Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

HAQ

Kérdőív: Health assessment questionnaire

HAQ-DI

egészségi állapot felmérő kérdőív funkcionális státusz pontszámértéke

hard ~

kemény ~ A tapintó ujj végére erős nyomást gyakorló, nehezen elnyomható p., amely hypertensióra utal.

hard ~

Keményszájpad (1) A szájpad elülső, csontos p. által alkotott része, amelyet felülről az orrüreg fenekét alkotó nyálkahártya, alulról pedig a szájüreg tetejének periosteuma borít, amelyben a szájpad erei, idegei és nyákmirigyek találhatók; (2) CEPHALOMETRIA A spina nasalis anteriort és posteriort összekötő vonal, amely a csontos szájpad helyzetét határozza meg.

Hardy-Rand-Ritter ~

A színlátás zavarainak vizsgálata pseudoisochromaticus kártyákkal. Ezeket a kitűnő kártyákat az American Optical Co. nem nyomtatta újra, miután 1965-ben véletlenül tönkrementek.

Hardy-Weinberg ~

Hardy-Weinberg-szabály Véletlenszerű párválasztáskor, ha a génfrekvenciát megváltoztani képes faktorok (mutáció, differenciált szelekció, migráció) hiányoznak vagy elhanyagolhatóak, egy adott, két nem között egyenő frekvenciával megoszló autoszomális allél gyakorisága generációról generációra változatlan. A törvény nem alkalmazható két vagy több kapcsolt allélre valamint X-kromoszómához kötött tulajdonságokra, melyek kiindulási génfrekvenciája a nemekben különböző.

harisnya

Vékony, testhez álló, a lábra húzható ruhadarab; az orvoslásban keringési zavarok kezelésére használják.

harlequin ~

Az újszülött rendellenességnek súlyos formja, rendszerint koraszülötteken látható. Ichthyosiform erythroderma, amelyet a testnek egy szürkés-barna plakkszerű burokba foglalása, valamint az arc, a kezek és a lábak groteszk deformitása jellemez. Ezen szerencsétlen betegek néhány napon belül meghalnak.

harmonika ~

Bőr g., melyet több helyen behasítva nyújthatóvá válik, ezáltal egy nagyobb terület beborítására alkalmas.

harmónikus ~

Az anomaliás retinalis c. egyik formája, melyben a retinákra beeső fény szöge megegyezik a strabismus objektív szögével.

három pohár ~

A férfibeteg a hólyagját három unciás (1 uncia = 28.35 g) üvegsorba üríti ki, és az első és a harmadik üveg tartalmát vizsgálják. Az első üveg az urethra elülső részéből származó vizeletet tartalmazza, a második a hólyagból, a harmadik az urethra hátsó részéből, a prostataból és a vesicula seminalisokból származó mosófolyadékot fogja fel.

háromlábú ~

Az arccsont törése, amelyben a molaris kidudorodás három támasztási pontja érintett, a zygomaticus csont íve, az os frontale processus zygomaticusa, valamint az os maxillare processus zygomaticusa.

Hartmann-féle ~

Az epehólyag nyakának és az epevezetéknek a találkozásánál kialakuló félhold vagy kúpalakú ~

HAS

Mérőskála: Hamilton anxiety scale

HAS

humán szérum albumin

HAS

hypertonia és arteriosclerosis

hasadásos ~

A zigóta gyors, mitotikus oszlása, amely során csökken az egyes sejtek nagysága a blastomérában. Így jön létre a szedercsíra vagy morula. Ld hasadás (1).

Hashimoto ~

másnéven Hashimoto thyreoiditis.

Hashimoto ~

A pajzsmirigy diffúz infiltrációja lymphocytákkal, melynek következménye diffúz golyva, a parenchyma fokozatos elpusztulása és hypothyreosis. Syn Hashimoto-betegség, Hashimoto struma, struma lymphomatosa.

hasis

A kenderből készített kábítószer egyik formája. Fő alkotórésze a termesztett Cannabis sativa nevű kenderfaj nőnemű egyedeinek rügyeiből és virágaiból származó gyanta. A kenderből előállított készítmények közül a h. tartalmazza a legmagasabb koncentrációban a kannabiolt. (Ar. széna)

hatalmi helyzetben lévő ~

A szülő, a rendőr, a főnök személyesít meg. A pszichoanalízis érzelemátviteli fázisában az analítikus válik ilyen személlyé.

háti magok

Egy nagy, idegsejtekből álló oszlop, mely a gerincvelő hátsó szürkeállomány oszlopának alapján helyezkedik el, az első hátitól a második ágyéki szelvényig terjed; az azonos oldali tractus spinocerebellaris dorsalishoz ad ágat.

hátsó sagittalis ~

Az a távolság, amely a sacrococcigealis ízülettől a bal-, illetve a jobboldali tuberositas ischii-ig fut.

hátsóagy

Syn rhombencephalon.

hátsóbél

1. Az embryonalis bélcsatorna caudalis vagy terminalis része. 2. A leszálló vastagbél, a szigmabél, a végbél és a canalis analis; egyesek ide sorolják a teljes vastagbelet.

haustra

A haustrum többesszáma (L.)

haustralis

A haustrummal kapcsolatos.

haustratio

1. Egy haustrum képződésének folyamata. 2. A haustrumok kifejezettebbé válása.

haustrum pl. haustra

Zsákocskák vagy tasakok sokaságának egy eleme. Nevét a vizikerék lapátjaihoz való elképzelt hasonlósága miatt kapta. (L. víz húzására szolgáló gép, fr. haurio, pp. haustus felhúz, felszív)

HAV

Hepatitis A vírus

Havers-~

A tömör csontállomány ereket tartalmazó, hosszanti csatornái.

Havers-féle

Clopton Havers-re utal, és az által leírt különböző csontos struktúrákra.

haversian ~

Havers-féle l. syn koncentrikus ~.

Hb

Haemoglobin

Hb A

Haemoglobin A

Hb C

Haemoglobin C.

Hb F

Haemoglobin F.

Hb S

Sarlósejtes haemoglobin

Hb S

Haemoglobin S.

HbcAb

A Hepatitis B vírus mag (core) antigénje elleni antitest.

HbcAg

A Hepatitis B vírus mag (core) antigénje.

Hbe, HbeAg

A Hepatitis B vírus e antigénje.

HbsAg

A Hepatitis B vírus felszíni antigénje.

HbA1c

glikohemoglobin

HBDH

hidroxibutirát- dehidrogenáz

HBE

His-köteg elektrogram

HBE

His-köteg elektrogram.

HBIG

Hepatitis B immunglobulin.

HBIG

hepatitis B-immunoglobulin

HBV

hepatitis B-vírus

hirdetés