Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

hidrosis

Verejtékezés, verejték termelése és kiválasztása. (G. hidros, verejték, + -osis, állapot)

hidrosisos

Verejtékezéssel kapcsolatos, vagy azt eredményező.

hidrosztatikai

Hidrosztatikus. A folyadékok nyomásával vagy egyensúlyi állapotuk jellemzőivel kapcsolatos.

hidrosztatikus súly

Syn víz alatti súly.

hidrotropizmus

A növekedő élőlények azon tulajdonsága, hogy a nedves felületek felé (pozitív hidrotropizmus) vagy azoktól el- (negatív hidrotropizmus) forduljanak. (hydro + G. tropos, fordulás)

hidroxi-

Előtagként: -OH csoport szubsztitúcióját vagy addícióját jelenti arra a vegyületre, amelynek a nevét megelőzi. Ld. oxa-, oxo-, oxy-.

hidroxiapatit

Ca10(PO4)6(OH)2; A természetben előforduló ásványi anyag, amelynek szerkezete hasonlít a csontok és fogak kristályrácsához; a nukleinsavak kromatográfiájában használják; megtalálhatók patológiás meszesedésekben is.

hidroxid

Ionizálódásra képes hidroxil csoportot tartalmazó vegyület; főleg azok a vegyületek, amelyekből vízben való oldódás során OH- szabadul fel.

hidroxil

A -OH gyök.

hidroxilázok

Enzimek, amelyek egy oxigénatom addíciójával hidroxil csoportok képződését katalizálják és ezáltal oxidálják a szubsztrátot.

HIE

hyperimmunoglobulin E

HIE

hypoxiás ischaemiás encephalopathia

HIF

Magasabbrendű intellektuális funkció

HIF

histoplasma gátló faktor

higany-csík

higanymérgezéshez társuló kékes-barna elszíneződés a fogínyszélen

HIGF

humán inzulin-szerű növekedési faktor

HIGG

Histoplasma IgG

high energy ~'s

nagy energiájú foszfátok Olyan foszfátok, amelyek hidrolízise szokatlanul nagy energia felszabadulásával jár, pl. a nukleotid-foszfátok, amelyek közé tartozik az ATP, az enol-foszfátok, amilyen a foszfoenol-piruvát.

high molecular weight , HMWK)

nagy molekulasúlyú ~, plazmaprotein, amelynek 110.000 a molsúlya, normálisan a plazmában együtt található, komplexkötéssel 1:1 arányban a prekallikreinnel. A komplex kofaktora a XII. alvadási faktornak. Ha ezek reakcióba lépnek, akkor a XIIa jön létre, amely viszont a prekallikreint kallikreinné aktiválja.

high-resolution computer ~ (HRCT)

Nagy feloldóképességű számítógépes rétegfelvétel. Keskeny kollimációjú, térfogatcsökkentő és élességnövelő algoritmus, olykor beszűkített látótérrel, a leképzendő területben a pixelek számának csökkentésére. Főként a tüdő vizsgálatára használják.

higiéné

Egészségtan. 1. Az egészség és megőrzésének tudománya. 2. Tisztaság, amely hozzájárul az egészséghez és a jó közérzethez, különösen személyi szinten. Syn higiénia. (G. hygieinos, egészséges, fr. hygies, egészség)

higiénés

Egészséges; a higiénével kapcsolatos; az egészség fennmaradását segíti.

higiénikus

Az egészség megőrzésének tudományában jártas személy.

hígítási sor

Sorozat, melyben minden következő hígítást az előző hígításból kiindulva végeznek. Minden egyes hígítás koncentrációját az előző hígításéból számítják, megszorozva az oldott anyag arányával és ezt addig folytatják, amíg el nem érik a számukra szükséges hígítási fokot. Ezt a hígítási típust alkalmazzák az antitest titer megállapítására, illetve egy igen koncentrált oldatból rendkívül híg oldat készítésére.

HIL

hypoxiás ischaemiás károsodás

hila

A hilum többesszáma.

hilaris

A hilummal kapcsolatos.

hilitis

Valamely hilust bélelő membrán gyulladása.

Hill ~

y(1-y) = (S)n/Kd, ahol az y a szaturáció törtalakú foka, az (S) a kötődő ligand koncentrációja, n a Hill koefficiens és Kd a ligand disszociációs állandója. A Hill-koefficiens a fehérje kooperativitásának mértéke; minél nagyobb az értéke, annál nagyobb a kooperativitás.

Hill-Sacks ~

elülső vállficam során a fossa glenoidalis széle sérti a felkarcsont fején hátul az ízületi porcot.

Hilton's ~

Hilton törvénye Egy adott ízületet beidegző ideg innerválja az ízületet mozgató izmokat, valamint a tapadásukat borító bőrt.

Hilton's white ~.

Hilton-féle fehér vonal syn white ~. of anal canal

hilum pl. hila

1. Egy szerv azon része, ahol az erek és az idegek belépnek abba illetve elhagyják azt. Syn porta (1). 2. Hilusra hasonlító benyomódás vagy vájat az agy nucleus olivarisaban. (L. apróság, csekélység)

hilus

Hilum. (A L. hilum angol változata)

hilus-sejt

Az ovarium hilusában található, androgéneket termelő sejtek, melyek a here interstitialis sejtjeinek a női szervezetben előforduló megfelelőinek tekinthetők.

HIMM

hallucináció, impulzivitás és migrén

HIMP

Magas dózisú iv. metilprednisolon

hinge ~, csukló~

Egytengelyű ~, melyben az egyik csonton lévő terjedelmes, haránt hengeres domborulat illeszkedik a másikon lévő megfelelő homorulatba, csak egy síkban engedve meg a mozgást. SYN gynglimus (NA), ginglymoid j.

HINR

humán inzulin receptor

hip ~, csípő~

A femur feje és az acetabulum között lévő szabad gömbízület. SYN coxa (2).

HIPA

heparin indukálta thrombocyta-aktiváció, csípő(ízületi) fájdalom

hiperaktivitás

Általános nyugtalanság vagy túlzott mozgékonyság; előfordulása jellemző figyelemhiány betegségben vagy hyperkinesisben szenvedő gyermekekben.

hiperbárikus

1. Olyan rendszerek jelzője, amelyeknél a környező gázelegy nyomása több mint 1 atmoszféra. 2. Oldatokkal kapcsolatban arra vonatkozik, ha az oldat sűrűsége nagyobb az oldószer vagy a médium sűrűségénél; pl. gerincvelői érzéstelenítésnél a hiperbárikus oldat sűrűsége nagyobb, mint a gerinvelői folyadéké. (hyper- + G. baros, tömeg)

hiperbárikus oxigén~

Zárt helyiségben oxigén adása, 1 atmoszféránál nagyobb környező nyomás mellett.

hiperfunkcionális ~

Fogcsikorgatás. Egy vagy több fognak a harapás során a normális élettani viszonyokat meghaladó igénybevétele.

hiperglikogenolízis

Túlzott mértékű glikogenolízis. (hyper- + glycogen + G. lysis, oldódás)

hipergonadotrop

A gonadotrop hormonok megnövekedett termelését vagy elválasztását jelző.

hiperinfekció

Nagyon nagyszámú kórokozó által okozott fertőzés immunhiányos állapot eredményeképpen.

hiperkinetikus

Hyperkinesissel kapcsolatos vagy azzal jellemzett.

hiperkróm

1. Hiperkromatikus. 2. Fokozottan fényelnyelő.

hirdetés