Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

flocculus, pl. flocculi

Pehely. 1. Vattaszerű. 2. A cerebellum kis lebenykéje a pedunculus cerebelli medialis anterior hátsó szélénél, mely egészen a lobulus biventerig terjed és a vermis nodulusaval társul. Ezen két struktúra alkotja a cerebellum vestibularis részét. (modern L. floccus, pehely kicsinyítése)

flooding

A magatartás terápia egyik formája. A terápiás stratégia szerint kezdetben a beteg elképzeli a legsúlyosabb szorongást kiváltó jelenetet és teljesen elmerül abban.

floor ~

padlólemez A fejlődő velőcső ventralis középvonalának elvékonyodása. A velőcső folyamatos átmenetet képez a kétoldali lamina basalis között. Szemben helyezkedik el a tetőlemezzel. SZIN ventralis ~

flóra

1. Egy adott terület vagy körzet növényzete. 2. Mikroorganizmus populáció, amely egy állati test külsejét és belsejét annak egészséges állapotában benépesíti. (L. Flora, a növények istennője a flos, virágból)

florid

Virágos, rikító. 1. Világos piros színű, bőrelváltozás leírására használják. 2. Teljesen kifejlődött. (L. floridus, virágzó)

florizin ~, florizidin ~

Florizin kísérletes adása után jelentkező g., melynek oka a vese glukóz reabszorpciós küszöbének csökkenése.

flotatio

A szilárd anyagok szétválasztása azon tulajdonságuk felhasználásával, hogy egy bizonyos folyadékban inkább felül úsznak vagy inkább lesűlyednek.

flotatio

Lebegés. 1. Szabad, nem fixált. 2. Hullámzó mozgást végző, a normál helyzetéből kimozdult, abnormális helyzetben lévő, mint pl. vándorvese, -máj, -lép.

flow

Folyás, áramlás. 1. A kevésbé profúz méhvérzés kifejezése, szemben a profúz menorrhagiaval. 2. Menstruatios váladék. 3. Folyadék vagy gáz áramlása, a folyadék vagy gáz egy adott ponton keresztüli, időegység alatti átáramlásának mértéke. 4. RHEOLÓGIA Egy test tartós deformálódása, amely idővel végbemegy. (Angolszász: flowan)

flowméter

Áramlásmérő. Folyadék vagy gáz áramlásának mérésére szolgáló eszköz

fluctual

1. Hullámokban mozog. 2. Időről időre mennyiségét vagy minőségét tekintve változik (vérnyomás, a vizeletben vagy a vérben valamely anyag koncentrációja, a secretoros aktivitás, stb.). (L. fluctuo hullámokban mozogni)

fluentia

A röntgensugárzás mennyiségének egysége a diagnosztikai radiológiában. Részecske áramlás, amikor vagy az adott keresztmetszeti területre bejutó fotonok számát adják meg vagy az egy adott területen áthaladó, a fotonok által leadott energia összegét. Vö. flux. (L. fluentia, folyás)

fluid

Folyékony, folyadék. 1. Olyan anyag, amelynek egyes részecskéi könnyen változtatják helyzetüket, tehát képesek folyni. 2. Nem szilárd anyag, vagyis folyadék vagy gáz, amely folyásra és tartóedényének alakját felvenni képes. (L. fluidus, folyékony)

fluidounce

Angol folyadékmérték 8 fluidrams-ből áll. A birodalmi ~ mérték, 1 avoirdupois ounce-ot, vagyis 437,5 graint tartalmaz 15,6 0C-on a desztillált vízből, ami végül is 28,4 ml. Az USA f. 1/28 gallon, vagyis 454,6 graint tartalmaz a 25 °C-os desztillált vízből és egyenlő 29,57 ml-rel.

fluidrachm, fluidram

A térfogat mértéke = 1/8 fluidounce-al, ami egy teáskanálnyi. A birodalomi ~ 54,8 grain desztillált vizet tartalmaz, vagyis egyenlő 3,55 ml-rel. Az USA f. 57,1 grain desztillált víznek felel meg és egyenlő 3,70 ml-rel.

fluktuáló

feszülő, lüktető

flumen pl. flumina

Áramlás (L.)

fluor albus

fehér folyás, a méh vagy hüvely fehér színű váladékozása.

fluor szám

A pszeudokolinészteráz fluoriddal kiváltott%-os gátlása. Ezzel elkülöníthető a normális és az atípusos pszeudokolinészteráz. Ld dibucain szám.

fluor-, fluoro

Előtagként fluor.

fluorescens in situ ~ (FISH)

Molekuláris diagnosztikai laboratóriumi eljárás, amelynek során egész kromoszómákat hibridizáltatnak specifikus nukleotid szondákkal ("probe"-okkal) és mikroszkóppal vizsgálják azokat.

fluoreszcein

(C. I. 45350) Narancsvörös kristályos por, amely oldatban fényes zölden fluoreszkál, miközben fluoreszcinné redukálódik. Nem toxikus, vízben oldódó indikátor, diagnosztikus céllal a forrásba juttatva a vízfolyás irányának megállapítására szolgál, valamint alkalmas a cornea fekély és -abrasio lokalizálására is.

fluoreszcein izotiocianát (FITC)

fluorokróm festék, amelyhez gyakran antitesteket kapcsolnak, ezáltal a megfelelő antigének detektálhatók és lokalizálhatók.

fluoreszceinnel aktivált sejtszeparátor (FACS)

Készülék, amely alkalmas előzetesen fluorokrómhoz kötött antitesttel megjelölt sejtek, pl. lymphocytak szeparálására és elemzésére fluoreszcenciájuk és fényszórási képességük alapján.

