Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

HBV

Hepatitis B vírus

HCM, HOCM

hypertrophiás cardiomyopathia

HCMV

Humán citomegalovírus

HCS

Az emberi chorialis somatomammotrop hormon nevének rövidítése; human chorialis somatomammotropin

HCTZ

hydrochlorotiazid

HCV

hepatitis C-vírus

HCV

Hepatitis C vírus

HD

haemodialysis

HDL

Nagy/magas denzitású lipoprotein

HDL

Nagy sűrűségű lipoprotein. Ld. lipoprotein.

HDPE

Nagy/magas denzitású polietilén

HDV

Hepatitis D vírus.

He

Hélium.

HEA

humán erythrocyta antigén

HEAE

hiperakut experimentális allergiás encephalomyelitis

HEAI

Hallásjavító készülék

heart ~

szívfrekvencia

heat ~

infralámpa, infravörös sugarakat kibocsátó hőt termelő lámpa, a bőr lokális melegítésére szolgál.

heat ~

termofóbia A hőtől való félelem, thermophobia.

hebefrén ~

más néven dezorganizált ~, súlyos forma, jellemző az inkoherencia, az eltompulás, viselkedési zavarok; valamint az érzéki csalódások hiánya.

hebephren

A hebephreniával kapcsolatos vagy az által jellemzett.

hebephrenia

Felszínes és oda nem illő érzelmek, kacarászás, valamint együgyű, regresszív viselkedés és modorosság által jellemzett szindróma. A schizophrenia egyik altípusa, amit manapság dezorganizált schizophreniának neveznek. (G. hebe, pubertas, + phren, ész)

Heberden csomó

Kb. borsónyi vagy kisebb méretű exostosisok osteoarthritisben a kézujjak terminalis ujjpercein, melyek a distalis ujjpercek ízületi szélein lévő megnagyobbodott csontkinövések. Syn tuberculum arthriticum (1).

hedrocele

Bél előesése a végbélnyíláson keresztül. (G. hedra, ülés, alap, + kele, sérv)

HeFH

heterozygota familiaris hypercholesterinaemia

heg-~

Természetét tekintve rendszerint adenocarcinoma, mely a tüdő perifériás hegéből vagy interstitialis fibrosis, illetve lépesméz-tüdő talaján alakul ki.

Hegglin-féle ~

A neutrophilok és eosinophilok basophil alakzatokat, Döhle- és Amado-testeket tartalmaznak, továbbá e betegségben a vérlemezkék érése nem megfelelő és thrombocytopenia is jellemző.

hegyi balzsam

Szin.: eriodictyon

hegyi vérszegénység

Szin.: hegyibetegség

hegyibetegség

hirtelen és idült magaslati betegség megjelölése. Az idült magaslati betegségre jellemző a haemoglobin csökkent oxigénszaturációja az alacsonyabb parciális oxigénnyomásnak, és különösen idősebbek között előforduló alveolaris hypoventillációnak megfelelően. A polycytaemia pirospozsgás bőrszínt eredményez, de enyhe terhelést követően cyanosis jelentkezik, nehézlégzés, fáradtság, fejfájás és szellemi tompaság kíséretében. A magaslatról visszatérve megszűnnek a panaszok.

HEK

humán embrionális vesesejtek

hekateromer

Olyan gerincvelői idegsejt jelzője, amelynek axonja elágazik és nyúlványokat ad le a gerincvelő mindkét oldalához; rendszerint azonos a heteromer neuronnal. (G. hekateros, mind a kettő, + meros, rész)

hekto- (h)

Az SI-ben és a metrikus rendszerekben használatos előtag, mely százat (102) jelent. (G. hekaton, egyszáz)

HeLa

Az első (emberi cervix-) carcinomaból létrehozott folyamatos sejttenyészet sejtjeinek elnevezése. (Henrietta Lacks (meghalt 1951-ben), akinek cervixcarcinomajából a sejtvonal származik)

HeLasejt

Az első, folyamatosan tenyésztett, emberi (Henrietta Lacks cervicalis carcinomájából származó) malignus sejtvonal, mely vírusok tenyésztésére használatosejt

helices

A helix többesszáma.

helicopodia

Csoszogás, csoszogó járás. (G. helix, tekercs, csavar, + pous, láb)

helicotrema

A csigaszerv (cochlea) csúcsán található félhold alakú nyílás, amelyen keresztül a csigaszerv scala vestibuli és scala tympani részei egymással összeköttetésben vannak. (G. helix, tekercs, csiga, + trema, lyuk)

heliencephalitis

Az agy gyulladása napszúrást követően. (G. helios, Nap, + enkephalos, agy, + -itis, gyulladás)

helikális

1. Csavar (helix) alakú. 2. Spirálhoz (helix) hasonló. (G. helix, csavarvonal, tekercs, spirál, csiga)

helikoid

Csavar alakhoz, helixhez hasonló. Syn helikális (2). (G. helix, tekercs, csiga, + eidos, hasonlóság)

hélium (He)

Gáz halmazállapotú elem, mely igen kis mennyiségben található meg a légkörben (a száraztérfogat 0.000524%-a); atomszáma 2, atomtömege 4.002602; az orvosi gázok, legfőképpen az oxigén higítására használják. (G. helios, a Nap)

hélium ~

Hélium-gáz keverék (általában hélium és oxigén) a légutak elzáródásának kezelésére. A hélium sűrűsége sokkal alacsonyabb mint az oxigéné vagy a levegőé, ennek eredményeként a gázkeverék könnyebben megy át a légúti elzáródáson.

helix pl. helices

Csiga(vonal), tekercs, csavar, spirál. 1. (NA) A fülkagyló pereme; feltekeredett porcos szegély, ami a fülkagyló elülső és felső szélét, valamint hátsó szélének legnagyobb részét képezi. 2. Csavarvonal (mint pl. egy csapszeg menetének futása vagy egy rugó alakja); minden pontja egyenlő távolságra van egy egyenes vonaltól, ami a tengelyét képezi annak a hengernek, amelyen a csavarvonal összes pontja fekszik. Gyakran tévesen spirális alakzatokat (pl egy facsavar menete) is így neveznek. (L. fr. G. helix, csavarvonal)

Hellin's ~

Hellin-törvény Ikrek minden 89. szülésnél fordulnak elő, hármasikrek minden 892-nél, négyesikrek minden 893 szülésnél.

HELLP ~

, terhességi kórkép az angol rövidítésből: hemolízis, emelkedett májfunkciós értékek, és vérlemezkeszám csökkenés jellemzi.

HELLP szindróma

Haemolysis, emelkedett májenzim-szint, alacsony thrombocytaszám: HELLP-szindróma

Helmholtz-féle ~ (A)

A belsőenergia és az entrópiából adódó energia (TS) különbsége.

helminth

Féreg. Olyan bélparazita, mely a gyűrűsférgek, galandférgek, mételyférgek vagy a tüskésfejűek (acanthocephalata) közé tartozik. (G. helmins, féreg)

helminthagog

Féregellenes. (G. helmins, féreg, + agogos, vezető)

hirdetés