Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

inhibitoros ~

Gátló ideg~. Ezek a velük synapticus kapcsolatban álló idegsejtekre gátló hatást fejtenek ki, illetve gátolják az általuk stimulált effector sejteket (simaizom, szívizom, mirigy).

inhibitoros postsynapticus ~

A posztszinaptikus neuron membránján bekövetkező potenciálváltozás, amelyet inhibítoros hatású impulzus szinapszishoz érkezése okoz. Fentiek hatására lokális, a hiperpolarizáció irányába mutató változás indul meg. Az adott neuron kisülésének frekvenciáját az excitátoros posztszinaptikus ~-t okozó impulzusoknak az inhibítoros posztszinaptikus ~-t okozó impulzusokkal szembeni dominanciájának nagysága határozza meg.

inhibitoros, gátló ideg

Olyan impulzusokat szállító idegek, amelyek részben csökkentik a funckcionális aktivitást.

ínhüvely óriássejtes ~

Csomó, mely legtöbbször az ujjak és a hüvelykujj hajlító hüvelyében keletkezik. Fibrosus szövetből, lipid- és haemosiderin tartalmú macrophagokból, és többmagvú óriássejtekből áll. Syn lokalizált nodularis tenosynovitis.

initiatio

megkezdés, valaminek a kezdete,pl. sejtosztódás, tumorfejlődés stb.

injectio

injekció, a gyomorbéltraktus megkerülésével beadott folyékony gyógyszerforma. Főbb típusai: sc=subcutan ~ a bőr alá, im=intramuscularis ~ az izomba, iv=intravénás ~ valamely nagyvénába, ill. vannak egyéb testüregekbe, erekbe stb. adott ritkább típusok is.

inkompatibilis

1. kémiai, gyógyszerészi értelemben egymással nem keverhető vegyületek, készítmények. 2. személyek vonatkozásában: aki nem tud konfliktus nélkül kommunikálni másokkal.

inkompetencia

képtelenség, pl. valamely adott funkció ellátására.

inkomplett ~

Syn vak ~.

inkomplett ~

Olyan antitest, amely kötődik az erythrocytákhoz, de nem hoz létre agglutinatiot, ha sóoldatban szuszpendáljuk a vörösvérsejteket. Amennyiben viszont a szuszpendálás szérumban, vagy más proteinoldatban (pl. albumin oldatban) történt, létrejön az agglutinatio.

inkomplett ~

1. Szinonima: univalens ~ 2. Szinonima: szérum agglutinin

inkomplett ~

szinonima: haptén

inkongruens ~

Olyan ~, amely nem áll összhangban a külső ingerekkel; tartalma nem függ össze sem mániás, sem depressios hangulattal.

innervatio

beidegzés, az idegrostokkal való ellátottság állapota

inoculatio

mikroorganizmus/ok beoltása/leoltása a táptalajra.

inoculum

a táptalajra leoltott ágensek (pl. baktériumok).

inoperábilis

betegség, kórállapot, amely nem operálható (főként daganatok esetén alkalmazott kifejezés).

inorganikus

szervetlen

iNOS

indukálható nitrogén-monoxid-szintáz

inotrópia

az izomszövet kontraktilitását befolyásoló tényező, hatás

inozin

az adenozin nevű nukleotid dezaminációjával képződő vegyület.

inozitol

a vitamin B komplex csoport egyik tagja, hiánya egerekben szőrhiányt és dermatitist, patkányban szemfejlődési hibákat okoz.

INR

(ang, röv) nemzetközileg normalizált érték, véralvadásgátló szerek alkalmazásakor ellenőrizendő laboratóriumi paraméter, jól beállított esetben 2,0-3,0 közötti az értéke.

