Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

infantilis neuroaxonalis ~

Ritka örökletes elváltozás, amely már kora gyerekkorban progrediáló pszichomotoros hanyatlásban nyilvánul meg, a reflexek fokozottak, Babinski tünet, valamint hypotonia és progresszív vakság észlelhető.

infantilis spinalis muscularis ~

Az 5q kromoszóma eltérése révén, autoszomális recesszív módon öröklődő betegség, melynél a gerincvelő elülső szarvának, ill. az agytörzsből eredő agyidegeknek a károsodása mutatható ki. A kórképet a betegség kezdetekor észlelt életkor alapján osztályozzuk.

infantilis, juvenilis ,

Gyermekkori osteomalacia, fiatalkori osteomalacia

infantilizmus

orvosi értelemben a fejlődés visszamaradása, lassú fejlődés, ill. a nemi szervek visszamaradott kifejlődése.

infarctus

elhalt, necrotikus terület, amely az artériás és vénás keringés elégtelenségéből fakadóan jön létre. Pl.

infectio

infekció, fertőzés, a szervezet megfertőződésével járó betegség, melynek oka lehet baktérium vírus, gomba vagy protozoon.

infection ~

molizmofóbia A fertőzéstől való félelem, molysmophobia.

infection-exhaustion ~

fertőzéses-kimerüléses ~ Akut fertőzést, sokkot vagy krónikus intoxikációt követően kialakuló ~ Delírium tüneteivel kezdődik, majd kifejezett zavartság alakul ki hallucinációkkal és töredezett téveseszmékkel, néha stuporral.

infectiosus bovin , fertőzéses bovin

a szarvasmarhák betegsége, amelyet a Moraxella bovis baktérium okoz. Jellemzője a blepharospasmus, conjunctivitis, könnyezés, a cornea homályosodása és kifekélyesedése. Szinoníma: fertőző szemgyulladás (angolban pinkeye)

infectiv

fertőzés átvitelére képes

infectivitás

a kórokozó ágens azon jellemzője, hogy milyen mértékben képes az arra érzékeny szervezetet megfertőzni.

infekciós ~

Syn purulens e.

infekciós ~

Endocarditis infectiosa, mikroorganizmusok általi fertőzés következtében létrejövő endocarditis.

infektív hepatitis ~

Syn hepatitis A-~.

infektív papilloma ~

Syn humán papilloma ~.

inferior

anatómiai értelemben lenti, ill. lefelé irányuló

inferior cerebellaris ~

Nagy páros idegrostköteg, a nyúltvelő felső részének dorsolateralis felszínén alakul ki, a fossa rhomboida lateralis recessusa alá nyúlik és dorsalisan kanyarodik a cerebellumba a középső cerebelláris pedunculusoktól mediálisan. Egy nagyobb (laterális) kötegből, a corpus restiforméból, egy kis (mediális) kötegből és a juxtarestiformis testből áll. Ezt az összetett köteget alkotó rostok a spinális neuronokból és a medullához kapcsolódó magvakból származnak. Legnagyobb részét (corpus restiforme) az oliva inferiorból származó keresztezett rostok adják; ezenkívül alkotórészei a tractus spinocerebellaris dorsalis és a lateralis reticularis mag cerebelláris projectiói, valamint az accesorius nucleus cuneatus, a paramedián reticularis magvak és a perihypoglossus magvak. A vestibulocerebellaris rostok a p. cerebellaris inferior mediális részét alkotják, ezeknek a rostoknak az önálló elnevezése a juxtarestiformis test.

inferior temporal ~

linea temporalis inferior. A falcsonton levő két íves vonal közül az alsó, a musculus temporalis tapadásának alsó széle.

inferior thalamicus ~

Nagy idegrostköteg, a thalamus elülső részéből ventrális irányba indul ki, részben a capsula interna mediális rostjaihoz csatlakozik, részben laterál felé kanyarodva a capsula mediális széle körül az innominatus anyagban végződik. Rostjainak jelentős része reciprok kapcsolatot alkot a thalamus mediodorsalis magja és a frontális lebeny orbitális gyrusa között, számos további rost vezet az amygdala és a szaglókéreg felől a mediodorsalis maghoz. LD MÉG ansa peduncularis.

infertilitás

utódok létrehozásának részleges ill. teljes képtelensége.

infiltrációs ~

A helyi érzéstelenítő oldatot egyenesen oda fecskendezzük, ahol a fájdalom jelentkezik, illetve, ahol a műtét történik.

infiltratio

a behatolás, bejutás ténye: sejtbe, szövetbe stb.

inflammatio

gyulladás, az egyik alapvető patológiai folyamat a szervezetben. Sejttani és kémiai változások komplexitása, melyben egy (általában külső) fizikai, kémiai vagy biológiai ágens hatására sérülés, vagy abnormális állapot alakul ki, melynek része az érfalak és azt környező szövetek elváltozása.

