Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

ízlelőszőrök

Az ízlelőbimbók ízérző sejtjeinek szőrszerű nyúlványai; elektronmikroszkópos felvételen mikrobolyhok kötegeiként jelennek meg.

izom~

(1) Az egyes izmokban és izomcsoportokban lévő izomrostok megfeszítésének belső állapota. (2) Az izom feszülésének vagy ellenállásának mértéke nyugalomban vagy kinyújtás alatt.

izomműködés ~

Syn beszéd~.

izotóniás ~

Izom összehúzódása hosszának megváltozása nélkül.

ízület

latinul articulatio, minden, a szervezetben előforduló, csontok közötti találkozási, csatlakozási pont, ill. hely megnevezése.

ízületi ~

Az ízületek külső, rostos (articularis) és belső, hártyás (synovialis) membránból álló tokja. Syn capsula articularis (NA).

ízületi ~

Syn close pack helyzet.

ízületi folyadékgyülem

Megnövekedett folyadékmennyiség az ízület synovialis üregében.

ízületi porc

A csontok synovialis ízületeket alkotó végeit borító porcszövet.

J

J joule; elektromos áramsűrűség.

J ~

J pont A QRS-komplexus végét és az ST-szakasz kezdetét jelölő pont az elektrokardiogramon.

JA, JCA

juvenilis athrtitis

jacket

köpeny 1. A gerincoszlop rögzítésére szolgáló, a test körül alkalmazott szilárd kötés. 2. FOGÁSZAT Égetett porcelánból vagy akrilátból álló fogkorona. (M.E., fr. O.Fr. jaquet, jaque kicsinyítése, boríték, fr. Jacques, Fr. földműves gúnyneve)

Jackson-féle ~

Syn Jackson mars/roham.

jactitatio

jactatio, hánykolódás Kifejezett nyugtalanság vagy hánykolódás egyik oldalról a másikra. (L. jactatio, hányódás, fr. jacto, tbsz. -atus, dobni)

JAE

juvenilis absence epilepszia

JAF

juvenilis angiofibroma

JAH

juvenilis hypertonia

JAK

Janus-kináz

Janeway ~

fertőzéses eredetű szívbelhártyagyulladás egyik tünete: szabálytalan, erythemás, lapos, fájdalmatlan folt a tenyéren, talpon a thenar és hypothenar területén, az ujjak hegyén és a lábujjak talpi felszínén.

janiceps

Janus-fejű torz. Sziámi ikrek, fejeik összenőttek, arcaik ellentétes irányba néznek. LD conjoined twins, under twin. (L. Janus, a kétarcú római isten + caput, fej)

Janus green B

Janus zöld B Dietil-szafraninazo-dimetil-anilin-klorid; A szövettanban és a mitochondrium vitális festésére használt lúgos festék.

Japán B encephalitis ~

A Flavi~ (B csoportú arbo~) nemzetséghez tartozó, emberben, különösen gyermekekben lappangó fertőzés formájában jelenlévő ~, ami ennek ellenére lázas reakciót és esetenként encephalitist okozhat.

jargon

zsargon 1. Speciális területet, szakmát vagy csoportot jellemző nyelv, illetve szaknyelv. 2. SYN paraphasia. (Fr. üres fecsegés)

járulékos ~

Kis tömegű mirigyszövet, különálló, de közel fekszik egy másik, nagyobb mirigyhez, mellyel szerkezetében és valószínüleg működésében is megegyezik.

JAT

juvenilis autoimmun thyreoiditis

játék~

Gyerekek kezelése, melynek során kifejezhetik, feltárhatják problémáikat és képzelőtehetségüket babákkal vagy egyéb játékokkal, rajzolással.

jaundice, icterus

sárgaság. A széklet, vizelet, bőr, a sclera és a mélyebb szövetek sárgára festődése az epefestékek által, melyek mennyisége a plazmában megnövekszik. SYN icterus. (Fr. jaune, sárga)

jávorfaszörp-betegség

autosomalis recesszív öröklődő betegség, leucin, isoleucin és valinból származó ketosavak oxidatív decarboxilálását végző enzim hiánya okozza, így ezek nagy mennyiségben vannak jelen a vérben és vizeletben, a vizelet jellegzetes szagát okozva. Gyakori a neonatalis halálozás, a túlélők között súlyos agyi károsodás mutatható ki.

jaw

állkapocs 1. Egyike annak a két csontos struktúrának, melyben a fogak helyezkednek el, a száj vázát alkotván. 2. Vagy a maxilla vagy a mandibula általános elnevezése. (A.S. ceowan, rágni)

JBD

juvenilis Behcet-kór

JCAHO

Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations. Egyesített bizottság az egészségvédő szervezetek megbízására.

JC-vírus

John Cunningham-vírus

JD

juvenilis diabetes

JDMS

juvenilis dermatomyositis

JEB

junctionalis escape ritmus/ütés

JEJE

jejuno-jejunostomia

jejun-

jejuno- éhbéllel kapcsolatos (a vékonybél középső szakasza).

jejunalis

A jejunumra vonatkozó.

jejunectomia

A jejunum egészének vagy egy részének kimetszése. (éhbél + G. ektome, kimetszés)

jejunitis

A jejunum gyulladása.

jejuno-, jejun-

éhbél- A jejunum, jejunalis. (L. jejunus, üres)

jejunocolostomia

Összeköttetés létesítése a jejunum és a colon között. (éhbél + vastagbél + G. stoma, száj)

jejunoilealis

A jejunumra és az ileumra vonatkozó.

jejunoileitis

A jejunum és az ileum gyulladása.

jejunoileostomia

Új összeköttetés létesítése a jejunum és az ileum között. (éhbél + csípőbél + G. stoma, száj)

jejunojejunostomia

A jejunum két szakasza közötti anastomosis. (éhbél + éhbél + G. stoma, száj)

jejunoplastica

A jejunumon végzett helyreállító sebészi beavatkozás. (éhbél + G. plastos, formált)

jejunostomia

A hasfaltól a jejunumhoz vezető nyílás műtéti létesítése, mely általában stomaképzéssel jár a hasfalon. (éhbél + G. stoma, száj)

jejunotomia

A jejunum bemetszése. (éhbél + G. tome, bemetszés)

hirdetés