INR

international normalized ratio (INR-érték, véralvadás)

insectarium

rovarház

insectivora

kisebb testfelépítésű rovarevő emlősök összefoglaló neve

inseminatio

megtermékenyítés, a spermának a vaginába juttatása, normális esetben hagyományos módon.

insertio

behelyezés, felhelyezés

insolubilis

nem oldható, oldhatatlan

insomnia

alvászavar azon formája, amikor a beteg még nyugodtnak tekinthető körülmények között sem képes elaludni. Foka változhat a nyugtalanságtól az alvás más típusú zavaraiig (elalvás, átalvás zavara stb.)

inspiratio

belégzés

inspiratorikus

a belégzéssel kapcsolatos

inspiratorikus rezerv

~ (IRV) Normális belégzés után még maximálisan belélegezhető levegőtérfogat; a belégzési kapacitás és a légzésvolumen különbsége. Syn kiegészítő levegő.

instabil ~ 1.

Olyan angina pectoris, amelyben a coronaria eredetű mellkasi fájdalom egyre kisebb mértékű terhelésre, illetve más kiváltó tényezőre jelentkezik, mint ami korábban a kiváltásához kellett. Gyakran szívinfarctus előhírnöke, ha nem történik meg a kezelése; inkább a koszorúserek spazmusával, mint a fokozott myocardialis oxigén igénnyel magyarázható. 2. Olyan angina, amely 30-60 napon belül nem állapodik meg reprodukálható, állandó jellegben.

instillatio

valamely folyadék, folyékony anyagnak a testfelületre, vagy a szervezetbe való bejuttatása.

insudatum

az artériafalon belüli folyadéktartalmú duzzanat képződése

insufficientia

elégtelenség, általában valamely működés, funkció tekintetében. Pl.

insufflatiós ~

Az inhaláció fenntartása oly módon, hogy az anaesthesiás gázt, vagy párát egyenesen a légutakba juttatjuk a spontán légzést mutató betegen.

insulin

inzulin, polipeptid hormon, a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek β-sejtjei választják ki. Elősegíti a glukózfelhasználást, a fehérjék felépítését, a neutrális zsírok felépítését és tárolását. A diabetes mellitus (cukorbetegség) I. típusában (IDDM) a beteg folyamatosan külső inzulin beadására szorul.

insulinaemia

a perifériás vérben abnormálisan magas az inzulinkoncentráció.

insulinoma

a hasnyálmirigy szigetsejt-tumora, amely inzulint termel.

insultus

sérülés, roham, trauma, "esemény". Pl. cerebrovascularis ~.

intacranialis ~ (ICP)

A koponyaüregben lévő nyomás.

intelligence ~ (IQ),

intelligencia hányados. (IQ) Az intelligencia pszichológusok által használt mutatója, amely egy két részből álló meghatározás egyik része, a másik rész az alkalmazkodó viselkedés mutatója. Az IQ-t rendszerint egy aránnyal fejezik ki, amelyet az egyén egy adott tesztben elért pontszáma és a vele összevethető korúak által az azonos tesztben elért pontszámok átlaga közötti arány adja.

intentios ~

A ~nak az a formája, amely pontos, akaratlagos mozgások végzésekor lép fel, oka a kisagy vagy összeköttetéseinek betegsége. Syn akaratlagos ~.

intenzív terápiás ~

Súlyos betegek intenzív ápolására és orvosi ellátására kialakított kórházi berendezés, melyre az állandó ápolás és orvosi felügyelet magas színvonala, valamint kifinomult monitorizálás, valamint resuscitáló eszközök használata jellemző; specializálódhat különleges betegcsoportok ellátására, mint pl. újszülött intenzív terápiás ~, neurológiai intenzív terápiás ~, pulmonológiai intenzív terápiás ~ (intensive care u., ICU).

interakció

kölcsönhatás (általában gyógyszerek tekintetében).

interarcus ~

1. Fogív távolság. A maxillaris és a mandibularis fogívek közötti függőleges távolság valamely meghatározott vertikális dimenzióban. 2. A maxilla és a mandibula gerince közötti függőleges távolság.

interarticularis

ízületek közötti

intercalalt ~

A szívizom speciális intercellularis tapadása, amely hézag kitöltést szolgál (gap junction), és a fascia adherenst, valamint elszórtan desmosomákat tartalmaz.

hirdetés