Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

follicularis ~

syn nodularis ~.

follicularis ~

Syn parenchymas ~.

follicularis ~

1. Cystosus Graaf-tüsző. 2. Syn dentigericus c.

follicularis ~

Idült, a nyálkahártya lymphocytás beszűrődése miatt apró csomók képződésével járó c.

follicularis sejt

Pl. pajzsmirigy vagy ovarium folliculust bélelő hámsejt.

folliculi

A folliculus többesszáma.

folliculitis

Szőrtüszőgyulladás. Az elváltozások lehetnek papulák vagy pustulák.

folliculoma

1. Syn granulosa sejtes tumor. 2. A Graaf tüsző cysticus megnagyobbodása.

folliculosis

Nyiroktüszők feltűnően nagy számú jelenléte.

folliculus, pl. folliculi

1. Sejtek gömbszerű halmaza, belsejében legtöbbször üreget tartalmaz. 2. Tüszőüreg, zsákutca szerű járat, lacuna, depressio a bőrön, amelyből haj bújik elő. (L. folliculus, kis zsák)

folliculus-stimuláló ~ (FSH)

Syn follitropin.

folliculus-stimuláló ~-releasing ~

Folliculus-stimuláló ~ felszabadító ~. Syn folliliberin.

folliculus-stimuláló hormon-releasing ~

Syn folliberin.

follitropin

A hypophysis elülső lebenyének savanyú glikoprotein hormonja, mely ingerli a Graaf tüszőket az ovariumban, majd elősegíti érésüket és ezzel kapcsolatban az ösztradiol secretiot. Férfiakon a tubuli seminiferi stimulálásával részben felelős a spermatogenesis beindításáért. Syn folliculus-stimuláló hormon. (folliculus + G. tropé, megfordít)

folsav

1. A pteroylglutaminsavak és oligoglutaminsavval alkotott vegyületeinek gyűjtőneve. 2. Pteroylmonoglutaminsav, a B vitamin csoport tagja, amely feltétlenül szükséges a normál vérképzéshez. Haemopoeticus vitamin, amely nagyobb mennyiségben a májban, a zöld növényekben és az élesztőben van jelen. A folát hiány és a megaloblastos anaemia kezelésére alkalmazzák.

fólsav ~

Módosított pterinek (pl. aminopterin, amethopterin), amelyek a daganatok növekedéséhez szükséges fólsav hatását kivédik, ezzel fólsav hiány tüneteit idézik elő; kemoterápia során alkalmazzák e vegyületeket.

foltos zománc

A zománc struktúrájának megváltozása a fogképződés idején felvett túlzott mennyiségű fluorid miatt.

folyadék extractum

Folyékony gyógyszerkivonat. A növényi eredetű drogok előállításakor oldószerként alkoholt használnak, de az alkohol lehet preservatív is, majd a kivonat szűrésre kerül. A szűrlet minden millilitere megfelel 1 g standard gyógynövénynek.

folyamatos ambuláns peritonealis ~ (CAPD)

Járó betegen végzett peritonealis dialízis, minek során a dialízis folyadék be és kiáramlása a beteg normális napi tevékenysége idején zajlik.

fomentatio

Meleg borogatás. 1. Meleg lokális alkalmazása. 2. Meleg, nedves meleg alkalmazása valamely betegség kezelésére. (L. fomento melegít)

fomes, pl.fomitis

Fertőzőforrás. Olyan tárgyak, mint pl. ruházat, törülköző, evőeszközök és edények, amelyekben valamely kórokozó fennmarad és fertőzést terjeszthet. Rendszerint többesszámban használt kifejezés. (L. gyúlékony)

fontanella

Kutacs. A koponyacsontok találkozási szögeinél lévő hártyás fedelek csecsemőkben. Syn fonticulus. (Fr. fontain kicsinyítése)

fonticulus

Syn fontanella. (L. fons kicsinyítése)

food ~

ételmérgezés Olyan mérgezés, amelynél a mérgezésért felelős anyagot az elfogyasztott étel tartalmazta.

