Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

incisionalis ~

Seb~, heg~. Sebészi metszésen vagy hegen keresztül kialakuló ~.

incisura

bevágás, bemetszés, anatómiai értelemben pedig árok

inclusio

sejtbe történő bekerülés, bezáródás

incoherens

inkoherens, a psziché jellemzője, azaz nem koherens, nem összefogott, széteső, konfúz, főként a beszéd minősítésére szolgáló kifejezés.

incomplete foot ~

részleges lábfekvés LÁSD breech ~

incontinentia

inkontinencia, a vizelet (esetenként a széklet) visszatartásának zavara, képtelensége.

incretin

általános elnevezése az inzulinotróp anyagoknak, amelyek a gyomor-bélrendszerből származnak, glukóztartalmú ételek elfogyasztását követően. Egyik: a glukóz-dependens inzulinotróp polipeptid, másik a proglukagonból származó polipeptid.

incrustatio

varképződés

INCS

intranazális kortikoszteroid

incubatio

inkubáció, 1. mikrobiális-, vagy szövetkultúrák esetén az azonos külső környezet fenntartásának módszere. 2. újszülött, koraszülött esetén a megfelelő külső környezet fenntartása (inkubátorban). 3. Fertőzés kifejlődésének rejtett időszaka, különösebb jel vagy tünet nélkül, a fertőzés akvirálásától, az első tünetek megjelenéséig.

incubation ~

inkubációs ~ (1) A fertőző organizmus szervezetbe történt bejutása és az általa okozott első jel vagy tünet megjelenése között eltelt időintervallum. SZIN incubative stage, latent p., latent stage, prodromal stage. (2) Kórokozó vektora esetén az az időintervallum, amely a kórokozó vektorba történő bejutása, valamint a vektornak a kór humán gazdaszervezetre történő továbbadási képességének kialakulása között telik el.

incurabilis

nem kezelhető, nem gyógyítható, orvosi eljárásokkal nem megoldható betegség.

incus

üllö, a három belsőfüli hallócsontocska közül a középső.

indándionok

a warfarinhoz hasonló véralvadásgátló gyógyszerek csoportja.

independencia

függetlenség

index

1. anatómiában a mutatóujj. 2. jellemző, mérték, mértékszám, tájékoztató érték stb. 3. epidemiológiában skála, osztályozó skála, mérték. Pl.

index ~

Syn proband.

indicatio

indikáció, javallat, gyógyszer, ill. kezelési eljárás esetén milyen esetben, betegségben ajánlatos az alkalmazás.

indicis transpositio

Nervus medianus késői és/vagy eredménytelen kezelése, vagy hiányzó opponens izom esetében az opponens funkció pótlása, életkortól függően választott módszerrel. Felnőttnél: extensor indicis proprius, gyereknél: abductor dig. V. transpositioja.

indifferens ~

Az embryo elsődleges szerve, amely még nem differenciálódott herévé vagy petefészekké.

indigestio

a nem kellő, nem megfelelő emésztés miatt kialakuló tünetek együttese.

indirekt

A szem belsejének vizsgálatára szolgáló eszköz, melynek használatakor az eszköz karnyújtásnyira van a vizsgált szemtől és a vizsgáló egy fordított képet kap az eszköz és a vizsgált szem közé helyezett konvex lencsén keresztül.

indirekt ~

tükrözött kép segítségével történő gégevizsgálat.

indirekt ~

Főleg a koponyán látni, amikor a törés nem az ütéss helyén alakul ki.

indirekt ~

Indirekt égetés. A beteget a fém érintkezővel egyenesen az uniterminalis vezetékhez kapcsolja és aktív elektródot alkalmazva a betegen áthaladó teljes ívet hoz létre. (L. fulgur: villámcsapás)

indirekt ~

máj- és haemolytikus betegségben felszaporodó típus

indirekt ~

Syn perifériás látás.

indirekt ~

A donortól előzetesen levett, és megfelelő helyen tárolt vér beadása a recipiensnek.

indirekt haemagglutináció ~

Syn passzív haemagglutináció.

indirekt nuclearis ~

Syn mitózis.

individuál~

Az emberi viselkedésre vonatkozó elmélet, amely kiemeli az ember szociális lény voltát, a hatalomért való küzdelmet és a győzelem iránti késztetést a kisebbrendűség érzésének kompenzálására.

individualized education program (IEP)

individualizált képzési program Egyénre szabott oktatási program olyan rokkant személyek számára, akikről való gondoskodást törvény írja elő. LÁSD MÉG Individuals with Disabilities Education Act.

indolens

inaktív, fájdalmatlan vagy kevéssé fájdalmas betegségre alkalmazott kifejezés.

indometacin

fájdalomcsillapító, gyulladásgátló készítmény, ún. NSAID (nem szteroid gyulladásgátló).

induction ~

indukciós ~ Specifikus ágens számára a betegség kialakításához szükséges idő; a betegség kiváltóokától a betegség kezdetéig terjedő időintervallum; az antigéninjekció és az antitestek vérből történő kimutatása között eltelt időintervallum.

indukálható ~

Szaporodó mikroorganizmus tenyészetben megtalálható enzim, mely egy bizonyos anyag (induktor) hozzáadása után jelenik meg a kultúrában, de a hozzáadás előtt nem.

indukált ~

Syn vér dopping.

indukált ~

Szándékosan gyógyszerrel, vagy mechanikus eszközzel előidézett abortus.

indukált ~

radioaktív elem behatásának kitett anyag időleges sugárzásos sajátsága

indukált ~, kontrollált ~

Anaesthesia és műtét idején az artériás vérnyomás szándékos akut csökkentése gyógyszeres úton, az operat(v vérveszteség mérséklése céljából.

induktor

(ang: inducer) általában specifikus enzimatikus út szubsztrátja, az enzim~ hatású gyógyszerek a májban a mikroszómális enzimrendszerre hatva gyorsítják a metabolizmust, tehát a gyógyszerek, méreganyagok lebontását.

induratio

megkeményedés, főként felületre, de belső szervekre, szövetekre is alkalmazható fogalom.

inert

lelassult, inaktív, nem reakcióképes (pl. inert gázok).

inert ~

Syn nemes ~.

INF

interferon

infantilis

gyermeki, gyermekivel kapcsolatos, más értelemben gyermeteg (viselkedésmód).

infantilis ~

Csecsemőkori ekcema; a klinikai megjelenés a fő kiváltó mechanizmustól függ, pl. kontakt hypersensitivitas, candidiasis, atopia, seborrhoea vagy ezek kombinációja, beleértve az intertrigot és a pelenka-dermatitist.

infantilis ~

recurrens papulopustulosus és varros viszkető kiütés, főleg fekete gyerekeken látható

infantilis ~

A gyerekkor súlyos érzelmi zavara, amelyet a reciprok társas interakciók, a kommunikáció, a nyelvi kifejező képesség, a szociális fejlődéskárosodása jellemez. Szinonima: Kanner-szindróma

infantilis ~

Csecsemőkori pajzsmirigy alulműködés. Okozhatja endémiás veleszületett golyva; a nem endémiás esetek oka általában a pajzsmirigy hibás embryonalis fejlődése, a hypothalamus illetve hypophysis működési zavara, a pajzsmirigy hormon szintézisének vagy működésének veleszületett hibája vagy strumigén (golyvaképző) anyagok intrauterin hatása.

hirdetés