Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

FND

Funkcionális neurológiai zavar

FNE

lázas neutropenia

FNE

szabad idegvégződések

FNH

focalis nodularis hyperplasia

FOAM-séma

5-FU, vincristin, adriamycin, mitomycin-C séma

FOBT

széklet okkult vér teszt

focal ~

fókuszpont LÁSD anterior focal p., posterior focal p.

focal sparing

körülírt regenerációs terület (a károsodott májszövetben). UH-vizsgálati lelet eredménye.

focalis

1. Fókusszal kapcsolatos. 2. Egy adott, lokalizált területtel kapcsolatos.

focalis ~

A vese glomerulusainak egy kis részét érinti, általában haematuria kíséri, fiatal férfiak, nem feltétlenül Streptococcus okozta akut felsőlégúti infekciójához társulhat; a glomerulus mesangiumaban lerakódó IgA depozítumokkal jár és kapcsolatban állhat szisztémás betegségekkel, mint pl. a Schönlein-Henoch purpuraval. Syn Berger kór.

focalis ~

Különböző etiológiájú epilepsiák, melyeknek jellemzője a focalis- vagy a másodlagosan generalizált tonusos-clonusos roham. A tünetek azzal az agyterülettel vannak kapcsolatban, ahol a roham focalisan kezdődött.

focalis ~

szinonima: nodularis ~

focalis ~

Számos, kis, jól körülhatárolható szövetrészben jelentkező coagulatios, sajtos, vagy gummás n.

focalis segmentalis ~

A glomerulus kapilláris segmentalis elzáródásával, a basalis membrán megvastagodásával és mesangialis szövetfelszaporodással járó ~; nephrosis szindrómában vagy mesangioproliferatív glomerulonephritisben szenvedő betegek glomerulusaiban látható elváltozás.

focus pl. foci

1.(F) Az a pont, ahol a fénysugarak a konvex lencsén átjutva találkoznak. 2. A betegség gócpontja, kezdőpontja.

foetalis

1. A magzattal kapcsolatos. 2. A méhben történő fejlődés a nyolcadik hetet követően.

foetalis ~

A szülés valamilyen magzati ok következtében nehéz.

foeticid

A magzatot már az uterusban elpusztító. (L. foetus+ caedo, ölni)

foetidus

Bűzös. (L.)

foetoglobulinok

A magzati vérben jelenlévő globulinok, amelyeknek működése ismeretlen. α-f. normál felnőtteken is jelentős mennyiségben kimutatható, de nagy mennyiségben található a magzatban, illetve a terhes anyában, különösen a második trimeszterben. Szintjük emelkedett májbetegségekben és daganatokban.

foetológia

Syn foetalis medicina. (L. foetus +G. logos, tan)

foetometria

A magzat nagyságának megbecsülése, főként a fejé, a szülés megindulása előtt. (L. foetus + G. metron, mérés)

foetopathia

Syn embryopathia. (L. foetus + G. pathos, betegség)

foetoplacentalis

A magzatra és a placentara egyaránt vonatkozó.

foetoproteinek

Felnőtteken kis mennyiségben jelenlévő, de a magzatban nagy mennyiségben megtalálható serum proteinek: α-f. (AFP) az anyai vérben terhesség idején nagyobb mennyiségben mutatható ki és ha amniocentesis során megtalálható az amnion folyadékban, az fontos jele a velőcsőzáródási defektusnak. Tumor markerként felnőttkori hepatocellularis carcinomában alkalmazzák. A β-f. a magzati májból származik, de felnőtteken májbetegségben is előfordul. A γ-f. különböző daganatokban detektálható. Ld foetoglobulinok.

foetor

Igen bűzös szag. (L. foetor, bűz foeteo, bűzleni)

foetoszkóp

1. Száloptikás endoszkóp, amelyet a foetologiában alkalmaznak. 2. Sztetoszkóp, amelyet a magzati szívhangok hallgatására konstruáltak.

