Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

immunoagglutináció

antitest segítségével kialakítható specifikus agglutináció

immunoassay

(ang.) különböző anyagok kimutatása a szervezetben szerológiai/immunológiai módszerek segítségével, a legtöbb alkalmazásban a az anyag antigénként szolgál, mind az antitest termelésben, mind pedig az antitestek tesztanyaggal történő mérésében. Ld. még ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay).

immunoblast

antigénes úton stimulált limfocita, nagy sejt, bazofil citoplazmával és nagyméretű sejtmaggal.

immunoblot

(ang.) eljárás, amellyel az antigének elektroforézis útján elkülöníthetőek, és nitrocellulóz felületre tapadva nemspecifikusan kötődnek, majd megfelelő módon jelzett antitestekkel "megfesthetőek".

immunocyta

immunológiai szempontból kompetens leukocyta sejt, képes antitest termelésre, vagy sejt-mediált immunreakcióban részt venni.

immunoelektroforézis

ún. precipitin teszt, amellyel immunológiai reaktánsok (főleg antigén-keverékek) elválaszthatók vándorlásuk alapján.

immunogenetika

a szervátültetés, szövetkilökődés, hisztokémia, immunválasz, immunglobulin szerekezet és immunszuppresszió tanulmányozásával foglalkozó tudományág.

immunoglobulin

(Ig) specifikus fehérjék csoportja, amelyre jellemző, hogy két pár polipetidbő láncból állnak, ebből egyik a könnyű (light, L), alacsony molekulatömegű, másik pedig a nehéz (heavy, H) lánc (α, γ, δ,µ) és ezeket diszulfid hidak kötik össze. Az ~okat nehéz láncuk alapján osztályozzuk, pl. IgA, IgD, IgM stb.

immunohisztokémia

a szövetekben lévő specifikus antigének kimutatási eljárása fluoreszcens festékkel vagy enzimatikus úton.

immunológiai ~

Az antigénre adott válasz hiánya. Elméleti megfontolások alapján az ellenállást okozhatja klonális törlés és klonális allergia. Klonális törlés esetén a sejtek aktuális klónja kiiktatódik, míg klonális anergiában a sejtek ugyan jelen vannak, de nem működnek.

immunológiai ~

Nagy dózisú antigén-expozíció után a specifikus antitesttermelés hiánya. Az antigén eliminációja megszünteti az immunológiai p-t.

immunológiai terhességi ~

Általános meghatározás az emelkedett humán chorion gonadotropin szint jelzésére, plazmában, vizeletben, immunológiai eljárásokkal, beleértve a latex részecske agglutinációt, haemagglutináció gátlást, radioimmunoassay-t és radioreceptor assay-t.

immunoradiometric ~

Olyan eljárás, amelyben ismeretlen antigén radioaktív jelzéssel ellátott antitesthez kapcsolódik. A következő lépésben a le nem kötött antitestet eltávolítják, így az antigén jelenléte egyenes arányban áll a mért radioaktivitással.

immunpatológia

immunreakció következtében kialakuló betegségek, állapotok.

immunperoxidáz ~

immunológiai vizsgálat, melyben az enzim-peroxidázhoz kémiailag kötött antitesteket használnak fel.

immunprecipitáció

a szenzitizált antigén aggregációja a specifikus antitestre (precipitin).

immunszuppresszió

immunválasz kialakulásának megelőzése ill. meggátlása, amely vagy a szervezet saját immunválaszán alapul, vagy pedig külső ágenseken (gyógyszerek, biológiai anyagok stb).

immunszuppresszív

immunszuppressziót kiváltó szer v. hatás.

immunválasz ~

Az emberi 6. kromoszóma hisztokompabilitási komplexének HLA-D régiójában található ~jei, melyek ellenőrzik a specifikus antigénre adott immunválaszt.

IMNM

immunmediált nekrotizáló myopathia

impactalt ~

A szilánkok a törés kapcsán a szomszédos szivacsos szövetekbe nyomódnak

impactatio

beékelődés, pl. dentalis ~ fogbeékelődés, fecalis ~ a széklet beszorulása.

impatálódott ~

Nagyméretű magzat esetén, illetve ha a medencecsatorna igen szűk, a magzat nem képes spontán születésre és vissza sem tud húzódni a szülőcsatornából.

