Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

hiperkromatikus

1. Abnormálisan erős színű, túlzottan festődő, vagy túlságosan pigmentált. Syn hyperchrom (1). 2. Megnövekedett kromatin tartalmat mutató. (hyper- + G. chroma, szín)

hiperlucens

Fokozott transzparenciájú. A normálisnál sötétebb terület a mellkas röntgenfelvételén; oka a röntgensugarak fokozott áteresztése. (hyper- + G. lucens, fényes, fr. luceo, fénylik)

hipermetabolizmus

A test hőtermelése a normálist meghaladja, pl. thyreotoxicosisban.

hiperonkotikus

A normálist meghaladó ozmotikus nyomás jelzője, pl. a vérplasma esetében.

hiperozmolalitás

Egy oldat megnövekedett koncentrációja, ha azt az alábbi módon fejezzük ki: az oldott anyag mennyisége (osmolban) a serumvíz egy kilogrammjában.

hiperozmoláris (hyperglicaemiás) non-ketoticus~

Diabetes mellitus szövődménye, melyben az extrém (olykor >800 mg/dl) hyperglycaemia intracellularis hypovolaemiát idéz elő az agysejtekben, emiatt olykor fatális vagy maradandó neurológiai károsodással gyógyuló coma alakul ki. Ketoacidosis nem észlelhető.

hiperozmolaritás

Egy oldat megnövekedett ozmotikus koncentrációja, ha azt az oldat egy literében talált anyag mennyiségeként (osmolban) fejezzük ki.

hiperozmotikus

1. Ozmolaritása nagyobb, mint egy másik folyadéké (általában a plasmahoz vagy az extracellularis folyadékhoz szoktak viszonyítani). 2. A megnövekedett ozmózissal kapcsolatos.

hiperperisztaltika

A táplálék túl gyorsan történő áthaladása a gyomron és a bélrendszeren keresztül.

hiperpolarizáció

Az ideg- vagy izomsejtek membránpolarizációjának megnövekedése; ellentétes irányú változás, mint ami a sejteket serkentő hatásokra fellép.

hiperrezonancia

1. Különösen nagyfokú rezonancia. 2. A normálist meghaladó mértékű és gyakran mély hangú rezonancia a test valamelyik részének kopogtatásakor. A mellkasban a tüdő túlfújtsága (pl. emphysemaban) vagy légmell (pneumothorax), a hasban kitágult belek esetén figyelhető meg.

HIPF

humán interstitialis tüdőfibrosis

hipnoanalízis

Pszichoanalízis vagy egyéb pszichoterápia, amely segédtechnikaként hipnózist alkalmaz.

hipnogén

1. A hipnogenezissel kapcsolatos. 2. Olyan ágens, amely hipnotikus állapotot képes előideézni. Ld. hipnózis.

hipnogenezis

Alvás nagy hipnotikus állapot előidézése. (hypno- + G. genesis, teremtés)

hipnoid

A hipnózishoz hasonló; az ébrenlét alatti állapotot, az alvás és az ébrenlét között elhelyezkedő mentális állapotot jelöli. Ld. hypnagog. (hypno- + G. eidos, hasonlóság)

hipnoterápia

1. A hipnózis eszközével végzett pszichoterápiás kezelés. 2. Egy betegség kezelése révületszerű állapot előidézésével.

hipnotikus

1. Alvást okozó. 2. Olyan ágens, amely az alvást segíti. 3. A hipnotizálással kapcsolatos. (G. hypnotikos, alvást okozó)

hipnotizál

Hipnózist idéz elő valakinél.

hipnotizálás

1. Hipnózis előidézésének folyamata vagy tevékenysége. 2. Hipnózis gyakorlata vagy tudománya. Ld. mesmerismus. (G. hypnos, alvás)

hipnotizőr

Aki a hipnotizálást végzi.

hipnózis

Mesterségesen előidézett, az alvajáráshoz (somnambulismushoz) hasonló révületszerű állapot, amelyben az alany nagyon fogékony a szuggesztióra, és könnyen engedelmeskedik a hipnotizőr utasításainak. Ld. mesmerismus. (G. hypnos, alvás, + -osis, állapot)

hipobárikus

1. Olyan rendszerek jelzője, amelyeket körülvevő gázok nyomása 1 atmoszféránál kisebb. 2. Oldatok tekintetében, ha azok sűrűsége kisebb, mint a higító oldaté vagy médiumé; pl. gerincvelői érzéstelenítés esetén a hipobárikus oldat sűrűsége kisebb, mint a gerincvelői folyadéké. (hypo- + G. baros. súly)

hipobárizmus

A szervezetet körülvevő barometrikus nyomás csökkenése miatt kialakuló diszbárizmus, hypoxia fellépte nélkül. A testüregekben levő gáz kitágul, a testfolyadékokban oldott gázok buborékok formájában kiválnak az oldatból. Vö. dekompresziós betegség.