fluoreszcencia

Egy anyag, mely miután egy rövidebb hullámhosszú sugárzást elnyelt, hosszabb hullámhosszú sugárzást bocsájt ki. A kibocsájtás annyi ideig tart, ameddig az elnyelés. Ez megkülönbözteti a foszforeszkálástól, amelyben a stimulust követő sugárzás még hosszabb ideig fennáll. (fluorspar (folypát) + essence, lényeg)

fluoreszcens

Fluoreszcencia kifejtésére képes.

fluoreszcens antitest ~

Antigének fluoreszcens antitesttel történő kimutatása egy vagy két eljárással. A direkt eljárás során a fluoreszcens festékkel egyesített immunglobulint (antitest) a szövethez adják és valamely specifikus antigénnel (mikróba vagy más) egyesítve, a létrejövő antigén-antitest komplexumot fluoreszcens mikroszkóppal mutatják ki. Az indirekt eljárás alkalmával jelzetlen immunglobulint (antitest) adnak a szövethez, amit specifikus antigénnel hoznak össze, majd az antigén-antitest komplexumot jelölik meg fluoreszcein-konjugált anti-immunglobulin antitesttel, és az így létrejövő hármas komplexumot lokalizálják fluoreszcens mikroszkóppal.

fluoreszcens treponema antitest-abszorpciós ~

A syphilis érzékeny és specifikus szerológiai vizsgálata, antigénként a Treponema pallidum Nichols szűrletének szuszpenziója szolgál. Az antitest jelenlétét vagy hiányát a beteg szérumában indirekt fluoreszcens antitest technikával mutatják ki.

fluorid

A fluor egy fémmel vagy nem fémes elemmel, illetve szerves gyökkel alkotott vegyülete, a fluor anionja, mely gátolja az enoláz enzimet. A csont és a fogak apatitjában található, cariostaticus hatással bír. Magas szintje toxikus.

fluoridatio

A vezetékes víz fluorozása. Általában 1 ppm mennyiséget alkalmaznak, mellyel megelőzhető a fogszuvasodás.

fluoridizálás

Terápiás fluorid alkalmazása, amely képes a fogvesztés mértékének mérséklésére. Ezen kifejezés alatt gyakran a fogakra direkt topicalisan adott fluorid tartalmú szer alkalmazását értik.

fluoro-

Ld fluor-.

fluorofotometria

Fotonsokszorozó cső, ami a szem belsejéből kibocsájtott fluoreszcencia mérésére alkalmas, miután intravénásan fluoreszceint fecskendeztek a betegbe. Ilyen módon tanulmányozható a csarnokvíz termelődése vagy a retina érellátása.

fluorográfia

Syn fotofluorográfia.

fluoroimmunoassay

Olyan immunoassay, amelyben az antigént vagy az antitestet fluorophorral jelölik (fluoreszcens vegyülethez kötik).

fluorokróm

Bármely jelölésre vagy festésre használt fluoreszcens festék.

Fluorométer

A hullámhossz kiválasztására szolgáló, ultraibolya sugárforrást használó monokromátor és látható fényben működő detektor, melyet a fluorometriában alkalmaznak.

fluorometria

Analitikus módszer a fluoreszcens vegyületek kimutatására. Ultraibolya fényforrást használ, amely excitalja és látható fény kibocsájtására készteti a vegyületet. (fluoro- + G. metron, mérés)

fluorosis

Túlzott mértékű fluor felvétel eredménye (az ivóvízben több, mint 2 ppm), amelyet a fogzománc pettyezettsége, festenyzettsége, hypoplasiaja jellemez, de egyúttal a csontrendszer is károsodik.

fluoroszkóp

A röntgensugár láthatóvá tételére szolgáló készülék, amely a vizsgálat alkalmával az ember testén áthatolva, jellemző képet szolgáltat. A kilépő sugár elé fluoreszcens vegyülettel bevont üveglapot helyeznek, mint pl. a kalcium tungstat. (fluoreszcence + G. skopeo, vizsgál)

fluoroszkópia

A szövetek és a mélyen fekvő szervek rtg-sugárral végzett vizsgálata.

fluoroszkópos

Fluoroszkóppal kapcsolatos.

flush

(ang.) Átmeneti erythema, amelyet meleg, testi erőltetés, stressz vagy betegség vált ki.

fluttern

(ang.) Lebegés, agitáció, remegés.

fluxus

1. A folyadéknak egy testüregből a testfelszínre történő kifolyása. Ld diarrhoea 2. A belekből a széklet kiürítése. 3. Olvasztott fém felületéről az oxidréteg eltávolítása és védelme, amikor öntik. Hasonló eljárást végeznek a forrasztáskor. A fogászati porcelán adaléka, az olvadási hőmérséklet csökkentése és a szilikon részecskék egymáshozrögzítése céljából. 4. (J) Egy anyag moláris mennyisége, amely egységnyi idő alatt a határréteg meghatározott felületén átáramlik. 5. Egy membránon vagy egy felületen egy anyag kétirányú mozgása. 6. DIAGNOSZTIKAI RADIOLÓGIA Az időegység alatti foton luxus. (L. fluxus, áramlás)

Fm

Fermium.

Fm

fermium. Rádioaktív elem, amelyet 1955-ben mesterségesen állítottak elő. Atomszáma 100, atomsúlya 257,095. Az izotópjai közül a 257Fm rendelkezik a leghosszabb felezési idővel (100,5 nap). (E. Fermi olasz származású amerikai fizikus, Nobel díjas, 1901-1954)

FMA

fibromyalgia

FMAB

fluoreszcens monoclonalis antitest

FMN

Flavin mononukleotid.

hirdetés