IMPDH

inozin-monofoszfát-dehidrogenáz

impermeabilis

a szöveti membránok, hártyák nem átjárhatóságának fogalma.

impetigo

a Staphylococcus aureus ill. A csoportú Streptococcus okozta felületi pyoderma. Általában felületes hólyag megjelenésével kezdődik, amely felszakadása után vastag sárgás heget eredményez, főként gyermekben fordul elő.

implantált ~

Fogbeültetés. Olyan fogpótlás, melynek stabilitását részben vagy teljesen a lágyszövet alá beágyazott alap képezi.

implantatio

implantáció, beültetés, több értelemben: 1. a megtermékenyített petesejt beültetése az endometrium felszínére. 2. A szervezetbe valamely eszköz, segédeszköz beültetése, pl. pacemaker a mellkasba, defibrillátor stb. 3. Természetes fog beültetése mesterségesen kiképzett alveolusba (fogüreg). 4. Szövet beültetés (tissue grafting).

impotencia

1. Általában: gyengeség, képtelenség valaminek a végrehajtására. Specifikusan: a férfi (hím egyed) képtelensége az erectio fenntartására, azaz a közösülés képtelensége. Neurológiai, vascularis és pszichés tényezők összességéből adódik.

impresszív ~

szinonima: sensoros ~

imprinting

bevésés, a tanulás különleges fajtája, amely az élet első óráiban történik, és meghatározza a fajspecifikus viselkedést.

impulzív

viselkedéssel kapcsolatos fogalom, sokkal inkább az impulzusokra, benyomásokra, mintsem alapos átgondolásra, megfontolásra létrejövő viselkedésforma, válaszreakciók.

IMWG

Nemzetközi Myeloma Munkacsoport (International Myeloma Working Group, IMWG)

In

indium, inulin.

IN

interstitialis nephritis

-in

gyógyszernevek, vegyületek neveinek végződése, pl. fehérjék (globulin), hormonok (inzulin), zsírok (lecitin), növényi eredetű gyógyszerek (digoxin), antibiotikumok (streptomycin), festékek (eozin) stb.

in situ ~

Eljárás, amelynek során nukleinsav szondákat kapcsolnak a sejt DNS-éhez, majd autoradiográfiával mutatják ki azokat. Az in situ hibridizáció a DNS ujjlenyomat-képzés ("fingerprinting") egyik kulcslépése.

in situ~ (CIS)

Az invazív carcinomához hasonló sejttani eltérésekkel jellemezhető, azonban csupán a hámrétegre szorítkozó, és a szomszédos struktúrákra nem terjedő elváltozás. Minden bizonnyal az invazív c. előállapota, vagyis a rákos daganat lokalizált, curabilis stádiumának felel meg.

in vivo~ (IVF)

Érett ovum megtermékenyítése a termékeny női donor tuba uterinajának distalis részén (és nem mesterséges közegben) azon célból, hogy a továbbiakban nem műtéti átvitel történjék egy terméketlen recipiensbe.

inadequat ~

a személyre egyéni és szociális alkalmatlanság, valamint érzelmi és fizikai instabilitás jellemző, amelyek képtelenné teszik az élet mindennapos nehézségeivel való megküzdésre.

inaktivált poliovírus ~

Ld poliovírus ~ (1).

inapparens

nem látható, nem észlelhető, orvosi értelemben a klinikai észlelés határa alatti, pl. ~ fertőzés.

incarcerálódott ~

Irreponábilis ~, nem visszahelyezhető ~.

incestus

inceszt, közeli rokonok szexuális kapcsolata (vérfertőzés), elsősorban a szülő-gyermek, ill. a testvérek vonatkozásában. A törvény ezt általában bünteti is.

incidencia

(bio)statisztikai fogalom, specifikusan új események száma, pl. adott populációban, adott időszakban egy adott betegségben hányan betegszenek meg.

incident ~

belépési pont Az a pont, amelyen keresztül a fénysugár belép az optikai rendszerbe.

incidentalis ~

normálisan a jelenlegi gazdaszervezettől eltérő fajon élősködik.

incidentaloma

a mellékvese elváltozása, CT vizsgálattal mutatható ki

incisio

bevágás, metszés (műtéti eljárásokban)

incisio mediana

a két musculus rectus abdominis hüvely között elhelyezkedő aponeurosis középvonalában történő bemetszés

hirdetés