Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

jejunum

éhbél. A vékonybél duodenum és ileum közötti, kb. 8 láb (kb. 7,30 m) hosszú szakasza. A jejunumot az különbözteti meg az ileumtól, hogy proximálisabban fekszik, nagyobb az átmérője, vastagabb a fala, plica circularisai fejlettebbek, magasabbak, jobban is erezett (megjelenésében pirosabb), mint az ileum. A jejunalis artériák kevesebb artériás ívet és hosszabb vasa rectát alkotnak. (L. jejunus, üres)

jelly

gél, kocsonya Félszilárd, kocsonyás anyag, mely általában a zselatin valamely formájának vizes oldatából áll. (L. gelo, fagyni)

jellyfish

medúza Tengeri tömlőbelűek (Coelenteratae), beleértve néhány mérgező fajtát; a toxint a tapogatókon levő csalánszervekkel fecskendezik a bőrbe, vonalas csalánkiütést okoznak.

jelző csomó

Virchow-féle nyirokcsomó. Egy tömött, megnagyobbodott, ezáltal a bőrfelszínen tapintható supraclavicularis nyirokcsomó, főleg bal oldalon; az ilyen nyirokcsomót azért nevezik így (jelző), mert első jele lehet valamelyik zsigeri szerv rosszindulatú daganatos elváltozásának.

jerk

reflex 1. Egy váratlan rántás. 2. SYN deep reflex.

jet

fúvás Igen gyors véráramlású terület közvetlenül egy érszűkület mögött.

jet ~

Fúvókás porlasztó; folyadék kisebb részecskékre porlasztásához levegőt vagy gázt használó készülék.

jet lag

időeltolódás A normális circadian ritmus felborulása, amelyet a számos időzónán át haladó szubszonikus vagy szuperszonikus utazást eredményez. Fáradtsághoz, ingerlékenységhez és funkcionális zavarokhoz vezethet.

JEV

japán encephalitis vírus

JIA

juvenilis idiopathiás arthritis

jigger

homoki bolha, fekélybolha A Tunga penetrans köznapi neve. LD MÉG chigoe.

JLP

juvenilis laryngealis papillomatosis

JM

josamycin

JMC

m. termporomandibularis kontrakció

JMES

juvenilis myoclonusos epilepszia

JMS

Mérőskála: joint mobility scoring

JNPA

Ízületi fájdalom

JOAG

Gyermekkorban kezdődő nyílt zugú galucoma

jobb Tawara-szár blokk

a szív ingerületvezető rendszerében létrejövő vezetési blokk, mely megakadályozza, hogy a szívizom minden területe ritmusosan,egyszerre húzódjon össze.

jobb-bal ~

A test két oldalának azonosítási folyamata, amely megkülönbözteti a jobboldalt a baloldaltól.

jobboldali colon ~

A colon ascendens és transversum közötti kanyar. Syn flexura coli dextra, ~ hepatica.

JOD

gyermekkorban kezdődő diabetes

jód ~

az arc, a törzs, a végtagok follicularis eruptioja, amelyet jód injekciója, vagy oralis bejutása erre hypersensitiv egyéneken idéz elő; ld. iododerma

Jod-Basedow ~

Jod-Basedow-fenomén Korábban euthyroid személynél nagy mennyiségű jód expozíciójával kiváltott thyreotoxicosis. Leggyakrabban endémiás jódhiányos-golyvás területeken, multinodularis golyvában szenvedő pácienseknél, valamint jódtartalmú kontrasztanyaggal végzett diagnosztikus vizsgálatok után alakul ki.

JOF

juvenilis ossificálódó fibroma

joint

articulatio, ízület, ízesülés. Anatómiailag az a hely, ahol egy vagy több csont egymáshoz kötött és rendszerint többé-kevésbé mozgatható. Az egyes csontok közötti ízületek alakjukban és működésükben nagy változatosságról tesznek bizonyságot és három általános morfológiai típusra oszthatók: fibrosus í.-ek, porcos í.-ek, synovialis í.-ek. SYN articulatio (NA), arthrosis (1), articulation (1), junctura (1). (L. junctura; fr. jungo, tbsz. junctus, összekapcsolni)

Jones ~

Tranzverzális stressz törés az ötödik metatarsus proximalis szárában.

jósló csomó

Egy középvonali, prelaryngealis nyirokcsomó a pajzsmirigy mellett, megnagyobbodása pajzsmirigy betegséget vagy a gége hangrés alatti részéből kiinduló korai metastasist jelez.

joule (J)

joule (J) Az energia egysége; a termelt hő vagy a kibocsátott energia, mely 1 másodperc alatt 1 ohm ellenálláson 1 amper átfolyásával keletkezik; megegyezik 107 erggel és 1 newtonméterrel. Ez az energia többszörösen bevált SI alapegysége, az erg, valamint a kalória (4,184 J) helyettesítésére szolgál. (J.P.Joule)

Joule ~ (J)

Energiaekvivalens, a hő dinamikus ekvivalense; az a hővé konvertált munkamennyiség, mely 1 font víz hőmérsékletét 1 Farenheit fokkal emeli egyenlő 778 lábfonttal; metrikus mértékegységekben: 1 kalória, mely 1 gramm víz hőmérsékletét 1 Celsius fokkal emeli meg egyenlő 4,184x107 dincentiméterrel, mely megegyezik 4,184 Joullal.

Joule,

Joule James P. Joule, brit fizikus, 1818-1889. LD joule.

JPB

juvenilis emlő-papillomatosis

JPD

juvenilis Paget-kór

JPD

juvenilis Parkinson-kór

JPFS

juvenilis primer fibromyalgia-szindróma

JRA

juvenilis rheumatoid arthritis

JRs

Ízületi protézisek

JS

jejunalis szegmens, ízületek

JSATO2

v. jugularis oxigén saturatio

JSLE

juvenilis SLE (systemás lupus erythematosus)

JSP

ízületi rés beszűkülése

JSPA

juvenilis spondylarthropathia

JSSC

juvenilis szisztémás scleroderma

JT

kapcsolat, ízesülés, ízület

JTA

juvenilis temporalis arteritis

JTF

jejunostomiás szonda

JUB

juvenilis uterus-vérzés

judgment.

ítélőképesség Az a képesség, amely lehetővé teszi egy adott viselkedési mód vagy helyzet pozitív vagy negatív jellegének megítélését, valamint az erre bekövetkező megfelelő reagálást.

juga

jármok A járom (jugum) többesszáma.

jugale

jugale, járomcsonti pont A processus temporalis és processus frontalis ossis zygomaticus egyesülésénél levő pont a koponyaméréstanban. SYN jugal point.

hirdetés