Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

GOA

generalizált osteoarthritis

GOG

Szervezet: gynecological oncology group

Gohn-féle ~

Syn Gohn-féle tuberculum.

goitrogenicus

Golyvát okozó.

goitrosus

Golyvára utaló vagy arra jellemző.

Goldblatt-~

olyan vese, melynek artériás ellátása rossz és ennek következtében renovascularis hypertensio alakul ki.

Goldblatt-féle ~

Az egyik vese véráramlásának elzáródását követően kialakuló magas vérnyomás.

Golgi

-Mazzoni-~. A Pacini-testekhez hasonló, azoknál egyszerűbb felépítésű, tokba zárt, sensoros idegvégződések.

Golgi II-típusú ~

A szürkeállományon belül elágazódó rövid axonokkal rendelkező idegsejtek.

Golgi I-típusú ~

Idegsejtek, melyek hosszú axonjai elhagyják azt a szürkeállományt, amelynek részét képezik.

Golgi-~

Ciszternák és hólyagocskák membránnal körülvett rendszere, amely a mag és a sejt szekretoros pólusa között helyezkedik el. A membránhoz kötött szekretoros proteinek feldolgozásához és intracellularis transzportjához kapcsolódik.

Golgi-féle végkészülék

Proprioceptív érző idegvégződések, amelyek az inak rostjai között az izom-ín határhoz közel helyezkednek el az ín feszülése aktiválja, amelyet okozhat akár aktív izomösszhúzódás, akár a megfelelő antagonista izom működése következtében ugyanazon ín passzív feszítése.

golyó ~

A szájadékhoz erősített tartókeretben lévő golyóból álló mű~-félék bármelyike; megfelelő méretben a mitralis vagy a tricuspidalis ~ helyén használják.

golyva

A pajzsmirigy krónikus, nem daganatos megnagyobbodása, bizonyos területeken endémiás, különösen a hegyvidéken, míg máshol sporadikus megjelenésű. Syn struma. (Fr. from L. guttur, garat)

gombamérgezés

Szin.: mycetismus

gombaszedők betegsége

extrinsic allergiás alveolitis, Thermopolyspora polyspora vagy Micromonospora vulgaris penészgomba spórák belégzése okozza a fertőzött gomba termesztése során

gomblyuk ~

Az extensor digitorum ín középujji részén levő szakadás, amelyet a metacarpophalangealis és a distalis interphalangealis ízületekben extensio és a proximalis interphalangealis ízületekben flexio jelez.

gomitoli

Dugóhúzó erek. Bonyolultan összetekert, hurkolt kapilláris erek, melyek leginkább a hypophysis felső infundibularis nyelének szárán helyezkednek el; a hypophysis portalis keringésének részét képezik. (It. gomitolo, köteg)

gomphosis

(NA) Ékízület. Fibrosus ízületfajta, melynek üregébe egy szögszerű nyúlvány illeszkedik, mint a foggyökér az alveolusba. (G. gomphos, faszeg, szög, + osis, állapot)

GON

glaucomás optikus neuropathia, gonadalis, glukagon

gonad

Ivarmirigy. Az ivarsejteket termelő szerv, a here vagy a petefészek. (Mod. L. fr. G. gone, mag)

gonad-

Ld gonado-.

gonad ~

Különböző típusú és különböző fokban megjelenő gonadfejlődési zavarok tartoznak ide, mint gonad aplasia, gonad agenesis, csökevényes gonad, congenitalis gonad d. és a valódi hermafroditizmus.

gonadalis

A gonadra vonatkozó.

gonadectomia

Castratio. A petefészek vagy a here eltávolítása. (ivarmirigy- + G: ektome, kivétel)

gonado-, gonad-

Az ivarmirigyek. (G. gone, mag)

gonadocrinek

A patkány petefészkének follicularis folyadékjában található peptidek, melyek fokozzák a hypophysisből a folliculusstimuláló és a luteinizáló hormon felszabadulását. (ivarmirigy + G. krino, termelni)

gonadoliberin

1. A hypothalamus gonadotropin felszabadulást okozó terméke. Syn gonadotropin-releasing faktor, gonadotropin-releasing hormon. 2. A sertés hypothalamusban termelt dekapeptid, mely konstans mennyiségű lutropin és follitropin felszabadulást okoz és ezek mint luliberin és folliberin hatnak. Syn luteinizáló hormon/folliculus-stimuláló hormon releasing faktor. (ivarmirigy + L: libero, szabadulni + -ban)

