Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

formula

Képlet. 1. Recept vagy vény, amely a gyógyszerkészítésre vonatkozó előírást tartalmazza. 2. KÉMIA Szimbólum vagy szimbólumok komplexusa, amely kifejezi az adott molekulában vagy anyagban az elem, illetve az elemek atomjainak számát, ezzel együtt esetenként tájékoztat az atomok molekulán belüli elrendeződéséről, az elektronszerkezetről, a töltésről, a molekulán belüli kötésekről, stb. 3. A részek vagy a szerkezetek elrendezésének szimbólumokkal és számokkal történő kifejezése. (L. forma kicsinyítése)

fornicatio

Közösülés, különösen nem házaspár esetében. (L. fornicatio egy boltíves alagsor (bordélyház))

fornicativ

1. Ívelt, fornixra, boltozatra emlékeztető. (L. fornicatus, ívelt) 2. Közösül. Ld fornicatio, paráználkodás.

fornix

1. Általában egy boltíves szerkezet, gyakran boltíves födém, amely egy anatómiai helyet fed. 2. Kompakt, fehér kötegek, melyek által az agyi féltekék hippocampusa az ellenoldali hippocampusba, a septumba és a corpus mamillareba, valamint közvetve a thalamus elülső magjába vetülnek. Az Ammon szarv pyramis sejtjeiből indulnak ki a fornix rostjai, melyek az alveus- és a fimbria hippocampit, majd továbbfutva a crus-, a corpus-, a commissura- és a columna fornicist alkotják. A fornix rostjai a septumhoz indulva a columna fornicis felső részéből áthaladnak az elülső commissura mellső részén mint precommissuralis fornix, míg a többi rostja a kompakt postcommissuralis fornix köteget képezik és a copus mamillarehez majd az elülső thalamus maghoz futnak. (L. boltív)

forró göb

Pajzsmirigy göb, melynek radioaktív jódfelvétele jóval nagyobb, mint a körülötte levő parenchymáé; általában jóindulatú, de néha hyperthyreosist okoz.

forszírozott exspiratorikus rezerv

~. (FEV) Maximális belégzés után egy megadott időintervallum alatt kilélegezhető maximális volumen.

forszírozott exspiratoros áramlás (FEF)

Az erőltetett vitálkapacitás vizsgálata kapcsán mért kilégzési levegőáramlás. Az alsó index jelöli, hogy melyik paramétert vizsgálják.

fősejt

Bármely mirigy domináns sejttípusa.

fosphor

foszfor Olyan kémiai anyag, amely a beeső elektromágneses vagy radioaktív energiát fénnyé alakítja át. Ilyen elven működnek a szcintillációs radioaktivitás-számlálók vagy a radiográfiás erősítő monitorok és a képalkotó eljárásokhoz használt erősítők. (G. phos, fény + phoros, hordozó)

fossa

Árok. A felszín szintje alatt egy többé-kevésbé hosszanti lefutású bemélyedés. (L. árok)

fossa cranii media

a belső koponyalap lepke alakú területe, ami elölről az alaminoris ossis sphenoidalis és limbus, hátrafelé a dorsum sellae és az os temporalis pars petrosa határolja, az oldalsó részét a halántéklebeny tölti ki, és középen található a hypophysis

fossula

1. Kis árok. 2. Az agy felszínén kis méretű mélyedés vagy fissura. 3. Ritkán használt kifejezés a kis átmérőjű cornea fekély elnevezésére. (Fr. fosse, árok kicsinyítése)

Foster keret

Ld keret.

foszfát ~

A vizelettel történő túlzott mértékű foszfát kiválasztás jellemzi a kóros tubularis resorptio eredményeként. Rendszerint egyéb rendellenességgekkel társulva fordul elő Fanconi szindrómában.

foszfowolfrámsav-~

A citológiában és a szövettanban széleskörben használt festék. A sejtmagvak, a mitochondriumok, a fibrin, a neuroglia eredetű rostok és a váz- illetve szívizom harántcsíkolata kékre festődik vele; a csont hálózatos állománya és az elasztin narancssárga és barnásvörös árnyalatokban tűnik elő; használható továbbá a kóros vagy beteg osteocyták kimutatására is, gyakran perjódsav-Schiff (PAS) és Luxol-fast blue festékekkel kombinálva.