hipodinámiás

A normálisnál kisebb erővel rendelkező vagy kisebb erőt mutató.

hipofunkció

Alulműködés. Csökkent, alacsony vagy elégtelen működés.

hipoglikogenolízis

Elégtelenül működő glikogenolízis.

hipokinetikus

Hypokinesissel kapcsolatos vagy azzal jellemzett.

hipokróm

1. Hypochromasiás. 2. Csökkenő fényelnyelés a hullámhossz lefelé történő eltolódásával.

hipometabolizmus

Csökkent anyagcsere.

hipomorf

1. Olyan személy, akinek a testmagassága arányában kicsi az ülőmagasságához képest; oka a végtagok rövidsége. Vö. endomorf. 2. Mutáns gén, amely a gén által irány(tott működés részleges csökkenését okozza. (hypo- + G. morphe, alak)

hipotézis

Feltevés. Egy olyan formába öntött feltételezés, ami kísérletes módszerekkel és adatgyűjtéssel igazolható vagy cáfolható; nem keverendő össze a posztulátummal vagy a nem fókuszált spekulációval. Ld. posztulátum, teoria. (G. alapítás, feltevés fr. hypotitheimi, lefektet)

hipoxantin

Az izmokban és más szövetekben jelen lévő purin bázis, ami purinok lebontásakor keletkezik az adenin dezaminációjával; szintje emelkedett a molibdén kofaktor hiányakor.

HIPP

Intézeti gyógyszerészeti gyakorlati kézikönyve

hippocampalis

A hippocampussal kapcsolatos.

hippocampus

Összetett, belsejében kanyarulatos struktúra, ami az agyfélteke medialis szélét képezi és az oldalkamra fissura chorioideaját határolja. Két tekervényből épül fel (Ammon-szarv és gyrus dentatus), együtt azok fehérállományával, az alveus és fimbria hippocampival. Emberben a ~ a halántéklebenyre korlátozódik a corpus callosum nagymérvű fejlődése következtében. A ~ a limbikus rendszer részét alkotja. Fő afferens kapcsolatait a gyrus parahippocampalis entorrhinalis területe és a septum pellucidum képezi; a fornix útján a septum, a thalamus elülső magja és a corpus mamillare felé küld rostokat. (G. hippocampos, tengeri csikó)

hippokratészi

Hippokratésszel kapcsolatos, általa leírt, vagy neki tulajdonított.

hippokratészi eskü

A hivatásuk gyakorlását megkezdeni kívánó orvosok által tett eskü, amit rendszerint a Kos szigetről származó Hippokratésznek tulajdonítanak, azonban valószínűleg az Aszklepiádok ősi esküje.

hippus

A pupilla intermittáló kitágulása és beszűkülése, ami független a megvilágítástól, a konvergenciától és a pszichés ingerektől. (G. hippos, ló, a galoppmozgáshoz való képzelt hasonlóságból)

HIR, HIRC

Humán inzulin receptor

hircus

gen. és pl. hirci hircus. 1. A hónalj szaga. 2. Hónaljszőr. 3. Tragus. (L. bakkecske)

HIREP

Csípő protézis

hirsutismus

Túlzott mennyiségű és férfias típusú terminalis szőrzet jelenléte a testen és az arcon, főleg nőkben; jelen lehet egészséges felnőttekben is etnikai jellemzőként, de kifejlődhet gyermekekben vagy felnőttekben daganatok vagy gyógyszerek okozta androgén túlsúly, valamint nem androgén gyógyszerek következtében is. (L. hirsutus, bozontos)

hirsutismusos

A hirsutismussal kapcsolatos vagy azzal jellemzett. (L. hirsutus, bozontos)

hirudicid

Pióca-ölő. Olyan anyag, amely elpusztítja a piócákat. (L. hirudo, pióca, + caedo, ölni)

hirudin

A pióca nyálmirigyéből kivont antithrombin hatású anyag, amely képes meggátolni a vér megalvadását. (L. hirudo, pióca)

Hirudinea

Piócák. A férgek egyik osztálya; lapos, szelvényezett testű állatok, egy szívókorongjuk van a test hátsó végén és gyakran egy kisebb szívókorong az elülső végen; a gerinctelen állatok ragadozói vagy pedig a gerincesek vérén és szövetnedvein élnek. (L. hirudo, pióca)

His

Wilhelm His, Jr. német orvos, 1863-1934. Ld. His-köteg elektrogram.

His

Wilhelm His, Sr. Németországban élő svájci anatómus és fejlődéstanász, 1831-1904. Ld. His-féle vonal

His

Hisztidin

hirdetés