inflammatoricus ~

Gyulladásos nyirok Kissé sárgás, általában koagulibilis (euplasztikus) folyadék, mely gyulladt membránok vagy bőrsebek felszínén gyűlik össze.

inflammatorikus

a gyulladással kapcsolatos

inflammatory ~

gyulladásos ~ Tumorszerű sejtmassza a tüdőkben vagy egyéb helyen, amely gyulladásos sejtek által infiltrált fibrosus vagy granulációs szövetből áll.

influenza

akut fertőző légúti betegség, amelyet az ~ vírusok okoznak. Jellemzője a hirtelen fellépés, hőemelkedés, láz, rossz közérzet, fej- és izomfájdalom, általában száraz köhögés. Felléphet utána következményes bakteriális fertőzés is, mely mintegy 10 napig tarthat. A betegség sokszor járványszerűen fordul elő a világon.

influenza ~

Emberek és más állatok influenzáját, valamint influenza-szerű megbetegedését okozó ~; az idetartozó ~ az Influenza~ nemzetség A és B típusú influenza~i, melyek A és B típusú influenzát okoznak, valamint a C típusú influenza~, mely valószínűleg egy másik nemzetséghez tartozik, és a C típusú influenzát eredményezi.

influenza ~

(1) Influenza komplikációjaként kialakuló p. (2) Haemophilus influenzae okozta p.

informed consent

(ang.) klinikai farmakológiai vizsgálatok ismert szakkifejezése, a beteg beleegyezése a gyógyszervizsgálatba a megfelelő írásos tájékoztatást követően. Szokás még invazív orvosi beavatkozások, ill műtétek előtt is ~et adni és aláíratni a beteggel, ill gyermek esetén a szülővel, nem beszámítható esetben pedig határozatban gondnokként megjelölt személlyel. Az ~ szabályait a WHO rögzítette.

infracardialis

a szív alatti

infracerebralis

a nagyagy szintje alatti szint a központi idegrendszerben

infranodalis ~

Kamrai extrasystole. Syn ventricularis e.

infundibulum

anatómiai kifejezésekben: csatorna, tölcsérszerű kiboltosulás

infusio

1. főzet, amelyben egy adott növényi drogból készül gyógyszerbeadásra alkalmas kivonat. 2. A gyomor-béltraktus megkerülésével, közvetlenül a véráramba beadott gyógyszerforma, amely megfelelő szerelékekkel ellátott a beadás céljára.

infúziós-aspiratios ~

A drainage ezen típusában az üregbe állandóan antibiotikumot áramoltatnak, de egyúttal leszívják a folyadékot.

inga ~

Olyan n., melyben a rezgések sebességükben és amplitúdójukban megegyeznek, általában látási zavarokból ered.

ingestio

szilárd vagy folyékony táplálék elfogyasztása, lenyelése.

inguinalis

lágyéki, lágyéktáji

inguinalis ~

Az alsó hasfalban lévő háromszög alakú terület, melyet alul a ligamentum inguinale, a musculus rectus abdominis határa, és lateralisan az alsó epigastrialis erek (lateralis köldök redő) vesznek körül. A lágyéki sérv helye. Syn trigonum inguinale, Hesselbach-h.

inguinalis ~

Lágyék~. ~ az inguinalis tájékon. A direkt lágyék~ az arteria epigastrica profunda és a musculus rectus abdominis széle közötti hasfalat érinti; az indirekt lágyéksérv a belső inguinalis gyűrűt érinti és belép a lágyékcsatornába (canalis inguinalis).

INH

isoniazid

inhalációs ~

anaesthesiás gázok, vagy gőzök belélegeztetésével létrehozott ~

inhalációs ~

Gáz, vagy folyadék halmazállapotú vegyület, amely elegendő páranyomást ad, hogy belélegezve általános anaesthesiát okozzon.

inhalációs ~

központi idegrendszert deprimáló gáz belélegeztetésével létrehozott ~

inhalatio

1. a belégzés folyamata. 2. gyógyszertartalmú gőz belégzése.

inhaler

gyógyszereknek a légutakba való bejuttatására alkalmas készülék. A benne lévő port ill folyadékot köd ill. gőz, pára formájában lehet a légutakba belélegezni.

inhibin/ek

a differenciálódásban és növekedésben résztvevő fehérjék. A here ill. a petefészek sejtjeiben termelődnek, az FSH elválasztást gátolják a hipofízisben.

inhibitio

gátlás, valamely folyamat blokkolása.Pszichológiában olyan gátlás, amely megakadályozza szociális, ill. ösztönös cselekedetek létrejöttét.

inhibitor

gátló hatású anyag, vegyület, gyógyszer. Pl.

hirdetés