Fothergill-féle ~

Syn trigeminus n.

foto~

Normális EEG jelenség, melyben a parieto-occipitalis régió feletti aktivitás frekvenciája időben egybeesik a látási stimuláció villanási frekvenciájával.

fotogén ~

A reflexepilepsiák fény által kiváltott formája.

fotokróm ~

fényérzékeny szemüveglencse, kevesebb fényt ereszt át napfényben és többet gyengébb fénynél.

fotoradiációs ~

Fénykezelés.

fotoreceptor sejt

A retina csapjai és pálcikái.

founder ~

alapítási ~ Géncsoportok előfordulási frekvenciájának feltételes valószínűsége egy jövőbeli időpontban, amely a populációt alapító egyedek kezdeti génszerkezetétől függ és amelyben általában nem figyelhető meg a populációt alapító egyedek származási populációjára való hasonlítás tendenciája.

fountain ~

Ld tegmentalis d. (1).

Fourier ~

Matematikai analitikai módszer, mely a periodikus különböző frekvenciaváltozások összegének változásait közelíti. Ezt alkalmazzák a komputeres tomográfiában és a mágneses rezonancia képalkotásban, továbbá mindenféle jel elemzésében, amelynek frekvencia tartalmát kívánják megismerni.

Fourier transformatio

Fourier átalakítás. Matematikai módszer, amellyel időben változó függvényt vagy jeleket komponenseire bontunk különböző frekvuenciákon, valamennyinek megadva a fázisát és az amplitúdóját. Computertomográfiában és a mágneses magrezonancia képalkotásban alkalmazzák a transzformáció rekonstruálása céljából.

fovea

Relatíve apró, csésze alakú mélyedés vagy gödör. (L. gödör)

fovealt

Felületén mélyedés látható.

foveatio

Bemélyedt hegképződést mutat, mint a bárányhimlő.

foveola

Kis bemélyedés, gödör. (Modern L. fovea, gödör kicsínyítése)

foveolalt

Felszínén apró gödrökkel bíró.

foveolaris

Foveolara vonatkozó, azzal rendelkező.

Fowler-féle ~

Emelt fektetés, amelyet az ágy fejének 60-90 cm-re történő megemelésével érnek el, a jobb gravitációfüggő drainage elérése céljából, hasi műtét után.

FPE

Fatális tüdőembolia, first pass hatás

FPG

Éhomi szérum glukóz

Fr

1. Francium 2. Francia skála.

Fr

francium Az alkali fémek csoportjába tartózó radioaktív elem. Atomszáma 87, legstabilabb izotopjának felezési ideje: 223Fr 21,8 perc. (Felfedezője Mlle. M Perey Franciaországban született)

FRA

focalis retrográd amnesia

fractura

1. Törni. 2. Csont, esetleg porc törése. (L. fractura, törés)

fragilitas

Törésre, repedésre, desintegratiora való hajlam. (L. fragilitas)

fragilitás ~

Vörösvértest ellenállás próba. Az erythrocyták haemolysissel szembeni ellenállását hypotoniás sóoldatokban méri. A vizsgálandó erythrocytákat különböző töménységű sóoldatokhoz adják, és a kezdődő, valamint a teljes haemolysist mérik. Öröklött spherocytosisban az erythrocyták törékenysége jelentősen fokozott, míg thalassaemiában és sarlósejtes anaemiában többnyire csökkent a vörösvértestek fragilitása.

fragmentum

Kis rész, amely egy nagyobból vált ki, illetve tört le.

frakció 1.

Két mennyiség hányadosa 2. Bármely adagja valaminek.

frakcionálás

1. Egy keverék komponenseinek elkülönítése. 2. Daganatok terápiás sugárkezelése, melyet előre tervezetten, kúraszerűen, az összdózist frakciókra osztva végeznek. Általában néhány héten át naponta egy alkalommal adagolják, ezzel mérsékelhető a környező normális szövetek sugárártalma.

framboesioma

Syn spirocheta fertőzés okozta elváltozás. (framboesia + oma, daganat)

Frank

Otto Frank német élettanász, 1865-1944 Ld F.-Starling görbe.

frank breech

~ nyilvánvaló farfekvés LÁSD breech ~

-frankó

Világos, félreérthetetlen, klinikailag evidens.

FRC

Funkcionális reziduális kapacitás (tüdő).

FRC

funkcionális reziduális kapacitás

frekvencia

1. Egy adott idő alatt a szabályszerű ismétlődések száma, mint pl. szívverés, hangvibrálás. 2. AKUSZTIKA A hanghullám általi kompresszió és ritkulás másodpercenkénti gyakorisága Hertzben kifejezve (Hz). 3. A hangszalagok rezgésének (vagyis a glottis nyítódásának és záródásának) másodpercenkénti gyakorisága a hangadás ideje alatt. Ezt hangmagasságként érzékeljük. (L. frequens, ismételt, gyakori, konstans)

hirdetés