foetoszkópia

Száloptikás endoszkóp alkalmazása a magzat megtekintésére, valamint a placenta foetalis felszínének vizsgálatára transabdominalisan, továbbá foetalis vérvétel végzésére a köldökzsinórból a magzati betegség antenatalis diagnosztizálása végett.

foetus

Magzat. 1. A vivipar élőlények még meg nem született kicsinye, miután a méhben kialakult. 2. Emberben a megtermékenyítés eredménye a nyolcadik hét végétől a születés pillanatáig. (L. magzat)

fog~

Szakképzett és hivatásos fogászati segéderő, aki egy személyben fogászati egészségnevelő és klinikus, valamint aki megelőző, terápiás és nevelési módszereket használ a szájbetegségek lekűzdésére.

fogászati ~

A fogat képes megragadni, luxalni és kihúzni az alveolusból. Syn extractios f.

fogászati ~

A makroszkópos morfológia e része a fogak alakjával, helyzetével és egymáshoz viszonyával foglalkozik.

fogászati szak~

Gyakorlott és tanult személy, aki fogorvos részére nyújt segítő tevékenységet, a hivatali munkától kezdve a laboratóriumi a szék melletti és radiológiai tevékenységig.

fogbetét ~

Bőr ~, mely beburkol (be nem hegedt oldalával kifelé) egy fogdarabot, amit beágyaznak egy sebészileg kialakított zsebbe. Syn Esser ~.

fogcsíra

A zománcszerv és a papilla dentis által alkotott, fejlődő fog.

foglalkozás ~

Az önellátás, munka és kikapcsolódás felhasználása a független működés fokozására, elősegítendő a fejlődést, megelőzendő a tehetetlenséget és elérendő az optimális életminőséget.

fókusz ~

A lencse fókuszának a lencse középpontjától való távolsága.

fókusz-film ~ (FFD)

A sugárforrás (a röntgencső fókuszpontja) és a film vagy más képfelfogó közötti távolság. Syn sugárforrástól a felvevőig terjedő d.

folát

A folsav sója vagy észtere.

FOLFIRI-séma

Campto+De Gramont kezelés: Camptothecin, leucovorin, 5-FU

FOLFOX-kezelés

Oxaliplatin, 5-FU, leucovorin kezelés

folia

A folium többesszáma.

folie

Régebben így nevezték az elmebajt. (Fr. folly)

Folin-~

(1) Húgysav mennyiségi meghatározása, foszfowolframsav és lúg hozzáadására bekövetkező színváltozással. (2) A karbamid kvantitatív meghatározására szolgál, minek során magnézium-kloriddal melegítve, az urea lebomlik, és a felszabaduló ammóniát mérik.

folinát

A folinsav sója vagy észtere.

folinsav

A folsav aktív alakja, amely formil csoport hordozóként működik a transzformilációban. Kalcium sóját a leukovorin-kalciumot a gyakorlatban terápiás szerként alkalmazzák. Syn citrovorum faktor.

folium

Széles, vékony, levélszerű struktúra. (L. levél)

folliberin

A hypothalmusban termelődő dekapeptid, amely a follitropin hypophysisben végbemenő secretiojának gyorsítására képes. Syn folliculus-stimuláló hormon-releasing faktor, folliculus stimuláló hormon-releasing hormon. (L. folliculus, egy kis tasak + libero, szabaddá tesz)

follicularis

familiárisan jelentkező kiütés, általában gyerekkorban kezdődik, amelyben a részben folliculusokból, részben az interfollicularis bőrből eredő keratoticus papulák mutatkoznak a törzsön, az arcon, a hajas fejbőrön, a hónaljban. Ezek kérges szarucsapokkal, szemölccsel jellemezhetők

follicularis

Tüszőszerű elrendeződést mutató, vagy tüszőt bélelő sejtekből eredő elváltozás. A pajzsmirigy bizonyos sejtjeiből kiinduló daganatok egy részét is ezzel a jelzővel illetjük.

hirdetés