food ~

cibofóbia Az ételtől való félelem, cibophobia.

foot ~

lábnyúlvány SZIN pedicel.

footling ~, foot ~

lábfekvés LÁSD breech ~

foramen

Nyílás vagy perforatio egy csonton, illetve egy hártyás struktúrán. (L. apertura lyukasztás)

foramina

A foramen többesszáma.

forceps

Fogó. 1. Olyan készülék, amellyel egy szerkezetet meg lehet ragadni, arra húzást, illetve nyomást lehet gyakorolni. Vö: szorító. 2. Az agyban fehér rostok kötege, forceps major és forceps minor. (L. csipesz)

fordított

Ha egy anyag az ozmózissal ellentétes irányba halad.

fordított Eck ~

A vena portae és a vena cava inferior között oldal az oldalhoz anastomosis a vena cavanak az anastomosis fölötti lekötésével. Segítségével a vér a test alsó területéről bejut a májkeringésbe.

fordított passzív ~

A vírusfertőzések diagnosztikájában használt eljárás, amelynek során a vírusra specifikus antitestekkel borított vörösvérsejtek a vírus jelenlétében agglutinálódnak.

foreconsciosus

Tudatelőtti. Olyan memóriára utal, amely jelenleg nincs a tudatban, de időnként belekerül, illetve olyan tudat alatti agyi folyamat, amely bizonyos feltételek teljesülésekor tudatossá válhat. Vö: preconsciosus.

Forel-féle ~

Ld tegmentalis d. (2).

forensicus ~

A ~alkalmazása a b(róságon jogi ügyekkel kapcsolatban.

forensicus ~, legal p.

forensicus, jogi ~ A ~ alkalmazása a b(rósági eljárás során, pl. a beszám(thatóság, az ügyek vitelére való képesség, a büntethetőség megállap(tásában.

forgási ~

Szaggatott n., mely a fej bármely tengelye körüli mozgása által kiváltott labyrinthus izgalomból adódik és a mozgás változása váltja ki.

-form

Valaminek alakjában, idomában. Megfelel az oid-nak. Ld morfo- (L. formis)

forma

Alak, lenyomat. (L. forma)

formalin ~

Vérben gazdag szövetekben formaldehid savas vizes oldatának hatására keletkező p.

formamidáz

Ezen enzim katalizálja az N-formil-L-kinurenin hidrolízissel történő átalakulását L-kinureninné és formáttá. Az L-triptofán lebontásában van szerepe. Syn formiláz.

formát

A hangyasav sója vagy észtere, azaz a monovalens HCOO- gyök, illetve a HCOO- anion sója és észtere.

formatio

1. Meghatározott alakzatú, illetve meghatározott sejtes elrendeződéssel bíró struktúra. 2. Az, ami kialakult. 3. Alakot eredményező tevékenység. (L. formo, alakít)

formatio ~

hálózatos szerkezetű állomány az agyban (nyúltagy, híd, agytörzs)

forme fruste

Kialakulatlan kórkép. Egy betegség részben kialakult, megrekedt, meg nem nyilvánuló alakja. (Fr. befejezetlen alak)

formicatio

Hangyamászás. A paraesthesia, illetve tactilis hallucináció egyik formája. Olyan érzés, mintha hangya mászkálna a bőr alatt. (L. formica, hangya)

formil

HCO- gyök.

formiláz

Syn formamidáz.

formiminoglutaminsav (FIGLU)

Az L-hisztidin lebomlása során, amikor az L-hisztidin L-glutaminsavvá alakul át keletkező intermedier termék. A formimino csoporttal a tetrahidrofolsavra kerül át. Megjelenhet folsav- vagy B12 vitamin hiányban szenvedő egyénekben, valamint a májbetegek vizeletében.

hirdetés