. furosemid, etakrinsav), mely oly módon fejti ki hatását, hogy nemcsak a proximalis és a distalis tubulusban, de még a Henle kacsban is megakadályozza a nátrium és a klór visszaszívódását.

KAD

Korsakov-amnesia

KAF

killer-T sejt aktiváló faktor

kak-, kako-

L. caco-

KAL

Térd-boka távolság

kal-, kali-

káliummal kapcsolatos (potassium); gyakran helytelenül kalio-ként fordul elő (L. kálium, potassium)

kala azar

Szinonímája visceralis leishmaniasis (hindu kala = fekete, azar = méreg).

kalaemia

kálium jelenléte a vérben

kalcifikáló ~

kalciumsók lerakódásával járó gyullaadás

hirdetés