Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

karyopyknosis

a többrétegű elszarusodó laphám esetén a felületi vagy az elszarusodott sejtek jellemzője. A mag zsugorodik, a kromatin pedig strukturálatlan masszába kondenzálódik (görög: pyknos = vastag, zsúfolt, osis = állapot)

karyorhexis

a mag fragmentálódása, amely állapotban a kromatin szabálytalanul oszlik el a citoplazmában. A necrosis stádiuma, amelyet a karyolysis stádiuma követ (görög rhexis = ruptura, hasadás)

karyosoma

kromatintömeg, amely interfázisban a sejtmagban látható, a kromatin-filamentumok sűrűbb zónáját alkotja

karyotypus

egy adott sejt vagy sejtvonal kromoszomális jellegzetessége, a metafázisban lévő kromoszómák szisztémás elrendezése, amelyet fotomikrográfiás felvételen egyetlen oszló sejt magjában lehet látni, ha a kromoszómákat párokba rendezzük nagyságuk, valamint a centromera helyzete szerint (görög typos = modell)

KAs

ketosavak

kaszáló ~.

Fotoallergiás reakció, amelyet furocumarint tartalmazó növényekkel történő kontaktus vált ki. Gyakran fordul elő napozás után. Syn phytophlyctodermatitis.

kat

katalysis, katalitikus

kata-

másképpen cata- lefelé a jelentése (görög kata = lefelé)

katal

(kat) a katalitikus aktivitás egysége, annak az enzimnek a mennyisége, amely 1 mol szubsztrátum 1 másodperc alatti átalakulását katalizálja

kataton ~

stuporral, negativizmussal, merevséggel, speciális pózokban való szoborszerű állapottal jellemezhető forma.

katéter ~

Összetekeredett féreg alakú thrombocyta és fibrin aggregátumok keltkezése a katéteren vagy a vezető dróton érkatéterezés közben; a katéter embolisatioja.

kc

kilociklus

kcal

kilokalória

KCT

: (kaolin clotting time) kaolin alvadási idő

KED

térd nyújtási károsodás

KEF

térd extensio/flexio

kefe~

a sérült vagy érintett felületről finom kefével történő mintavétel

KEH

keratosisos epithelialis hyperplasia

kehelysejt

Az apicalis régióban felgyülemlő, nagy mennyiségű nyáktartalmú secretoros granulumtól distendált, emiatt kehelyhez hasonlatos hámsejt. Syn pohársejt

kék ~

Kékes színárnyalatú, coronalis elhelyezkedésű ~

kék ~

Syn e. B.

kék gumi-hólyag~-ok

Szindróma, melyet kiemelkedő, könnyen összenyomható, vékonyfalú, a bőrön és a tápcsatornában elhelyezkedő haemangiomatosus csomók jellemeznek; a bélben lévő elváltozások perforálhatnak és vérzést okozhatnak.

kék, boltozati ~

1. A fornix vaginaeban rekedt menstruatios vérből képződött vagy endometriosis talaján kialakult apró, sötétkék színű, a nyálkahártyából előemelkedő elváltozások. 2. Az emlőmirigy fibrocystás emlőbetegségben kialakuló, benignus retentios cystája, melynek halványsárga, folyékony bennéke a környező rostos kötőszöveten áttűnve kék színű.

KELA

kinetikus „enzyme-linked immunosorbent assay”

keloid

szilárd, noduláris, gyakran vonalas hyperplasticus hegszövet, amelyben szabálytalan kollagén rostnyalábok észlelhetők. Megtalálható a dermisben, rendszerint trauma, műtét, égés vagy súlyos bőrbetegség kapcsán (görög kélé = tumor, (vagy kelis folt), eidos = megjelenés)

keloidképző ~

Syn keloid acne.

keloidosis

multiplex keloid

keloplastica

a heg, illetve keloid műtéti eltávolítása (görög plastos = alakított)

Kelvin

Lord William Thomson skót fizikus, 1824-1907. L. kelvin, K fokbeosztás

kelvin (K)

termodinamikai hőmérsékletegység, a víz fagyáspontjának 1/273.16 részével egyenlő. L. még Kelvin hőmérsékleti skála (Lord Kelvin)

kemény ~

Necrosis nélküli ~.

kémiai

~ Epének, béltartalomnak vagy hasnyálnak a szabad hasüregbe kerülése által okozott ~ A folyadék alkotórészei kémiai elváltozást, sokkot és peritonealis exsudatumot okoznak.

kémiai ~

Syn latens d.

kémiai ~

Kémiai reakció által felszabadított vagy elnyelt energia, mint pl. a szén oxidációja vagy egy kémiai összetevő képződése közben elnyelt energia.

kémiai ~

Olyan anyag, amely a méreggel kapcsolódva azzal ártalmatlan vegyi anyagot képez.

kemoterápiás ~

a minimális hatásos dózis és a maximálisan tolerált dózis aránya.

Kemp ~

1978-ban David Kemp által észlelt jelenség, miszerint az otoacusticus emissziók a normális cochleaban spontán vagy akusztikus ingerek hatására jönnek létre. Ld otoacusticus emisszió, az emisszió címszónál.

Kendall

L. Abell-Kendall módszer

keno-

L. ceno (3) (görög kenos = üres)

képesség ~

A foglalkozásra vonatkozó intelligencia ~, minek segítségével megállapíthatók a vizsgált személy képességei, tehetsége és gyakorlottsága. Különösen alkalmas a pályaválasztás vizsgálatára.

kerat

, L. kerato-

keratán-szulfát

a szulfatált mukopoliszacharidák egyik típusa, amelyet a porcban, csontban, kötőszövetben, corneában, aortában, az intervertebralis discusban lehet találni. Felhalmozódása jellemző a Morquio-szindrómára. Szinoníma: kerato-szulfát

keratectomia

a cornea refrakcióját megváltoztató műtét. A cornealis stroma félhold alakú darabját eltávolítják és a cornea sebét szuturázzák. Ez az eljárás a corneát meredekebbé teszi és a tengelyben a nagyítását növeli (görög: ektomé = kimetszés)

keraticus

Szinoníma: szaru- (görög keras = szaru).

keraticus ~

keratikus precipitátumok Gyulladásos sejtek a cornea endotheliumán.

keratin

scleroprotein vagy albuminoid, amely a szőrzetben és a körömben található; relatíve nagy mennyiségben tartalmaz ként, a gyomornedvben oldhatatlan. Gyakran tabletták bevonására használják, ha azt akarják, hogy csak a vékonybélben oldódjék ki belőle a hatóanyag.

keratin ~

A centrális keratinizáció központja, amelyet kóros squamosus sejtek vesznek körül. A squamosus sejtes karcinomában fordul elő. SZIN epithelial p.

keratin ~

Szarut tartalmazó hámcysta.

keratinázok

hidroláz enzimek, amelyek a keratin hidrolízisét katalizálják.

keratinizáció

keratinképződés vagy szaruréteg kialakulása; de használják annak kifejezésére is, hogy a keratin idő előtt képződik. Szinoníma: cornificatio.

hirdetés