gonadopathia

Az ivarmirigyek betegsége. (ivarmirigy- + G. pathos, szenvedni)

gonadorelin hydrochloride

gonadorelin hidroklorid Birkából, sertésből vagy más állatból nyert Gn-RH, melyet az elülső hypophysislebeny általi gonadotropin termelés functionalis kapacitásának felmérésére használnak. (gonadotropin- releasing + -ban)

gonadotrop

Az adenohypophysis endocrin sejtjei, melyek a petefészek és a here különböző sejtjeire hatnak.

gonadotrop

1. A gonadotropin hatását leíró vagy arra utaló. 2. A növekedést és/vagy a gonadok működését elősegítő. Syn gonadotroph. (ivarmirigy-, + G. trope, átalakulás)

gonadotrop ~

Syn gonadotropin.

gonadotroph

Ivarmirigyre ható. Syn gonadotrop. (ivarmirigy- + G. trophe, táplálás)

gonadotropin

Gonadotrop hormon. A gonadok növekedését, működését serkentő hormon; ezen hatásokat egyetlen hormon fejti ki, általában a gonad egy meghatározott funkciójára vagy szövettani szerkezetére hat, mint a folliculus növekedése vagy az androgénképzés fokozása; a legtöbb g. mindkét nemben kifejti hatását, ennek ellenére a külsőleg adott g. hatása eltérő a férfiakban és a nőkben. Syn gonadotrop hormon. (fr. ivarmirigy + G. trophe, táplálás)

gonadotropin releasing ~

Syn gonadoliberin (1).

gonadotropin-releasing ~ (GnRH)

Gonadotropint felszabadító hormon. Syn gonadoliberin (1).

gonaductus

Ivarmirigy-vezeték 1. Syn ductus seminalis. 2. Syn tuba uterina. (ivarmirigy- + vezeték)

gonalgia

A térd fájdalma. (G. gony, térd, + algos, fájdalom)

gonangiectomia

Syn vasectomia. (G. gone, ondó. + angeion, ér, + ektome, kimetszés, + -y)

gonarthritis

Térdízületi gyulladás. (G. gony, térd, + arthron, ízület, + -itis, gyulladás)

gonarthrotomia

A térdízület megnyitása. (G. gony, térd, + arthron, ízület, + tome, bemetszés)

gonecysta

Ondóhólyag. Syn vesicula seminalis. (G. gone, ondó, + kystis, hólyag)

gonia

Állkapocs szögletpontok. Gonion többesszáma.

gonio-

Szöglet. (G. gonia)

goniométer

Szögmérő. 1. Szög mérésére használt műszer. 2. A labyrinthus betegségeiben az egyensúlypróbát végző készülék, egy padból áll, melynek az egyik vége bármely kívánt magasságra emelhető; miközben a pad egyik végét fokozatosan emelik, feljegyzik azt a pontot, ahol a beteg elveszti az egyensúlyát. 3. Kalibrált eszköz, mely az ízületi mozgás ívének vagy irányának mérésére szolgál. Syn arthrométer. (G. gonia, szöglet, + metron, mérni)

gonion pl. gonia

Állkapocsszögletpont, -pontok. A mandibulaszöglet legalsó, hátsó, legkiállóbb pontja. A cephalometriában a mandibula alsó és hátsó határának érintővonalai által alkotott szög felezésével mérik; amikor a mandibula mindkét oldali szöglete megjelenik az oldalsó röntgenfelvételen, akkor a jobb- és baloldal közti felezőpontot használják. (G. gonia, egy szöglet)

goniopunctio

Veleszületett glaucoma esetén végzett műtét, melynek során megpungálják a csarnokzugot.

goniosynechia

A csarnokzugban az íris és a cornea hátsó felszínének összenövése; összefügg a zárt zugú glaucomaval. (G. gonia, szöglet, + synechis, összetartás)

gonioszkóp

A szem csarnokzugának tanulmányozására szolgáló lencse. (G. gonia, szöglet, + skopeo, megvizsgálni)

hirdetés